Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Çağdaş Söylenler

Roland Barthes

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
224 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Fransız göstergebilimci ve postmodern düşüncenin öncülerinden olan R.Barthes Çağdaş söylenler adlı kitanbında gündelik hayatta sürekli karşılaşmış olduğumuz söylenler üzerinde duruyor ve bu doğal olmayan yapıların nasıl oluşturulduğunu ve ne anlama geldiklerini iletiyor. Söylen dilin "dilden kasıt sadece sözcük vb şeyler değil buradaki dil
Çağdaş Söylenler
Çağdaş SöylenlerRoland Barthes · Metis Yayıncılık · 199056 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Nota Bene
Roland Barthes'in Çağdaş Söylenler'i dilin başkaldırısıdır. Dilin, verili ve ezberlenmiş alımlanma biçimlerinin dışında "ötesindeki"ni kavratmaya çalışır. Öte yandan dilin nasıl bir iktidar biçimi olabildiğini temellendirmesi açısından önemli bir eser. Her şeyin ötesinde "Dominici ya da Yazının Utkusu" denemesinden söz açmakta yarar var. Yazıda yaşlı ve cahil Fransız köylüsü Gaston Dominici'nin 1952 yılında, kendi köy evi yakınında kamp kuran Sir Jack Drummond bir İngiliz turist ile eşini öldürmekle suçlanmış ve giyotin cezasına mahkum edilmişti. Barthes bu yazıda, mahkeme tutanaklarına dayanarak cahil ve yaşlı Fransız köylüsü ile Ağırceza hakiminin dillerinin (ikisinin de Fransızca konuşmasına rağmen) birbirini tutmadığını, hiçbir şeyi sızdırmayan bir kapalılık içinde olduklarını vurguluyor. Evet, iki ayrı dil; ama biri "onuru, gücü ve yasayı" tekeline almış durumda. Barthes, eşsiz bir metaforla kurguladığı yazısını şöyle bitiriyor: "Sanığın suçluluk derecesi ne olursa olsun, hepimizi tehdit eden bir yıldırı gösterisine tanık olduk; bize yüklendiğinden başka bir dil istemeyen bir iktidar tarafından yargılanma yıldırısı. Hepimiz gücül olarak birer Dominici'yiz, adam öldürmediysek de dilinden yoksun bırakılmış, daha da kötüsü suçlayıcılarımızın diliyle gülünç kılıklara sokulmuş, alçaltılmış, mahkum edilmiş sanıklarız. Dilin kendisi adına bir insanın dilini çalmak. Bütün yasal cinayetler bununla başlar."
Çağdaş Söylenler
Çağdaş SöylenlerRoland Barthes · Metis Yayıncılık · 199056 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Yapısalcı Eleştirinin öncülerinden R.Barthes, yüzeydeki bir takım imlerin altında , derinde bir takım kuralların/gerçekliğin oluşturduğu yapıyı önemser. Dil de böyledir. Yüzeysel yapının altındaki sistemi ele geçirmek gerekir. Oysa günümüz sanat yapıtlarının çoğunda bir yüzeysellik/ dilsizlik hakimdir. Hatta bir yazarımız bu yüzeyselliğin farkındadır ki kitabına " Kimse Okumazsa Ben Okurum" adını vermiş. " Demek ki bu sevimli ' Tatildeki Yazar'imgesi cici toplumun, yazarlarını denetim altına almak için başvurduğu kurnaz aldatmacaların birinden başka bir şey değil." Parçalı, yapıştırma, nesne bağımlısı çağımızı daha iyi anlamak için okuyunuz.
Çağdaş Söylenler
Çağdaş SöylenlerRoland Barthes · Metis Yayıncılık · 199056 okunma
224 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Roland Barthes 50li yıllarda meydana gelen bazı olaylar ve o dönemin kültürüne ait çeşitli öğelerin sosyolojik ve politik altyapısını ortaya koymaya çalışıyor. Kitap gündelik hayatımızda artık alışageldiğimiz çoğu şeyin esasında insanların algılarıyla oynayan ve algılarını manipüle eden göstergeler olduğu onlarca örnek olguyla gösteriyor. Tahsin yücel' in çeviride dile yerleşmiş olan bazı kelimeler yerine öz türkçe kelimeler kullanma çabası kitabın okunmasını biraz güçleştirse de okumaya değer bir kitap.
Çağdaş Söylenler
Çağdaş SöylenlerRoland Barthes · Metis Yayıncılık · 199056 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.