Çağdaş Şüphelerle Mücadele Rehberi

Ahmed es-Seyyid

Çağdaş Şüphelerle Mücadele Rehberi Gönderileri

Çağdaş Şüphelerle Mücadele Rehberi kitaplarını, Çağdaş Şüphelerle Mücadele Rehberi sözleri ve alıntılarını, Çağdaş Şüphelerle Mücadele Rehberi yazarlarını, Çağdaş Şüphelerle Mücadele Rehberi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Allah Teâlâ, ihtiyaç duyduğundan dolayı sana ibadeti emretmedi. Bilakis kul ile rab arasındaki tabii münasebetin ne olduğuna dair yönlendirmede bulundu. İşte Yüce Allah'ın aynı zamanda hem alemlerden müstağni olduğunu hem de kullarının küfrüne razı olmadığını haber vermesinin anlamı budur. İlki senin eksikliğin karşısında kemâlini beyan etmesi, ikincisi ise O'nun kemålinin ve senin eksikliğinin zorunlu sonucunu haber vermesidir
Sayfa 136Kitabı okudu
Ibn Teymiyye (rahmetullahi aleyh) şöyle söyler: "Eğer birisi gayelerin gayesine, nihaî sona ulaşırsa orada durmalıdır. Ardından başka bir şey arayışına girecekse bu işe son vermelidir. Nitekim Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sel- lem) hadiste geçen kulun bu vesveseler zincirinden Allah'a sığınmakla birlikte ilgili işe son vermesini emretmiştir. Aynı şekilde nihaî sona ulaşan kişilere de durmaları emredilir. Her varlığın bir var edicisi vardır, kaidesi ise bu doğru değildir. Bu kaidenin doğrusu, her hâdisin bir muhdisi vardır, şeklinde olmalıdır.
Sayfa 125Kitabı okudu
Reklam
İnsan, sürekli öğrenen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle öncekilerin 'mutlak doğru zannettiği şeylerin düzeltildiğini, yaptıklarının yıkıldığını veya yıktıklarının yapıldığı görülmektedir. Bir teori gelir, ondan önce hakikat olduğuna inanılan şeyi yıkıverir. Bunların hepsi, insanın ilim ve kudretinin sınırlı oluşundan ileri gelir. Yaratana gelince, beşerin yapmaktan aciz kaldığı şeyleri kusursuz bir şekilde yaratmış- tır. Hiçbir beşerin geri çeviremeyeceği şeyleri takdir etmiştir.
Sayfa 119Kitabı okudu
Akıl, mahlûkatın hudûsu üzerinden yaratıcıya ulaştıktan sonra meseleyi daha da netleştiren ve her şüphenin önünü kesen bir delil daha vardır. Bu delil, mahlûkatın en mükemmel ve en güzel surette ortaya çıkmış olmasıdır. Mahlûkatta bulunan bu mükemmellik, taklidinin mümkün olmaması yönüyle her türlü beşerî kudreti aciz bırakmaktadır. İşte burada akıl, sözü geçen mükemmelliğin ve eksiksizliğin tesadüf sonucu ortaya çıkmasının mümkün olmadığını haykırmak tadır. Ancak ve ancak Kâdir ve Hakim olan Allah Teâlâ'nın kudreti sonucu ortaya çıkmıştır.
Sayfa 116Kitabı okudu
Ibn Teymiyye (rahmetullahi aleyh) bu konuda şunları söylemektedir: "Zaruri olarak bilinir ki, hiç yoktan var olanın mutlaka bir var edeni bulunur. Bu çocuklarda bile olan, fitratla bilinen zarurî bir durumdur. Nitekim haberi yokken çocuğa birisi vursa 'Bana kim vurdu?' diyecektir. 'Sana kimse vurmadı.' denilse bile aklı, bu darbenin bir muhdis olmaksızın meydana geldiğini kabul etmeyecektir. "
Sayfa 115Kitabı okudu
Yeri gelmişken, ünlü düşünür Abdülvehhåb el-Mesiri'nin kendisini materyalist görüşlerinden döndüren olaylar hakkındaki güzel sözlerine değinmekte fayda var. Örnek kabilinden birini zikredelim. Eşinin, kızına fiziksel mekanizmaları aşan bir boyutta bağlı olduğunu görmesi sonucunda, bunların sadece enzimler sebebiyle meydana gelmesinin mümkünatı olmadığını anlamıştır. Bu hissiyat, onu eski görüşünden döndüren en önemli olaylardan birisidir.
Sayfa 113Kitabı okudu
Reklam
167 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.