Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Çalışmak Sağlığa Zararlıdır

Annie Thébaud-Mony

Çalışmak Sağlığa Zararlıdır Sözleri ve Alıntıları

Çalışmak Sağlığa Zararlıdır sözleri ve alıntılarını, Çalışmak Sağlığa Zararlıdır kitap alıntılarını, Çalışmak Sağlığa Zararlıdır en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bugün sağlıkçılara sinirlenmek için çok sebebim vardı, sonra bunu okudum...
"Biz, hemşireler ve hastabakıcılar hem acil hem de günlük bakımda iş yükü altında eziliyoruz, dolayısıyla hastaları, yaşadıkları korkularla baş başa bırakmak zorunda kalıyoruz. Hemşirelik mesleğini, günlük bakımlardan, serumlardan, iğnelerden, pansumanlardan başka tarif eden bir şey yok mu? Zor zamanlarında hastaların yanında bulunmak için neden zamanımız olmuyor? "
Sayfa 158
Sen de mi "Nature"
1987'de, nükleer sanayi sitelerinin çevresinde yaşayan çocuklarda löseminin, normalin üstünde görülmediğini ileri süren ve NATURE isimli prestijli bir bilim dergisinde yayımlanan çalışmanın imzacılarındandır.*
Sayfa 227 - *Richard Doll: 12 sayfa boyunca nasıl sanayicilerden para alarak araştırma sonuçlarını çarpıttığı ve bu şekilde "bilimsel makale" yazdığı anlatılıyor.
Reklam
Oysa esnek çalışma saatlerini sempatikleştirmeye çalışıyorlar
Jacques, bir cuma akşamı, yedi gün üst üste çalıştıktan sonra santralden 800 km uzakta bulunan evine dönmek için yola koyulur. Haftalardır, bir hafta sonunu evinde geçirmemiştir. Direksiyon başında uyuyakalır ve ölür. Daha doğrusu, öldürülür! Peki kimdir bu ölümlü kazanın sorumlusu? Nükleer santrallerin bakım onarım işlerinde, "esnek!" çalışma zamanı düzenlemesine karar verenlerdir.
Sayfa 109
Asbest (amyant) işçilerinden biri:
"Bize süt dağıtıyorlardı. Çok psikolojik bir şey! Senin sütü içip içmemen umurlarında değildi aslında, sütü almış olman yetiyordu onlara. Panzehirdi. Yani onlar, bütünüyle masumdu. Sana hem zehir hem panzehir veriyorlardı. İçmek ya da içmemek sana kalıyordu artık. Ama hastalanırsan bu senin suçundu."
Sayfa 84 - 1960'lar Fransa
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne göre, yaşam, onura saygı ve kişisel güvenlik hakları herkesin hakkıdır ve hakların eşitliği dünyadaki tüm insanlar için geçerlidir. Ayrıca, "hiç kimse kölelik içinde tutulamaz" ibaresi vardır. Oysa gerçekte, herkes haklardan eşit olarak değil, MİLLİYETİNE, IRKINA, TOPLUMSAL KÖKENİNE VE DÜNYA ZENGİNLİĞİNDEN ALDIĞI PAYA GÖRE faydalanır. Sanayiciler, kendi ülkelerinde yargılanma korkusuyla üretip satamadıkları şeyleri başka ülkelerde üretip satmak için yüzleri kızarmadan bu farklılıkları kullanırlar. Gelişme ve insani yardım nutukları, acımasız yeni sömürgeciliğin (neokolonizasyonun) "uygarlık" maskeleridir. Yeni sömürgecilik, küresel sanayi imparatorluklarının güç ve zenginlik biriktirmeye devam etmesini sağlayan kölelik ve yasasızlık alanlarının olduğu gibi kalmasının peşindedir; Latin Amerika, Afrika ve Asya kıtalarının bugünkü ve gelecekteki nesillerinin hayatını yok sayma pahasına.
Sayfa 252
Taşeronlar büyük işletmeler için ne işe yarar?
Bu işletmeler*, işyerlerinden çok sayıda işçi çıkardıktan sonra alt işveren işletmelerle ve geçici istihdam bürolarıyla çalışmaya başlarlar. Bu onlar için, iş içi eğitimlerden, emeklilikten, ücretlerden ve dahası, İŞ KAZALARINDAN TASARRUF ETMEK (!) anlamını taşır. (...) Üstelik, alt işveren işletmelerde ve geçici istihdam bürolarında grev riski de yoktur!
Sayfa 34 - Alt işveren işletme=Taşeron, *büyük işletmeler
Reklam
Yani çalışmak değil, kapitalizm sağlığa zararlıdır
Her ne pahasına olursa olsun ilerlemeyi hedefleyen aşırı derecede kirletici sanayilerin bulunduğu bir atmosferde, insan eliyle ya da teknoloji yardımıyla kanserojen, mutajen risklerin yayılmasını engellemek olanaksızdır.
Sayfa 290
Peki neden hayvan deneyleri yapılıyor?!
In vitro (tüpte) (genellikle hayvan hücreleri üzerinde) ya da in vivo (canlı hayvan üzerinde) deneyleriyle kanserojenitesi (kansere yol açıcılık) kanıtlanmış maddelerin, insanlarda da kansere neden olduğu epidemiyolojik etütlerle doğrulanmadıkça, bu maddeler kanserojen olarak kabul edilmiyor artık. Başka bir deyişle, KANSEROJENLERİN RESMİ SINIFLANDIRILMASINDA, SADECE İNSAN ÜZERİNDE YAPILAN DENEYLER KANIT YERİNE GEÇİYOR.
Sayfa 209 - İsterse hayvan deneyleri yeterli olsun, yine de hayvan deneyi yapılmamalı tabi ki.
Yaşamak için çalışmak zorunda olanlar, siz de işçisiniz!
1950'li ya da 1960'lı yılların işçisi, daha iyi çalışma ve ücret koşullarının olduğu başka bir işe geçmeye karar verebilecek güçteydi. Oysa bugün, edinilen hiçbir nitelik işsizlikten korunmanın garantisi değil.
Sayfa 47
Sunuştan-I
"Taşeron öldürür!" demek tersane sahiplerinin ve İş Kanunu'nun ihlal edilmesini teşvik eden devletin sorumluluğunun üzerini örten bir söylemdi.
Sayfa 8 - Aslı Odman, İstanbul İşçi Sağlığı ve Güvenliği üyesi
Reklam
Nerden baksan tutarsızlık nerden baksan ahmakça
Hamile kalma olasılığı olan kadınların radyasyon altındaki işlerde istihdamı yasal değil. Bununla birlikte radyoaktiviteden, yani bir kanserojenden bahsediyoruz. Sadece doğacak çocuk için değil, çocuğun ana babası, erkek ya da kadın, öncelikle onların sağlığı için tehlikeli. Çocuk yapmak istediklerinde ise doğurganlıkları tehlikede, çünkü burada kadınların olduğu kadar erkeklerin üreme fonksiyonları için de zararlı zehirli (toksik) madde söz konusu. Tüm bunlara rağmen, meslek risklerindeki gibi, radyoaktivite de kabul gören bir risk olmuştur!
Sayfa 118
Nükleer santrali savunanlar nükleer santralde çalışmak ister miydiniz?
Bulaşma rutinin içindedir. Martial, bulaşmaya maruz kaldığı her seferinde sağlık servisine gider. Orada duştan geçer. Eğer bulaşma inatçıysa, bir sağlık görevlisi radyoaktif kirin tamamını yok etmek için bir fırçayla onu temizler. Bazen, orada özel eşyalarını bırakmak zorunda kalır. Çok sevdiği bir saatini örneğin. Maddi değeri az ama artık hayatta olmayan babasının hediyesi, hep kolunda taşıdığı saatini. Kirli saat, radyoaktif atığa dönüşür! İÇ BULAŞMAYA GELİNCE, radyoaktif çekirdeklerin (radyonükleid) bedeninden atılma süresince izlenmesi ve kendisinin de bu süre boyunca takip altında olması gerektiğini bilir. Ne ona ne de iş arkadaşlarına bir kişi bile, akciğerlerde, böbreklerde ya da midede radyoaktif tozun bulunmasının ne anlama geldiğini açıklamıştır. Sadece, bu tozdan kurtulması gerektiğini bilir.
Sayfa 114
Meslek hastalığı olanlar başkasının saldırısına uğramış olanlardır
"Meslek hastalığı kolektif bir saldırıdır. Bu, metroda hep beraber giderken teröristlerin size saldırmasına benzer. Aynı ilişki, meslek hastalığı için de geçerli. Orada oldukları için yolcuları suçlayamazsınız! Bu aynı zamanda, toplumun işçilere bakışıyla da ilgili. İşçilerin hastalıkları normalmiş gibi algılanır. İşçinin işi, her zaman sakat bırakır. Madenciler ciğerlerini tükürür. Çelik fabrikalarında çalışan delikanlıların parmakları kesiktir. Doğramacıların da parmaklarından birkaçı yoktur. Mesleğin tüm haritası bedeninizde çizilidir. Meslek hastalığında, yani amyant mağduru olduğunuzda, değişecek olan bedeninizdir. Amyant mağduru, yansız bir tamlama değil; bunu kullanmak, çok kullanmak, sabah, öğle, akşam kullanmak gerek. Amyant mağdurları, öksüren insanlar değildir; 'TERÖRİZM MAĞDURLARI' DERKEN NEYİ KASTEDİYORSAK ODUR. BAŞKALARININ SALDIRISINA UĞRAMIŞ İNSANLARDIR."*
Sayfa 88 - *Amyant(asbest) işçisi Josette, Fransa, 1960-1970'ler
Kamu sağlığı perspektifinden konuya yaklaşan Daubas-Letorneux, iş kazasını, bir sağlık olayı ve toplumsal tahakküm ilişkilerinin bir sorunu olarak ortaya koyar (...).
Sayfa 32 - ********
"Uygar" Fransa'daki uygulama, Türkiye'de olabilecekleri düşünemiyorum
"Bir keresinde gece çalışıyordum. Radyasyondan korunma servisinden hiçbir görevli orada değildi. Şefim benden dozimetreyi bir kenara atmamı ve iki kat doz almamı istedi. Kabul etmedim ve kovuldum. Böyle işte!" *
Sayfa 120 - * Fransa'da nükleer santral çalışanlarının yıllık 20 mSv üzerinde radyasyona maruz kalması yasakmış (!)
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.