Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
9/10
1 Kişi
7
Okunma
4
Beğeni
475
Görüntülenme
Halil Edhem Eldem (1861-1938), Osmanlı ve erken cumhuriyet devirlerinde yaşamış isimler arasında müzecilik, kitabeler, jeoloji ve arkeoloji dâhil birçok dalda seçkin konuma sahip simalardan biridir. Kendisi neredeyse bütün ömrünü genel olarak eski eser sınıfına dâhil olabilecek millî mirasın muhafazasına adamıştır. Yurt dışına kaçırılan birçok eserin yurda dönüşü de onun çabalarıyla gerçekleşmiştir. Halil Edhem Bey nice eser için İstanbul ve Anadolu’da koşturup terlemiş, ilmî ve akademik mahfillerle devlet nezdinde bilinçli gayretler bezledip eski eserlerin korunmasını gündeme taşımıştır. Avrupa müzelerinin Anadolu’nun zengin arkeolojik ve tarihî eserleriyle doldurulduğunu her fırsatta dillendirmiş ve buna engel olmanın mücadelesini vermiştir. Mütebahhir bir âlim olan bu şahsiyetin erken cumhuriyet devrinde, üst mahfillerde mimlenmek için gayet müsait böyle bir teşebbüsü omuzlaması ve ideolojik sebeplerle metruk hâle getirilen eserlerin ardında ömür geçirmesi hem kendi devri hem günümüz için takdir edilesi bir tutumdur. Halil Edhem Bey, Camilerimiz adıyla 1932’de yayınlanan bu hacmi az fakat kıymetli eserinde “ilmî iddiası olmayan ve geniş halk kitlesine hitap eden” satırları ecdat yadigârı eserlere karşı şuurlu bir iklimi kuvvetlendirmek, başka tarifle, yukarıda sözünü ettiğimiz çok yönlü tehlikelere engel olabilmek maksadıyla kaleme almıştır. Çalışmalarını İstanbul’un kültür ve sanat eserleri üzerine yoğunlaştıran Sadullah Yıldız’ın gayretleriyle yeniden kültür-sanat dünyamıza katılan Halil Edhem Bey’in Camilerimiz isimli bu eseri İstanbul’un belli başlı camileri hakkında derli toplu bir kayıt vasfında olup ilk neşrinden 87 yıl sonra tekrar yayınlanmaktadır. Yalnız bu yayında Sadullah Yıldız eserin 1932 yılı baskısını satır satır takip ederek ana metni korumuş, kaynaklara başvurarak ara notlar ve dipnotlar ile kendi çektiği resimleri de esere katmıştır. Sur içi ve bilad-ı selase (Eyüp, Üsküdar, Galata) camilerinden altmışa yakın mabedi ve yakınlarındaki bazı binaları kapsayan muhtevanın dışına çıkmayıp mevcut malumatı genişleterek eserin camiler hakkında ana hatlarıyla bilgi nakletme konusunda bir rehber vazifesi görecek seviyeye gelmesini sağlamıştır.
Yazar:
Halil Edhem Eldem
Halil Edhem Eldem
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 32 dk.Sayfa Sayısı: 160Basım Tarihi: 25 Şubat 2019Yayınevi: Büyüyen Ay Yayınları
ISBN: 9786052071816Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
160 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Camilerimiz 12.07.2021 Halil Edhem Eldem'in 1932 yılında İstanbul'da bulunan birçok cami,türbe ve kiliseden camiye çevrilen eserlerden derlediği çalışması Sadullah Yıldız tarafından güncel notlar eklenerek tekrar gün yüzüne çıkarılmış. Bir önceki paylaşım ile planlı olmayan bir ortak noktaları da yazarın Osman Hamdi Bey'in kardeşi olması ve döneminde tarihi eserlere önem verilmemesi ve yurtdışına kaçırılmasına göz yumulmasına dair sitem notlarının bulunması.
Camilerimiz
CamilerimizHalil Edhem Eldem · Büyüyen Ay Yayınları · 20197 okunma
Reklam
160 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Cevami'
Halil Edhem Eldem, İbrahim Edhem Paşa'nın oğullarından biridir. Ağabeyi Osman Hamdi Bey'dir. Halil Edhem Bey, müze müdürlüğü yaptığı dönemde camiler üzerine araştırma mahiyeti taşıyan küçük bir eser kaleme alarak bu eserde camilerin mimari özelliklerini, tarihlerini ve banilerini yazmıştır. Günümüzde ise bu eserin yayına hazırlanmasında Sadullah Yıldız Bey, esere eserin aslını bozmadan ara paragraflar halinde tahşiye yazarak ve dipnotlarında önemli kaynak bilgileri vererek emek vermiştir. İstanbul'daki güzide camilerin hikayesini merak ediyorsanız muhakkak okuyunuz. Bununla beraber Bir Mimarın Kaleminden Camiler Kitabı - Mehmet Osmanlıoğlu (#45453383) kitabı da okunmalıdır.
Camilerimiz
CamilerimizHalil Edhem Eldem · Büyüyen Ay Yayınları · 20197 okunma
160 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
İlk yayınlanma tarihi 1932 olan Camilerimiz kitabı, Sadullah Yıldız adında genç bir kardeşimizin zeyiliyle zenginleştirilmiş ve Büyüyen Ay yayınları tarafından harika bir baskıyla tekrar yayınlanmıştır. Kitabın tasarımı ve sayfa düzeni, fevkalade güzel. Anlatım dilinin, kelime dağarcığımızı genişletmesi bakımından verimli olduğunu söyleyebilirim.
Camilerimiz
CamilerimizHalil Edhem Eldem · Büyüyen Ay Yayınları · 20197 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.