Bir Diskdünya Romanı #23

Terry Pratchett
Deli Dolu Yayınları

Puan vermedi·392 syf.·
2021 271. kitabı
Carpe Diem değil Carpe Jugulum. (Gırtlağı Yakala) Uberwald vampirleri Lancre'ye gelmiştir. Hem de Magrat'ın bebeğinin isim gününde. Vampir teması ile ilerleyen son cadı romanını okuyoruz. Malleus Maleficarum, Carmilla ve Dracula gibi eserlere sık sık atıfta bulunuyor. Ve tabi ki Vlad Tepeş'e de. Havamumu Nine, Ogg Ana, Grebo, Agnes ve Magrat Sarımsağı çok özleyeceğim. Son cadı romanını okuduğuma üzülüyorum ama hikayeleri hep devam edecek. Belki serinin ilerleyen kitaplarında yine karşılarız.
2024 50. kitabı
Lancre kralı Verence ile eski cadı, yeni kraliçe olan Magrat’ın bir çocukları oldu.Bebeğe isim koyma töreni düzenlendi ve davetiyeler yollandı, hem de taa Uberwald’e kadar.Yani kurtinsanlar, atinsanlar, troller, nac mac feeglelar ve tabi ki vampirlerin olduğu yere kadar.E tabi ki vampirlerin davet edildikleri yerlere girebilme özellikleri olduğundan Lancre’lıları oldukça kanlı ve diş izli maceralar bekliyor. Ogg Ana, Agnes, Magrat ve Havamumu Nine, kendilerini eski vampir geleneklerinden kurtarıp modernleşmeye çalışan Kont ve Kontes, çocukları Vlad ve Lacrimosa’ya karşı bir zihin savaşında buluveriyorlar.Vampirler cadılara karşı.Bakalım kim kazanan taraf olacak. Vampirli bir kitap olması ekstra eğlenceliydi, okurken aşırı keyif aldım ve böylece cadı romanlarının da sonuna gelmiş oldum maalesef.Yine yeniden harika bir kitaptı.Cadılarımı özleyeceğim, özellikle Havamumu Nine’yi.
2024 39. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2024 15:56
Cadılar alt serisini bitirmenin hüznünün ilacı, yine kitabın kendisi, yani Pratchett'ın keskin mizahı oldu. Lancre'ın bir İsviçre alegorisi olabileceğine dair ipuçları vardı kitapta. Vampirlerle mücadele etmek için başka silahlarımız daha olduğunu öğrenmek iyi oldu :) İnançlar ve dinler üzerine düşünmeye sevk eden paragraflar da romanın bir diğer zenginliği. Umarım serinin diğer kitaplarında da cadılarımıza rastlarız.
Sir Terry Pratchett
2024 2. kitabı
Diskdünya serisindeki tüm kitaplar için genel bir yorumdur. Her bir kitabı için 10/10 Yüzünüze bir tebessüm ya da kahkahayı hangi yazar çizebilir diye sorsalar bana, Terry Pratchett diye cevaplardım. Diskdünya muhteşem keyifli ve ironiler harikası bir seri. Kitaplarını sevenler ya çok seviyor ya da hiç sevmiyorlar. İkisinin ortası beğeniye henüz rastlamadım. Ben çok şükür sevenler kategorisindeyim. Şanslıyım yani, yoksa hayatın acı gerçeklerini keyifli bir okumayla nasıl yumuşatabilirdim ki. Her insanın kitaplardan beklentisi farklıdır, hatta aynı kişinin belli bir zaman diliminde ihtiyaç duyduğu kitap türleri de değişkenlik arz edebilir. Kendi dünyamda her dönemime ve her ruh halime daimi olarak eşlik eden birkaç yazardan birisidir. Vazgeçilmezimdir. Terry Pratchett in sadece bu kitabına özel değil, Diskdünya serisindeki tüm kitaplar için genel bir yorum yapıyorum. Ayrıca DeliDolu Yayınlarına çok teşekkür ederim. 41 kitaplık bir seriyi yarım bırakmadılar. Herhalde Türkiye’de ki hiçbir yayınevi bunu başaramazdı. Ülkemizde nadir rastlanan ‘ilkeli’ kavramını bir yayınevinin duruşunda görmek bile benim için sonsuz saygı sebebi. Ve Niran Elçi muhteşem ötesi bir çevirmen. Diskdünya O’nun sayesinde Türkçe olarak var olabildi desem, kesinlikle abartmış olmam. Okumak isteyenlere, ana seri diye bir şey yok, sadece çok kitap olduğu için gruplandırmalar var. Sihirbazlar ve kahramanlar (Rincevind  ), cadı romanları, ÖLÜM romanları, sanayi devrimi romanları, bekçi ve Tiffany Sızı romanları olarak kendi içinde kategorileştirilmiş gibi görünse de seriden rastgele canınız hangisini okumak isterse o kitap ile başlayabilirsiniz. Ya da yayınevinin kronolojik olarak bastığı sıralamayı takip edebilirsiniz. Kitaplar arası birbirine yapılan atıfları yakalamak adına, kronolojik okuma

Terry PratchettYazar · 48 kitap
Diskdünya, aynı dünyamıza benzer. Temel farkı küre şeklinde değil de, kutupları iyice preslediğiniz zaman ortaya çıkan bir diske benzer olması. Diskin tam ortasında sivri bir dağ var. Ve disk dünya, yıldızlar arası boşlukta süzülen bir kaplumbağa'nın sırtında dizili dört filin üzerinde dengede durmaktadır. Diskdünya serisi 2007 senesi itibari ile 36 kitaba ulaşmıştır. Bu dünya kafası karışık kişilikler, enteresan kahramanlar, meyhaneler, büyücülüğün öğretildiği görünmez üniversite, muhtelif şehirler, büyücüler ve cadılar ve mebzul miktarda sıradan halkla doludur. Serinin Türkiye'de yayımlanmış birçok kitabı var. Mr.Pratchett, başarılı ve velut bir yazar. Yazarın, Diskdünya serisi dışında yazdığı kitaplar; Bromeliad Üçlemesi 1988 Truckers 1990 Diggers 1990 Wings Johnny Maxwell Üçlemesi 1992 Only You Can Save Mankind 1993 Johnny and the Dead 1996 Johnny and the Bomb Diğer çalışmaları 1971 The Carpet People 1976 The Dark Side of the Sun 1981 Strata 1989 The Unadulterated Cat (Gray Jolliffe ile birlikte) 1990 Good Omens (Neil Gaiman ile birlikte) 2008 Nation