Bir Diskdünya Romanı #3

Sıralamalar

Kadın erkek eşitliği
2024 38. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2024 00:10
Yüce gezegen A'Tuin sonsuz evrendeki yolculuğuna devam ediyor ve Diskdünya 'nın sahnesine yeni oyuncular çıkıyor.. Eskarina sekizinci oğlun sekizinci oğlu pardon pardon kızı e zaten Eşit Haklar'da zaten kadın-erkek eşitliği üzerine.. Bütün Diskdünya da sözleşmiş gibi erkeklerin tamamı aynı lakırdıyı terennüm ediyor. KADINDAN SİHİRBAZ OLMAZ.. Ve dolayısıyla Havamumu niye soruyor. " Nerede yazıyor " Nerenin kanunu bu kadınlar sihirbaz olamaz diye.. Sorulan her mantıklı soruda dut yemiş bülbül gibi kalan erkekler yine ayı şekilde kalıyorlar.. Hiciv sanatının dibine vuran yazarımız. Bizi yine dolu dizgin bir maceranın ortasına bırakıyor. İlk iki kitaba göre bi tık tutuk olasada yine de harika bir okumaydı çok keyifle okudum. Eşit haklar erkek egemen bir topluma okkalı bir tokat.. Kitaba notum 10/8 Kitapla kalın..
2021 76. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2021 15:33
41 kitaptan oluşan Diskdünya serisinin üçüncü ,alt serilerinden biri olan Cadı romanlarının ilk kitabı olan Eşit Haklar, zekice oluşturulmuş diyalogları, esprili anlatımı, kadın ve erkeklere biçilen roller ile kadın erkek eşitliğini vurgulayan eğlenceli kurgusu ve zengin fantastik içeriğiyle çok keyif aldığım bir kitap oldu. Ömrünün sonuna gelen Sihirbaz Davul Kütük asasını kendisinden sonra gelecek sihirbaza devretmek üzere Haylaz Eşek isminde bir köye gelir. Bu köyde yaşayan Demirci, sekizinci oğuldur. Asayı sekizinci oğulun sekizinci oğluna verdiğini düşünen sihirbaz bir hata yapmıştır. Çünkü demircinin doğan çocuğu kızdır. Diskdünya'da yıllarca süregelen gelenek ve törelere göre sadece erkekler sihirbaz olabilir. Kadınlar ise doğada var olan unsurları kullanabilen, büyüleri sihirbazlardan tamamen farklı işleyen bir grup olan Cadılardan olabillirler. Asayı devralan Eskarina 8 yaşına geldiğinde içinde biriken büyünün etkisiyle tuhaf olaylara sebep olmaya başlar. Bu durum köyün cadısı Havamumu Nine'nin dikkatini çeker. Tüm engellenmelere, kadınlardan sihirbaz olamaz söylemlerine rağmen Sihirbazlar Okulu Görünmez Üniversite' ye yolculukları bu şekilde başlar. Etkileyici büyü güçleri, hayvanların zihninden dış dünyayı algılayabilme, gölge varlıklar, sihirbazlar, cadılar, farklı boyutlar gibi kavramları eğlenceli , esprili, keyifli ve etkileyici bir konu ile anlatan bu kitap da ilk iki kitap gibi "İyi ki bu seriye başlamışım" cümlesini kurmamı sağladı. Önerimdir.
2024 24. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2024 00:00
Serinin ilk iki kitabına nazaran bir tık daha durgun olmasına rağmen diğer kitaplar kadar eğlenceliydi. Karakterler yine müthişti. Olay örgüsü, diyaloglar, espiriler yine çok keyifliydi. Dahası cadılık ve büyücülükle ilgili aktarılan bilgiler bu kurgunun öncesinde iyi bir araştırmadan geçtiğini vurguluyordu. İlk iki kitap başka karakterlerin macerasını anlatıyor ancak bu kitap farklı bir damar. Ve eğer okuduysanız Ursula K. Le Guin'in yerdeniziyle benzer bir havadaydı kitap. Konsept benzerliğinin bu noktada payı büyük. 10000 yıldızlık muhteşem bir kitaptı. Biraz durgun olması bile dert değil çünkü bu sefer ana kadın karakterlerimiz var ve hayat mücadeleleri çok iyi işlenmiş. Güzellik algısı, başbaşka bir evrende feminizmin doğuşu, hak arayışı, bekarlık gibi konulara akıllıca değinilmişti yine. Terry Pratchett boşuna sevilmiyor efenim... "O kadar kitap nasıl okunur?" gibi düşüncelerinizin sizi bu eğlenceli evrenden mahrum etmesine ve önyargılarınız yüzünden cezalandırmasına izin vermeyin. Okuyun, okutturun ne demek istediğimi anlayacaksınız.
2024 Okuma Raporları
2021 7. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2021 23:37
Diskdünya serisinin 3. kitabı da şahaneydi. Zekice yazılmış ve çok eğlenceli. Eğer okuma listenizde bu seri varsa öne çekin ve keyifli saatlerin tadını çıkarın.
2019 15. kitabı
Büyük bir iştahla okumaya başladım. Kitabın girişi çok iyiydi. Epey güldüm fakat aklım hep Rincewind’e gidip duruyordu. Nasıl gitmesindi? Neyse efendim sonra yavaş yavaş Havamumu Nine’ye alışmaya başladım. Burada ana karakterimiz küçük bir kız olan Eskarina’nın büyü dünyasına giriş hikayesi ile karşılaşıyoruz. Kısaca Esk büyücü olarak seçilmiştir fakat bir sorun vardır: Diskdünya’da hiç kadın büyücü yoktur. Havamumu Nine de Eskarina’ya göz kulak olmaktadır. Aslında ona Cadı olmayı öğretmeye çalışıyor çünkü Diskdünya’da kadınlardan Cadı erkeklerden ise Büyücü olmaktadır fakat işler düşündüğü gibi gitmez. Eskarina’nın sihirbazlık eğitimi alması gerektiğine yaşadığı deneyimlerden sonra emin olur ve onu alıp Görünmez Üniversite’ye götürmeye karar verir. Çeviri ve editörlük yine sorunsuzdu. İlk iki kitaptan sonra bu hikaye bana daha durgun geldi. Gülünecek yerler yine vardı ama ilk iki kitaptaki kadar değildi. Enerji olarak ben bir tık daha aşağıda buldum. Unutmadan eğer okumadıysanız arka kapak yazısını okumayın. Emin olun böylesi daha güzel.
2024 45. kitabı
Davul Kütük adlı bir sihirbaz, Koçbaşı Dağları’na gidiyor çünkü sihirbazlığını devredeceği bir doğum gerçekleşmek üzere.Bebek doğuyor ve sihirbazımız görevini bebeğe teslim ediyor ancak bir sorun var, bebek erkek değil, bir kız. Anlayacağınız Eskarina, dünyanın ilk kadın sihirbazı oluyor.Tabi Havamumu Nine adlı cadımız bu durumu her ne kadar engellemeye çalışsa da, Eskarina’ya sihirbazlığı değil cadılığı öğretmeye ant içse de olacaklara engel olmak mümkün değil. Eskarina hem kendini Görünmez Üniversite’ye kabul ettirmeye ve kadın sihirbaz olduğuna ikna etmeye çalışırken, bir yandan da Simon ile beraber, Zindan Boyutları’ndan gelen tehlikeli Şeyler’in icabına bakmak zorundadır. Cadılar ve sihirbazlar arasındaki bu tatlı çekişmeye kimler karşı koyabilir ki.Bu kitapla birlikte, cadı romanlarına geçiş yaptığımı anlayabilirsiniz.Keyifle okudum, serinin diğer kitaplarınıysa şimdiden aşırı merak ediyor ve okumaya başlıyorum.
2026 14. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2026 12:39
Evrenin içinde ayrı bir hikayenin girişini oluşturan kitap olması nedeniyle konu olarak orijinallikten uzak yavaş akan bildiğimiz cadılık, büyücülük, büyücülük okulu geyiklerini harmanlayan vasat bir romandır.
2024 3. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2024 10:24
Diskdünya serisinin üçüncü kitabı olan Eşit Haklar, #bilimkurgukitapkulübü Ocak listemizdeydi. İlk iki kitap gibi bu kitabı da okurken büyük keyif aldım. Terry Pratchett’in hayal gücü, zekası ve anlatım yeteneğine hayran kalmamak elde değil. Kitap aynı zamanda alt serilerden olan Cadı romanlarının da birinci kitabı. Fantastik Işık’ta Ölüm’ün göz kırptığı sihirbaz Davul Kütük, halefini seçmek için dağlar aşıp Haylaz Eşek isimli köye geliyor. Sekizinci oğulun sekizinci oğluna asasını devretmeyi planlarken umulmadık bir şey oluyor ve farkında olmadan asayı bir kız çocuğuna devrediyor. Eskarina büyüdükçe sihir yavaş yavaş kendini göstermeye başlıyor. Ancak Diskdünya’danın törelerine göre kadınların sadece Cadı olabileceği kabul edildiğinden Eskarina’nın sihirbazlık kariyeri bir bakıma ölü doğmuş oluyor. İpleri eline alan köyün cadısı Havamumu Nine, Eskarina’yı alıp sihirbazların mekanı olan Görünmez Üniversite’ye doğru yola çıkıyor. Fantastik bir romanda toplumsal cinsiyet rollerini bu kadar başarıyla irdelemek tam da Terry Pratchett’in yapabileceği bir şey. İlk iki kitaba göre farklı karakterlerle farklı konular işlendiğinden doğrudan bu kitapla Cadı romanlarına da başlayabilirsiniz.
2018 62. kitabı
Konu için açıklamada da yazıldığı gibi, kazara büyücülük yeteneği ve asası verilmiş bir kız çocuğunun Görünmez Üniversite'ye kabulü ile imtihanı denebilir. Kitabın teması cinsiyet ve önyargılar etrafında dönmekle birlikte, bana çocuk kitabı gibi hissettirdi. Okuduğum diğer Diskdünya kitapları kadar eğlenceli ve bütün olmadığını düşünüyorum. Bazı sayfalar olay akışı için pek de önemli olmadığı halde sırf macera olsun diye yazılmıştı ve bu yüzden fazlalık hissi verdi. Diskdünya Serisi'nin üçüncü kitabıdır ama atlansa da pek bir şey kaybettirmez bence...

Terry PratchettYazar · 48 kitap
Diskdünya, aynı dünyamıza benzer. Temel farkı küre şeklinde değil de, kutupları iyice preslediğiniz zaman ortaya çıkan bir diske benzer olması. Diskin tam ortasında sivri bir dağ var. Ve disk dünya, yıldızlar arası boşlukta süzülen bir kaplumbağa'nın sırtında dizili dört filin üzerinde dengede durmaktadır. Diskdünya serisi 2007 senesi itibari ile 36 kitaba ulaşmıştır. Bu dünya kafası karışık kişilikler, enteresan kahramanlar, meyhaneler, büyücülüğün öğretildiği görünmez üniversite, muhtelif şehirler, büyücüler ve cadılar ve mebzul miktarda sıradan halkla doludur. Serinin Türkiye'de yayımlanmış birçok kitabı var. Mr.Pratchett, başarılı ve velut bir yazar. Yazarın, Diskdünya serisi dışında yazdığı kitaplar; Bromeliad Üçlemesi 1988 Truckers 1990 Diggers 1990 Wings Johnny Maxwell Üçlemesi 1992 Only You Can Save Mankind 1993 Johnny and the Dead 1996 Johnny and the Bomb Diğer çalışmaları 1971 The Carpet People 1976 The Dark Side of the Sun 1981 Strata 1989 The Unadulterated Cat (Gray Jolliffe ile birlikte) 1990 Good Omens (Neil Gaiman ile birlikte) 2008 Nation