2004
VINTAGE
İngilizce

2024 5. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2024 22:54
Catch-22 , savaşı, otoriteyi ve toplumsal normları çarpıtan hicivli bir başyapıttır. Kara mizahi karakterler ve absürt durumlar aracılığıyla Joseph Heller , varoluşçuluk, birey-sistem ve şiddetin psikolojik etkileri gibi derin temaları araştırıyor. Bazen zorlayıcı ve kasvetli olsa da, mizahi ve güçlü mesajı onu kalıcı ve düşündürücü bir okuma haline getiriyor... bazı alıntılar: Başarının tek erdem olduğu bir dünyada başarısızlığa teslim olmuştu.(277, Papaz hakkında) Bir arkadaşa o kadar çok ihtiyacı vardı ki bir türlü bulamadı. (95, Binbaşı Binbaşı hakkında) Başarılı olacak daha iyi bir şeyi olmadığı için okulda başarılı oldu. (95, hemen hemen aynı) Clevinger çok fazla zekaya sahip ama beyni olmayan insanlardan biriydi ve bunu çok geçmeden öğrenenler dışında herkes biliyordu. (77) Kraft, Pensilvanya'dan gelen, yalnızca sevilmek isteyen, sıska, zararsız bir çocuktu ve bu kadar alçakgönüllü ve aşağılayıcı bir hırs yüzünden bile hayal kırıklığına uğramak kaderindeydi. (64) hiçbir şeyi sorgulamayan insanları eğitmek ne mümkün ne de gerekliydi(44) Bir uçakta, dünyada uçağın başka bir kısmı dışında gidecek hiçbir yer kesinlikle yoktu. (42) Aslında Yossarian'ın inşasına yardım etmediği birçok subay kulübü vardı ama o, Pianosa'dakiyle en çok gurur duyuyordu. Kararlılık gücünün sağlam ve karmaşık bir anıtıydı. Yossarian, iş bitene kadar asla oraya yardıma gitmedi; sonra oraya sık sık giderdi; büyük, güzel, başıboş kiremitlerle kaplı binadan o kadar memnundu ki. Gerçekten muhteşem bir yapıydı ve Yossarian ona her baktığında büyük bir başarı duygusuyla nabız gibi atıyordu ve içinde yapılan hiçbir işin kendisine ait olmadığını düşünüyordu. (27) "İnsanoğlu dayanıklıdır: Bir hafta önce bizi dehşete düşüren vahşet yarın kabul edilebilir hale gelecektir" (66) Papazın neredeyse tüm hayatı
Catch-22Joseph Heller · VINTAGE · 200412 okunma

Joseph HellerYazar · 4 kitap
1 Mayıs 1923'te doğan Joseph Heller, Brooklyn, New York'ta geçen çocukluğu ve gençliği boyunca hep yazar olmak istemişti. 2. Dünya Savaşı sırasında Amerikan ordusunda bombardıman pilotu olarak İtalya'da görev yapıp altmış uçuş gerçekleştirdi. Burada yaşadığı deneyimler, daha sonra yazacağı Madde 22'nin zeminini oluşturdu. 1945 yılında terhis edilen yazar, New York Üniversitesi'ne girip İngiliz Edebiyatı öğrenimi gördü. Columbia Üniversitesi'ndeki master eğitiminden sonra Fullbright bursuyla İngiltere'ye gidip Oxford Üniversitesi'ne devam etti. 1950-1952 yılları arasında Pennsylvania Üniversitesi'nde profesör olarak ders verdikten sonra Time ve Look dergilerinde metin yazarı olarak çalıştı. İlk evliliğinden iki çocuğu olan Heller, boşanma sürecini yine aynı o alaycı üslubuyla No Laughing Matter adlı kitabına döktü. 1989 yılında hastayken tanıştığı bir hemşireyle yeniden evlenen yazar, 13 Aralık 1999'da geçirdiği bir kalp krizi sonucu Long Island'daki evinde yaşama veda etti.