Roman Üçlemesi

Tugay Kaban
13 Mayıs 2025
Yedinci Kat Yayınları

2025 94. kitabı
Üç kitap birlikte… Erotik Poetika… Enteresan bir okuma yaptım. Kendi içinizde müthiş bir tartışmaya gireceksiniz ister istemez. Sakin bir zamanda okumanızı tavsiye ediyorum. Edebi dili ve kurgusu çok tatmin edici. Kitabın konusunu anlatmaktansa hissettirdiklerinden bahsetmek istiyorum. Kabanlardan T. ve İsmail P. arasında geçen sohbetler oldukça ilginç. Randevuevine gitmek için sözleştiler. İkisi de biraz erken gelmişti ve daha bir saatleri vardı. Bu süre zarfında randevuevinin iki üç bina gerisinde kalan bir kafede oturmaya karar verdiler. Sonra üç kişi oldular. Aralarındaki sohbet yaşamın ta kendisiydi. Bazılarını tekrar tekrar okudum. Yaşama dair o kadar çok kavram üzerine düşüneceksiniz ki okurken, belki de o kavramlarla ilgili kendi hayatınızla olan bağını aklınıza getireceksiniz. Orhan Pamuk’a Satmak İstediğim Roman’ı, gölge yazarlıktan Öykü Prospektüsü ve Orhan Pamuk’tan yardım istediği mektupların çok ötesinde derinliği olan bir anlatı olarak düşünüyorum. Farklı anlatım teknikleri paragraf içlerine öyle bir yedirilmiş ki, damakta bıraktığı tat enfes. Ecce Novel Ecce Homo Ecce Vivet Diorama Zehre Hanım’ın sevgilisi Zemher’in kullandığı arabada yağmurun da etkisiyle kaza yapmaları sonucu yaşamını yitirmesi ile başladığı kitap gerçek ve hayal arasında ama yaşamın ta kendisiyle devam etti. Hep yaşam yaşam dedik ölüm de akla düştü. Sanki kitabın başlarında hiç kayıp yaşamamış gibi. Birbirinden bağımsız parçaların fotoğrafın bütünlüğünü oluşturması gibi, kitapta da farklı kişi, nesne, mekan ya da olaylar birbiriyle bağ içinde hareket ediyor. Ana yoldan ayrılıp farklı güzergahlardaki manzaranın tadını çıkarmak isteyenlere… Kitabı okurken okuyucu da dış dünyayla olan ilişkilerini mutlaka gözden geçirecektir diye düşünüyorum. Çünkü kitabın içerisindeki kavramlar
2026 1. kitabı
Aynı kitabın içinde nefes alan ama birbirlerine soyut iplerle bağlı bir roman okudunuz mu? Ya da bildiğimiz romanlara benzemeyen roman okuduğunuz oldu mu? “Roman Üçlemesi “ klasik hikaye anlatıcılığını bilerek isteyerek yıkar, romanın ortaya çıkış süreci ile ilgili çarpıcı bir okumadır aslında. Biz okurlar hikayenin içine girmekten çok hikayenin oluşum sürecine şahitlik ediyoruz. “Roman Üçlemesi”, hayatı bir edebiyat sahnesi gibi sergileyen “Dioroma” , erotizmin çıplaklıkta değil kelimelerde saklı olduğunu anlatan “Erotik Poetika” ve görünür olmanın, satılabilen roman yazmanın inceliklerini sarkastik bir dille sorgulayan “Orhan Pamuk’a Satmak İstediğim Roman” bölümlerinden oluşur. Biz okurları rahatsız edecek tam bir edebi şölen… Kışkırtıcı, düşündüren , olaylardan çok metnin doğası ile ilgilenen, çok soğuk ve mesafeli bir dille yazılmış, ironinin sınırlarının zorlandığı, metinle duygusal değil de düşünsel bağ kurduran “Roman Üçlemesi”ni gerçek okurların okumasına şiddetle öneririm. Ve kitabın sorguladığı tema : Romanı değerli yapan satış miktarı mı? Ya da satıldığı için mi değerli? Bence herkesin üzerine düşünmesi gereken soru bu aslında. Okudukça anlam bulan hayatlara…
·500 syf.·
2025 212. kitabı
Roman Üçlemesi Bu eserin hala popüler olmaması , herkesçe bilinip okunmaması bana çok ilginç geldi. Sanırım okurlar olarak farklılık ve yenilik deneyimlemekte her zaman girişken olmuyoruz , gelin klasik romancılık dışında kaleme alınan bir eser okumanın keyfini siz de tadın. Kitap üç ayrı romandan oluşuyor , önceki baskıda ilk iki eser biraradayken yeni basımda son eser Diorama da dahil olmuş. İlk roman Erotik Poetika, yeni roman akımıyla yazılmış geleneksel olay, karakter, konu bağlamında tutarlılığı önemseyen yeni ve post-modern romancılığa harika bir örnek. Konusu var desem de burda asıl güzel olan akışta olmak ve yazarın anlatım dili ile sayfaların su gibi akıp gitmesi. Orhan Pamuk'a Satmak İstediğim Roman, ise Tugay Kaban kendisini roman karakteri olarak kurgulanması için gölge yazar tutuyor. Üç kısımda ayrılan roman Ecce Novel, Ecce Homo ve Ecce Vivet bölümlerinden oluşuyor. Sırasıyla esere, insana ve hayata bakışı yenilemeyi dilemek manalarında. Bu bölümde yer alan Öykü Kitabı Prospektüsü kısmına bayıldım Kesinlikle her öykü kitabı için geçerli talimatlar. Son roman Diorama , eserin zirvesi diyebilirim. Dioarama gerçek veya kurgu bir olayın modellenmesi demek. Eserin ilk sayfasında bir denklem var , devam eden sayfalarda bu denklemin bileşenlerinin ifade ettiği anlamlar paragrafların başlarında yer alıyor. Distopik özelliği bahsedilen haptan ya da anı sakızı reklamından anlaşılabilir. Esasen yazar postmodernist romancılığın biçimsel farklılığı, metineler arası geçişler ve bağlantısızlık ve kopukluk , diyagramlar , gerçeklik algısı yaratmak için karakterin ölüm belgesi vs eklenerek bambaşka bir roman kaleme almış. Yeni bir yemek tatmak gibi düşünün ve sıradanın ötesinde olan bu romanı okuyun. Ben tavsiye ederim, seveceksiniz Kitapları Kurtaran Kedi
2025 56. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2025 00:35
Roman Üçlemesi•Tugay Kaban Neden bilmiyorum ama büyük bir beklentiyle başladım kitabı okumaya. Kapağı beni içine çekmeye yetmişti. Sayfaları araladığımda oldukça ilginç bir okuma deneyiminin beni beklediğini gördüm. Bu kitapta olaylar şöyle başladı şöyle ilerledi şöyle son buldu diyebileceğim bir durum söz konusu değil. Konusuda şu diyebileceğim bir cümle yok. Bu kitabı okuyup anlamaktan çok okuyup yaşıyorsunuz. Hatta öyle bir an geliyor ki ana karakter siz oluyorsunuz. Kitapta üç bölüm var. Erotik Poetika kitabın ilk bölümü. Bu bölümde Kabanlardan T. ve İsmail P. randevuevine gitmek için plan yapıyorlar. Anlaştıkları saatten erken geldiklerini farkedince yakınlarda bir kafeye oturuyorlar. Sonra bir kişi daha geliyor ve aralarında koyu bir sohbet geçiyor. Öyle belirli bir konu etrafında da şekillenmiyor bu sohbet. Her konudan biraz biraz bahsediyorlar. Ama konular oldukça dikkat çekici ve sindirerek okunduğunda verilmek istenen ince mesajlar çıkıyor ortaya. Orhan Pamuk’a Satmak İstediğim Roman bana, ne kadar çok yazar tanırsak tanıyalım hep bir yazarda takılıp kalabileceğimiz gerçeğini uyandırdı zihnimde. Ve burda da Orhan Pamuk’a yazılmış bir mektup okuyoruz. Eleştiri var bu kısımda, övgüde var, hayranlıkta var, ironide var. Öyle bir çemberin içinde sıkışıyorsunuz ki bu bölümde.. Kendi içerisinde üç bölüme ayrılıyor bir de bu bölüm. Diorama bana göre kitabın en can alıcı bölümüydü. Yağmurlu bir havada Zemher ile araba yolculuğu yapan Zehre hanım kaza yapmalarının sonucunda hayatını kaybediyor. İşte tam burda yaşam ve ölüm arasında bir sorgulama başlıyor. Hayatın düzeni sorgulanırken ölümüde aklımıza düşürüyor yazarımız. Benim için oldukça ilginç bir okuma oldu. O kadar ilginç ki randevuevine gitmek isteyen iki arkadaştan konu Karabük’ün yaylalarına kadar geldi.
2025 26. kitabı
Tugay Kaban'ın Roman Üçlemesi, 2019 yılında Erotik Poetika romanıyla başlayan yolculuk, 2021 senesinde Orhan Pamuk Satmak İstediğim Roman'la devam etmiş ve Diorama'yla bu kitapta nihayete ermiştir. Kurmaca karakter Feyyaz Feyberekli'nin Defterdeki Eser isimli Kinch Yayınları tarafından yayımlanan romanıyla başlayan Erotik Poetika, Kabanlardan T. (Tugay Kaban) ve İsmail P. (İsmail Pelit)'nin macerasıyla devam eder. Orhan Pamuk'a Satmak İstediğim Roman'da ise bu sefer karşımıza gölge yazar Süveydaoğlu Fikret çıkar ve bir başka üstkurmaca anlatıyla baş başa kalırız. Öykü prospektüsünden tersten yazılmış metne, Cooper'ın Bir Cep Mendilinin Otobiyografisi ve Joyce'un Sanatçının Gençlik Portresi'nden çeviri kısımlara kadar bir postmodern kitap karşımızdadır. Diorama'ysa yazarın anlatma iştahının zirve noktasıdır. Zemher ile Zehre'nin hikayesinden, Rus tiyatro yazarı Daria Suzkova ve onun tiyatro oyununa, Asiye Pamuk ve Zemher Yılkı'nın yer aldığı distopik bölümle nihayete eren bir romandır Diorama. Üçlemeyi detaylıca anlattığım videoyu izlemek için: youtu.be/D4ckzxiJa_A
2025 101. kitabı
Roman üçlemesinin (Erotik Poetika, Orhan Pamuk'a Satmak İstediğim Roman ve Diorama) tek bir kitapta birleştiği eserin yazarı Tugay Kaban, üçlemesini şu cümlelerle tanımlıyor; "Türk edebiyatının kurtuluşu bu romanın izinde" ve "Türk romanını mühürleyen bir roman yazdım." Serinin her kitabını tek başına irdelediğinizde dâhi anlamak da özümsemek de katmanlarından ötürü uzun zamana yayılıyor kaldı ki bunu bir de üçlü çarpın, ortaya yoğun ve düşünmeye sevk eden bir roman çıkıyor. Erotik Poetika; yazarla karakter arasındaki bağı güçlendiren şekilde aynı soyisme sahip karakterler olan Kabanlardan T. ve İsmail P. 'nin hayat kavramını, insanın hayat içinde karşılaştığı durumlar ve hallere yönelik bir bölüm. Orhan Pamuk'a Satmak İstediğim Roman; okuyucu olarak bir hayalle istek arasındaki düşüncenin oluşumu diye düşünüyorum. Nihayetinde severek okuduğumuz birçok yazar olsa da yalnızca bir yazara yönelik düşünce ve hayallerimiz muhakkak olmuştur. Bu bir talep, rica ya da tanışma gibi birçok nedene bağlanabilir. Diorama ise; üçlemenin son taşı ve okurun içine bir kaya gibi oturan, sindirmesi en zor olan kısmı. Gerçek ile hayal bir pamuk ipliğine bağlanırken bir kaza ile başlayan düşünce selinde yaşamı, ölümü ve düzeni irdeleyen ve eleştiren bir olgu var. Hayatın her evresinden geçiyor okur, yaşamın coşkusu ve tutkusundan, mutlak sona yani ölüme doğru bir yolculuğa çıkıyor. Ama bu yolculuk kavisli ve virajlı. Yazarın düşünce yapısını, karakterlerin yaşamı üzerinden işleyişi ve irdeleyişi çok farklı bir pencereden, farklı bir perspektiften bakarak aktarılıyor. Haliyle de de metni okumak sakin bir zaman ve sağlam bir direnç istiyor. Farklı, derinlikli ve yoğun bir okuma yapmak isteyenler için ideal bir üçleme.
2025 70. kitabı
Bu kitap çok ilginç! Tugay Kaban üç kitabını tek ciltte toplamış: Erotik Poetika, Orhan Pamuk’a Satmak İstediğim Roman ve Diorama. Her biri ayrı ayrı da okunabiliyor ama bir arada olunca daha bütünlüklü bir şey çıkıyor ortaya. Erotik Poetika ilk kitap. Daha çok arzular, beden, yazı ve dil üzerine… Ama erotizm deyince sadece tensellik gelmemeli akla, dil bile bazen erotik hale gelebiliyor sayfa aralarında. Parçalı bir anlatım var, klasik roman gibi değil. Orhan Pamuk’a Satmak İstediğim Roman ismi bile yeterince ilginç değil mi zaten? İçinde biraz yazar olma hayali, biraz edebiyatla hesaplaşma, biraz da ince bir alay var. Postmodern havası hissediliyor, o da kendine has. Bir de gerçekten merak ediyorum? Orhan Pamuk’a bu atıf ironi mi yaksa bir saygı duruşu mu? Diorama ise üçlemenin en karanlık ve zorlayıcı bölümü bence. Çok sesli, çok katmanlı… Okuması biraz çaba istiyor ama 1000kitap’a yüklediğim alıntılarımı çoğu buradan. Hatta bazı bölümleri Tutunamayanlar’a benzettim; öykü reçeteleri, dağınık yapılar, değişen yazı karakterleri…Alışılmış şeyler değil. Roman Üçlemesi, zaman zaman zorlayıcı ama farklılığıyla dikkat çeken, klasik kalıpların dışına çıkan bir kitap. Edebiyatta “alışılmışın dışında ne var” diyenler için bence denenmeli. #alıntılarım ise buraya sığamayacağımız kadar çok olduğundan görsellerimde olanların fazlası 1000Kitap’ ta M
2025 190. kitabı
ROMAN ÜÇLEMESİ EROTİK POETİKA ORHAN PAMUK'A SATMAK İSTEDİĞİM ROMAN DİORAMA Herkese Merhabalar.. Bugün sizlere 3 kitabın bir arada olduğu bir Roman Üçlemesi ile geldim. Renk öyle canlı öyle güzel ki göz alıcı değil mi? Eehh bunu söylemeden de geçemezdim. İçerik olarak öyle şöyle oldu böyle oldu diye anlatılacak kurgu da değiller. Öncelikle onu söylemek isterim. Yani öyle belli bir düzen yok gibi görünse de bir akış düzeni var okurken değişik bir kurgu içinde kendinizi buluyorsunuz. Ben size alıntılar bırakıyorum. Tercihimi alıntılardan yana kullandım ki epey çarpıcı olduğunu onlardan dahi anlayabilirsiniz. #alıntılar Size bir şey itiraf etmek istiyorum. Bu eser, yani Erotik Poetika adlı bu kitap,bilsem ki gerçekten okuduktan sonra yırtılmak,yakmak isteyeceğiniz bir eser olacak ve üstüne yalnızca istemekle kalmayıp , istediğinizi de yapacaksınız,öyle mutlu olurdum ki! Mesela şimdi bir çakmağın veya kibritin sizden ne kadar uzaklıkta olduğunu düşünebilirsiniz. O çakmak yahut kibrite, eser biter bitmez kolaylıkla ulaşabileceğinizi ve içinizden kopup gelen o şeyi yapacağınızı düşünmek ,beni öyle heyecanlandırıyor ki! Hem ben sıcaklığı da severim. (Kabanlardan T.) Bütün kelimeler ölür. Fakat bazı kelimeler daha fazla ölürler. Kelimeler kelimeleri öldürebilir. Kelimeleri kelimeler doğurabilir de. Fakat bir insan bir kelimeyi doğurmaya görsün. Bir insanın bir insana dokunması. Ele geçirilebilir olanla övünmek ve onunla tatmin olmak zorunlulukla açıklanamaz. Kalbinin ilk atışını yakalayamadığından, ölüm seni hep korkutacak. Ve belki bununla övüneceksin. Bilmelisin ki kendi ağzınla sunduğun bilgelik kan kokar.
2025 122. kitabı
ROMAN ÜÇLEMESİ . Haftaya oldukça farklı bir kitapla başlamak istiyorum . Üç kitabın tek ciltte toplanması ile bizlere sunulan #romanüçlemesi . √ Erotik Poetika √ Orhan Pamuk'a satmak istediğim roman √ Diorama Ayrı okunabilen, fakat birlikte okunduğunda puzzle parçası hissi uyandıran üç kitap. #erotikpoetika , Kabanlardan T. ve İsmail P. üzerinden ilerleyen, ölüm, yazım ve erotik bir bağlamla bütünleşerek dikkat çekiyor. Tensellikten farklı bir cinsellik sunuyor bizlere, sözcüklerin cinselliği. #orhanpamukasatmakistediğimroman, yazar olma isteği isminden de belli olan bu kitapta #eccenovel , #eccehomo ve #eccevivet olmak üzere kendi içinde üç bölüm yer alıyor. #diaroma ise üçlemenin en uzun ve en ilgi çekici olanı. Yaşamdan ölüme bir yolculuk!! Farklı teknikler, farklı uygulamalarla yer yer zorlayan okuma, ilgiyi ayakta tutmayı beceriyor . Sakin bir kafayla okunması tercih edilmeli ki, edebi şölenin keyfine varılsın. Klasik bir okuma bekliyorsanız, baştan söyleyeyim hiç başlamayın kitaba. Fakat farklı bir okuma isteyenler içinse nokta atışı bir #öneri sizlere. Okurken sürekli yeni bir oyuna girmiş hissi uyandıran, katakterlerin farklı bir kimlikle bütünleştiği, metinlerarası oyunlara gebe ve çeşitli yazım teknikleri ile zekamızı zorlayan bir okuma. Klasik roman formuna meydan okuyan bu kitabı okuyun arkadaşlar. Keyifle. .

Tugay KabanYazar · 6 kitap
İlk ve orta öğrenimini bir yaşından itibaren yaşamaya başladığı İstanbul’da tamamladı. Lise öğrenimini de aynı şehirde tamamlamasının ardından üniversite eğitimi için Karabük’e yerleşti. Aralıklarla beş sene süren eğitimini tamamlamadan -bu arada üç bölüm değiştirdi- İstanbul’a geri döndü. Hakkari – Çukurca’da askerliğini tamamladı. Suzan Kaban ile evlidir. 2013 senesinden beri TUEMsanat platformunda çeşitli görevlerde bulunmuştur. Hâlihazırda Epona – Othello Yayınları editörlüğünü üstlenmektedir.