Anılarım (1913-1922)

Ocak 2016
Parola Yayınları

2021 13. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2021 16:43
Yakın tarih meraklıları için kitap ana hatlarıyla zaten oldukça ilgi çekici ve sürükleyici. Ancak son bölümde anlatılan Ermeni meselesi dikkatimi en çok çeken kısım oldu.
2024 28. kitabı
1872 yılında Midilli’de doğan Cemal Paşa İttihat Ve Terakki Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer alan 3 büyüklerden biridir. Diğerleri bildiğiniz üzere Enver Paşa ve Talat Paşa’dır. Cemal Paşa 1908 yılında 2.meşrutiyet ilan edilince Adana Valiliğine atanmış 1913 yılında İstanbul Muhafızlığı ve sonrasında Bahriye Nazırlığı görevinde bulunmuştur. 1.Dünya savaşı başlayınca 2. Ordu komutanlığı Mısır İngilizlerin eline geçince de 4. Ordu komutanlığına atanmıştır. İngilizlerle işbirliği yapan Arap ve Yahudilerin ihanetine uğrayan paşa 1917 yılında görevinden alınarak diğer ittihatçılar gibi ülkeyi terk etmek zorunda kalmış 1922 yılında ise ermeni komiteciler tarafından suikasta uğrayarak vefat etmiştir. Cemal Paşa’yı az da olsa bu şekilde tanıdıktan sonra kitaba dönelim kitap 1913 -1922 yılına kadar yaşadıklarını anılarını kaleme aldığı ve fikirlerini belirttiği bir kitaptır. İstanbul Muhafızlığı ile başladığı anılarında Nazım Paşa’nın uğradığı cenaze töreni ile devam eder. Mahmut Şevket Paşa vakası ise kapsamlı bir şekilde anlatılır. Müzakereler de aldığı rol tutumu ve ülkeye ettiği hizmetleri öğrenmek istiyorsanız işte aradığınız kitap Bu kitabın sonlarına doğru tehcir ile alakalı bilgiler vermiş ayrıca Doğu Anadolu genel Müfettişliğini İngilizlere vermek istemeleri ülkeyi başkalarının ellerine bırakmak istemeleri ise benim kabul edeceğim bir durum değil dediğim gibi bir çok konuya katılmadığımı belirtmeliyim .
İMPARATORLUĞUN ÇÖKÜŞÜNÜN DOSDOĞRU ANLATIMI İLE İLGİLİ BİR İNCELEME
2020 41. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2020 09:19
Cemal Paşa, İttihatçıların "mahşerin atlıları" diye anılan üç paşasından en makul en fedekar ve en az mecaracı olanıdır. Zaten diğer ikisinden biri ve bütün felaketlerin de başı olan Enver'e "paşa" demek de doğru olmasa gerek, zira Enver şayet hanedana damat olmamış olsa, değil paşa, ferik bile olabilecek nitelikte biri değildir. 1909'de İttihatçılar II. Abdülhamid'i tahttan indirdiklermek zorunda kaldıklarında ortada ne bir devlet, ne de bu devleti yönetecek kurum ve kişiler vardır. Zira II. Abdülhamid 33 yıllık tek adamlığı döneminde devleti devlet yapan bütün kurum ve şahsiyet sahibi, eğitimli ve nitelikli insanları saf dışı etmiş, etrafına şahsiyetsiz, niteliksiz, kendisinin yoktan var ettiği ve ona tapınmak, onun günahlarını alkışlamak, meşrulaştırmak dışında bir özelliği olmayan, dalkavuklardan oluşan bir duvar örmüştü. Kanuni ile başlayan kural dışı ve keyfi yönetim, rüşvet, adam kayırma, bilim, eğitim ve ahlakın yerini hurafelere dayalı din anlayışının alması Osmanlıyı felakete sürüklemiştir. Zorba ve baskıcı, tek adam yönetim anlayışıyla tabuta son çiviyi çakan da II. Abdülhamid olmuştur. İttihatçılar yönetimi devraldıklarında, aynı günümüzde olduğu gibi, kurtaracak bir devlet yoktur ortada. Zira, Abdulhamid devleti ayakta tutan bütün kurumları, orduyu ve Osmanlı aydınını kasıtlı olarak yok etmiştir ki, başta toprak kayıpları olmak üzere işlediği suçların hesabı kendisinden sorulamasın. Abdülhamid'in başarılı olduğu tak alan da budur. Çünkü impararorluk çökerken İttihatçılar yönetime geçtikleri halde II. Abdülhamid'den hesap soramamışlardır. Çünkü ülke bir yangın yeridir artık ve herkes kendi canının derdine düşmüştür... Cemal Paşa iyi bir asker, kaliteli insandır. Kaliteli insan her konuda kendini belli eder. Cemal Paşa hiçbir beklenti içinde olmadan, ufkta
2019 46. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2019 17:49
Cemal Paşa anılarını kaleme aldırdığı bu kitabında, çoğunlukla görev yaptığı makamlarda geçen zaman içindeki uygulamalarının haklılığını ve bizzat kendi savunmasını yapar tarzda bir üslup sergilemektedir. O tarihlerde vuku bulan olaylar hakkında daha geniş bir bakış açısından ziyade, Cemal Paşa'nın şahsi gayretleri ve uygulamalarına çok detaycı bir yaklaşımla yer verilmesi kitabı olurken, okuyucunun sıkılmasına ve gereksiz detaylar içinde boğulmasına sebeb olmaktadır. Kitap, daha çok askeri ve siyasi otoriteler için hazırlanmış bir rapor veya savunma dosyası özelliği taşımaktadır. Buna rağmen, özellikle Suriye - Filistin ve Lübnan bölgelerinin 1. Dünya savaşı sırasındaki durumu, yabancı ülkelerin Osmanlı yönetimindeki aşırı müdahaleci davranışları ve yabancıların Osmanlı'nın geleceği hakkındaki düşünce ve uygulamaları hakkında çok çarpıcı örnek olaylar ve belgeler sunması açısından, okunmaya değer bir kitap... Ayrıca Ermeni meselesi üzerinde yoğunlaşan kitabın son bölümü, olayların tarihsel gelişimi ve Rus politikalarının, meselenin temelinde nasıl rol oynadığını göstermesi açısından önemli ve dikkatle okunması gerekli... Bu kitabı okurken, tarihe sadece eleştirme veya övme amacıyla bakmanın ve siyasi ideolojiye göre yorumlamanın milli kültürümüze ne kadar zarar verdiğini bir kez daha anladım. Çünkü, İttihat ve Terakki dönemine ve Cemal - Enver -Talat üçlemesine tarihimizde verdiğimiz yerin, çok yüzeysel olduğunu gördüm. Liderlerin tarihteki yeri, onların başarı veya başarısızlıklarına göre olsa da, sadece bu tarz bir bakış açısına sahip olmakla, tarihi gerçeklerin anlaşılamayacağını da özellikle belirmek isterim...
Tarih

Fahri ParinYazar · 3 kitap
1944 yılında Erzurum’un Aşkale ilçesi Ballıtaş köyünde doğdu. İlkokulun 3. sınıfını köyünde okuduktan sonra anneannesi, kendisini okutmak için Ankara’ya götürdü. Dayıları ve anneannesi tüm tahsil hayatını Ankara’da tamamlattılar. 1969 Yılında Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesini bitirdikten sonra Erzurum’a öğretmen olarak atanarak göreve başladı. 1969-1974 yılla¬rında hayatta bulunan gazilerimiz ve işgali yaşamış olan büyüklerimizin hatıralarını toplayarak kitap haline getirdi. Bu eser 1977 ve 1992 tarihlerinde iki ayrı yayınevi tarafından iki defa yayınlandı. Birincisinde “Meçhul Kahramanlarımızın Dilinden Zulüm” adıyla, diğerinde ise “Ermeni Zulmünün Canlı Tarihi” adı altında çıktı. Yazar bu eserinin ardından, İran’ın eski Cumhurbaşkanı Muhammet Hatemi’nin “Şehrin Dünyasından Dünya Şehrine” adlı eserini Türkçe’ye çevirdi. Bundan sonra Pol Amir tarafından yazılan “Alamut’un Efendisi Hasan Sabbah” adlı eseri Türkçe’ye çevirdi. Bu eserde, o dönemin insan¬larının yaşantıları, birbirleri ile olan mezhep kavgaları ve siyasi mücadeleleri çok güzel bir üslupla ve roman türünde anlatılmıştır. Yazar ayrıca Muhammed Hicazi’nin “Arifin Gönlü” adlı eseri Farsça’dan Türkçe’ye çevirdi. Cemal Paşa’nın anılarını da eski Türkçe’den yeni Türkçe’ye çevirdi. Yazar Milli Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli kademelerinde öğretmen ve idareci olarak çalıştıktan sonra emekli oldu. Altı yıl özel kurumlarda idareci alarak çalıştıktan sonra tamamen bilim deryası¬na dalmak için görevini bıraktı.