Sosyal medya… Birçoğumuz için günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası. Paylaştığımız fotoğraflar, attığımız tweetler, beğendiğimiz videolar… Hepsi masum görünüyor, değil mi? Ama ya bir gün bu paylaşımlarımız, bizi hedef tahtasına oturtursa?
kutalp.cenk.keskin 'in Ces@ adlı romanı, işte tam bu noktada devreye giriyor. Bizi sanal dünyanın en karanlık köşelerine götürüyor ve şunu sorgulatıyor: “Adalet kimin elinde olmalı? Dijital kalabalıkların verdiği karar ne kadar adil olabilir?”
Ces@, dijital bir örgüt. Sosyal medyanın karanlık yüzünü kullanarak hedeflerini belirleyen, onların çevrimiçi davranışlarını analiz eden, sahte profillerle psikolojik bağ kuran bir oluşum. Amaç, toplumun yozlaşmış yüzünü ifşa etmek, gözden kaçan suçları “adalet” adı altında cezalandırmak.Ne var ki bu adalet, tarafsız bir teraziden çok bir intikam makinesine benziyor. Örgüt, kurbanlarının kaderini izleyicilere bırakıyor:
Gülen emoji: Ölsün
Ağlayan emoji: Yaşasın
Ve bu kararlar, canlı yayında, saniyeler içinde veriliyor. İzleyicinin verdiği her oy, kurbanın hayatı üzerinde mutlak bir güç oluşturuyor.
Bu sahneler, kitabın en çarpıcı kısımlarından biri. Bir yandan sayfaları hızla çeviriyorsunuz, diğer yandan “Ben izleyici olsaydım, hangi emojiyi seçerdim?” sorusu zihninizden çıkmıyor.
Eserin en güçlü yönlerinden biri, günümüz toplumuna getirdiği eleştiri. Sosyal medyanın linç kültürü, kitle psikolojisinin karanlık yüzü ve adalet duygusunun manipülasyona ne kadar açık olduğu cesurca işlenmiş. Kurban listesinin fenomenlerden YouTuber’lara kadar genişlemesi ve olayların uluslararası platformlara yayılması, romanı hem güncel hem de evrensel kılıyor.
Ces@, sadece bir kurgu değil; çağımızın vicdan muhasebesi. Yazar, toplumsal çürümeyi ve dijital dünyanın karanlık büyüsünü bu kadar cesurca