Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Cezayir Bağımsızlık Savaşının Anatomisi

Frantz Fanon

Cezayir Bağımsızlık Savaşının Anatomisi Gönderileri

Cezayir Bağımsızlık Savaşının Anatomisi kitaplarını, Cezayir Bağımsızlık Savaşının Anatomisi sözleri ve alıntılarını, Cezayir Bağımsızlık Savaşının Anatomisi yazarlarını, Cezayir Bağımsızlık Savaşının Anatomisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
156 syf.
·
Puan vermedi
Cezayir hükümeti tarafından sipariş edilen ve Cezayir devrimini her iki taraftan gösteren bir film. Fransız yabancı lejyonu Vietnam'ı yenilgiye uğrattı ve kanıtlaması gereken bir şey var. Cezayirliler bağımsızlık istiyor. İkisi çatışır. Fransızların uyguladığı işkence, Cezayirlilerin soda dükkanlarında bomba kullanmasıyla tezat oluşturuyor. Savaşa, katılan herkese zarar veren ve onu lekeleyen kötü bir şey olarak bakmak.
Cezayir Bağımsızlık Savaşının Anatomisi
Cezayir Bağımsızlık Savaşının AnatomisiFrantz Fanon · Pınar Yayınevi · 2009120 okunma
Bir sosyal yapının işlevi insanın ihtiyaçlarını karşılayacak kurumlar inşa etmektir. Üyelerini ümitsiz çözümlere iten bir toplum, yaşamayan, değiştirilmesi gereken bir toplumdur. Bunu söylemek yurttaşın görevidir. Ne meslek ahlakı, ne sınıf dayanışması, ne aile çıkarları bunun önüne geçebilir. Hiçbir sözümona milli kandırmaca aklın isteklerine galip gelemez
Reklam
Kölelikten kurtulmakla efendi olunmaz. Kölelerin olmadığı yerde, efendi de yoktur çünkü.
"Sömürge yönetimi artık açık bir siyasî doktrin edinebilir: "Cezayir toplumunu kendi yapısı içerisinden, kendi mukavemet kaleleri içinden vurmak istiyorsak, her şeyden önce kadını fethetmeliyiz: gizledikleri çarşafın içinden, erkeklerinin kapattıkları evlerden onları bulup çıkarmalıyız."
" Sömürgeciliğin ölümü, hem sömürgenin hem de sömürgecinin aynı anda ölümüdür. "
Bir ordu, kaybedilmiş toprakları her zaman geri alabilir, fakat, bir halkın şuuruna aşağılık kompleksine, korkuyu ve ümitsizliği yeniden nasıl yerleştirmeli ?
Reklam
Ayrıca, hayallerden de kurtulmak gerekmiyor mu? Yeni nesil, kaçmayı yeğleyen nesilden ne daha yumuşak ne daha yorgun. Aksine, bir sertlik, "tarihi boyutlara" sahip olmak iradesi, yüz binlerce kurbanın hakkını vermek endişesi görülür. Bir de, çatışma boyutlarının tam olarak değerlendirilmesi, sömürgeci dünyanın menfaatlerinin ve tezatlarının değerlendirilmesi, dostlukların ve dayanışmanın değerlendirilmesi var.
Fanon, 1961'de ölümünden birkaç gün önce şu satırları yazmıştır
«ölüm her zaman bizimle, hep yanıbaşımızda; önemli olan ondan ne zaman kurtulacağımız değil, inandığımız fikirler için elimizden gelenin azamisini yapıp yapmadığımızdır...»
Sayfa 31
133 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.