Çoklu Zeka kuramını, sadece çalıştığı KPSS konu anlatımı kitaplarından öğrenip, bu kadarıyla bile kuramın savunucusu olanlara, zahmet edip kuramı ortaya atan kişinin kitaplarını okuması gerektiğini söyleyeceğim.
İlk başvurmaları gereken kitap da bu olmalı. Yazarın Alfa Yayınlarından çıkan "Zihin Çerçeveleri" adlı bir kitabı da var, fakat henüz onu okumadım. Okuyup emin olduklarımı önerebilirim ancak. Her okuduğumu paylaşmadığım gibi (on kitap okuyorsam, iki veya üçü hakkında kalem oynatmaya değer oluyor), paylaştıklarım da kesinlikle beğendiklerimden oluşmuyor. Eleştirdiğim nice kitabı da yine barındırdığı aynı 'değer'den ötürü incelerim.
İşte bu yüzden -tıpkı bu kitapta olduğu gibi- bildiklerimizi birincil kaynağından okumak gerektiğini düşündüğüm için, yahut bir kuramın karşısında isek, ona muhalif durumdaysak, bu muhalefetin birikimli, sağlıklı ve bilinçli olmasını istediğimden, sırf bu nedenlerle böylesi kitapları incelemeye değer bulmuşumdur.
Yazarı, her ne kadar görüşleri seksenli yıllarda olay yaratsa da, psikoloji camiasında tümden itibar edilen, binlerce atıf alan, hakkında onca makale çıkan, konuşulan edilen biri değil. Bir kuramı ortaya atan ve onu savunan kişi olmak, o alanda çığır açıp heykelinin dikilmesini garantilemeyi beraberinde getirmiyor. Amerikan Psikoloji Derneği gibi bu alanı domine eden 'dinozor' kurumların bazı yazarlarının gözünde, Howard Gardner'ın çalışmaları 'yarı-popüler' olmanın ötesine gidememiş olsa da, psikometri sahasında belli bir dikkat uyandırmışa benzemekte. Sırf bu yönüyle bile dikkat çekici. Hakkını teslim etmeli.
Özetle, savunuyorsanız, neden savunduğunuzu kendinize karşı netleştirmeniz adına okuyun. Karşısındaysanız, yine aynı nedenlerle, neden karşısında olduğunuza dair derin bir bilinç kazanmanız adına okuyun.. Her