Medine Müdafii Taşköprülü Fahrettin Paşa

1 Şubat 2017
Başak Ajans Yayınları
Türler:

2024 42. kitabı
170 sf. #çölkaplanı #ilkbaşkaldırış /42/ @nurcanezel_humay @mementomoriyayinlari @kaleminpusu Selamün  Aleyküm Bugün sizlere çok severek okumuş olduğum ve hemencik bitmiş olmasına içerlediğim bir araştırma kitabıyla geldim...  Günümüzde yaşanan sığınmacı olayları üzerine denk gelmesi tekrar Arap'tan dost olmaz dedirtti. Ne mutlu TÜRK'ÜM diyene diyorum , aslında söylenecek çok sözüm var bu konu üzerine ama Silivri soğuk. Ne mutlu ki Türküz, Atatürkçüyüz ve Türkçüyüz. Çok güzel bir anlatım ile ifade edilen ; çöl kaplanı ünvanına sahip Fahrettin Paşa'yı okuyoruz...  Şerif Hüseyin'in 1916'da İngiliz desteğiyle isyan ederek Medine'yi hedef alması üzerine başlayıp, 2 yıl 7 ay süren mücadeleyi okurken ; kanımda dolaşan kutsal kanın gücünü bir kez daha çoskuyla dolaştığını, öfkemin arşa çıkarak birlik ve beraberliğimizi tarihin tozlu hatıralarından çıkarıp bizlere hatılartan yazarımıza ayrıca teşekkürlerimi borç bilirim...  Kutsal toprak Medine'yi İngilizlere bırakmamak için her türlü zorluk ve ihanete göğüs geren kahramanlarımızın destanını ; açıkça verilen belgeler ve Paşa'nın bizzat kendi çektiği ve  çektirdiği fotoğraflarda eşlik ediyor... Okurken dini ve milli duygularınıza mutlaka dokunacaktır... Yazarımızın da ifade ettiği gibi çocuklarımızı gerçek kahramanlarımızla tanıştırıp, tarihimizi ögretmek biz yetişkinlerin boynunun borcudur...  Ruhları Şad Olsun Biz bu harika eseri bu seferlik iki kişi olarak okuduk @seldaca.comments 'm ile  neredee hu üçlü derseniz Funda Keskinsoy firari , tatilde Kitapla ve Sevgiyle Kalın #okudumbitti #kitap #tarih #osmanlı #türkiye #türkçü #atatürk #vatan #kutsal #tavsiyekitap #mehmetçik
Çöl Kaplanı İlk Başkaldırı
2024 42. kitabı
Merhaba arkadaşlar bugün @nurcanezel_humay ‘ın kaleme aldığı @mementomoriyayinlari tarafından yayınlanan #ÇÖLKAPLANI #İLKBAŞKALDIRI kitabı ile geldim. Çeşitli ödüller almış edebiyat alanında bir çok eseri yayınlanmış sevgili yazarımız Nurcan Ezel Hümay maneviyatı yüksek bir kitap ile yine biz okurları ile buluştu. Okurken insanda böyle kıymetli, cesur, gerçek kahramanların Türk oluşundan ayrı bir göğüs kabarması yaşıyorsunuz. Beni oldukça onurlandırdı kahraman bir Türk kumandanını okumak yaptıkları ve yapmaya çalıştıkları kesinlikle çok kıymetliydi. Onlar bizim geçmişimizdi bizlere geçmişte yaşanılanları, ihanetleri gösterdiler bunlardan ders alınmalı Mehmetçiğimin kemikler sızlatılmamalı! Ruhları Şad Olsun… Kastamonu , Taşköprülü olan Fahrettin Paşa Osmanlı tarafından yanında az bir asker ile Medine’ye kutsal toprakları korumak oradaki ayaklanmayı bastırmak amacı ile gönderilmişti. Kutsal toprakları canı pahasına korumuş sadece askerlerini değil orada yaşayan halkada zarar gelmemesi için var gücüyle emek vermiş aklını, gücünü, canını bu yolda gözünü kırpmadan feda etmeye hazırdı. Arap hainler ve ingiliz casus Lawrence yüzünden çok kayıp vermiş, demir yolları, telgraf hatları hasar almış iletişim ve yardım kesilmiş askerlerimiz bir başına kalmıştı. Fahrettin Paşa cesur ve çok zeki bir kumandandı askerlerini ayakta tutmak için elinden geleni yaptı ve Türk askerine Mehmetçik ismi ilk o zamanlar kullanılmıştı. “..Mehmetçiklerim! Sıkıntıda da bollukta da her şeyi paylaşacağız.” Aynı zamanda bir çok fotoğraf ve kayıtları sayesinde de tarihe bir çok delil ve imzasını bırakmıştı. #cigdemileokuyoruz #mehmetçik #asker #bağdat #yemen #kesfet #kitap #bookstagramturkey
Biyografi
2024 7. kitabı
Tarihi kitapları okumayı her zaman sevmişimdir. Bir dönemi okurken yeni bilgi edinmek ve o dönemi yaşamak kadar güzel birşey yok. Gerçi burada yaşananlar son derece dramatik olmuş. Fahrettin Paşa ve onun Medine'deki akıl almaz mücadelesini okurken Fahrettin Paşa'nın ne kadar büyük bir komutan olduğunu anladım. Keşke onun yaptığı mücadelenin çeyreğini Osmanlı Hükümeti yapsaydı. Şuan çok daha farklı bir ülkede yaşıyor olabilirdik. Bu kitapta İngilizler tarafından nasıl sömürüldüğümüz ve batı hayranlığı karşısında çöküşümüze şahit oluyoruz. İngiliz İstihbarat ajanı Lawrence, namı değer Arabistanlı Lawrenci yakından tanıyacak ve onun Ortadoğuyu nasıl karıştırdığına şahit olacağız. Kastamonu Taşköprülü olan Fahrettin Paşa, Kurmay yüzbaşı olarak Osmanlı toprakları içerisinde bulunan Medine'yi korumak için görevlendirilmişti.İlk gittiği anda Lawrence ile karşılaştı. Onunla karşılaştığı andan itibaren içini bir sıkıntı kapladı. Birşeyler yolunda gitmiyordu. Lawrence'ın amacı iç karışıklık çıkararak Medine'yi ve Arap halkını kışkırtmak ve savaş bile yapmadan orayı teslim almaktı. Zeki bir istihbarat ajanıydı. Osmanlı Dünya savaşında ağır kayıplar vermiş zor durumdaydı. Medine'yi canla başla savunmaya başladı, Fahrettin ve ordusu. Medine'nin ne kadar kutsal bir öneme sahip mekan olduğu biliniyordu. Savunma ilk başlarda çok iyi gitse de gerek yiyecek içecek sıkıntısı, gerek yakalanılan hastalıklar ordumuz kırıp geçiriyordu. Osmanlı Hükümeti gerekli yardımı yapamıyordu. Bu ahval ve şerait içerisinde Fahrettin Paşa bütün bu olumsuzluklara karşı inanılmaz bir mücadele veriyordu. Ordunun yiyecek bir şeyi kalmamıştı. Çekirge yiyerek hayatta kalmaya çalışıyorlardı. Askerler zayıflamış, hastalıktan çeneleri düşmüş ama mücadeleden vazgeçmemişti. Lawrence de baş dur muyor, demir
2024 60. kitabı
"Mehmetçiklerim, kahramanlık vazifenin bitip, ölümün göze alınarak çalışılmaya devam edildiği yerde başlar!" . . Arabistanlı Lawrence Fahrettin Paşa'ya hayranlığını artık gizleyemiyor, ona "Çöl Kaplanı" diyordu. "Çöl kaplanı gibi, dirençli, çevik, gösterişli, inançlı, ne istediğini bilen ve kararlı biri" diye anlatıyordu sağda solda... Peki, Kimdi bu Fahrettin Paşa!... Tarihin tuzlu sayfalarında, ilk başkaldırının ayak izlerini takip etmeye hazır mısınız. Hazırsanız başlıyoruz . . Kimdir bu Fahrettin Paşa, sorusuna verebileceğimiz en iyi cevap , elinde bulunan son derece kısıtlı imkanlarla Medine'ye 2 yıl 7 ay boyunca müdafaa eden kişidir.. olurdu sanırım... Hatta, kendi askerleri tarafından rehin alınarak cepheyi terk etmek zorunda bırakılan kişidir... İsyanın, başkaldırının, vazgeçmemenin, vatan sevgisinin adıdır, Çöl Kaplanı'dır, Fahrettin Paşa... . . Kitabı elinize aldığınızda, kendinizi savaşın acımasız atmosferinde, açlıkla, yoklukla, ölümün bir nefes kadar yakın hissettirdiği savaş meydanlarında buluyorsunuz... Yemek bulamıyor çekirge yiyorsunuz, ülke düşüyor siz direniyorsunuz... Bu mücadele anlatılmaz okunur der, hepinize şimdiden keyifli okumalar dilerim. Kitapla Kalın
2024 170. kitabı
ÇÖL KAPLANI İlk Başkaldırı Herkese Selamlar... Sizlere mükemmel bir kitap ile geldim. Gerçekten harika bir kitaptı ve iyi ki okudum dedim. Yazarımız da hemşehrim çıkınca ayrı bir sevip ve kitap ile de ayrı bir gurur duyduğumu tabi ki söylemeden geçemeyeceğim. Hani bazı önemli değerler unutulur sanki hatırlanmak istemez ama onun değerini bilip hasır altı edilmesin ,görülsün,tanınsın diyen can yazarlar vardır ya işte yazarımız da onlardan. Tarih okumayı severim böyle güzel anlatılınca elbette ki ayrı severim. Kurmay Yüzbaşı olarak Osmanlı ordusuna katılan Fahrettin Paşayı bilir misiniz? Ne yazık ki ben bilmiyordum. Ama okumuş ve öğrenmiş olmaktan çok mutluyum. Harp okulundan mezun olduktan sonra Osmanlı ordusuna katılan Fahrettin Paşa kısa süre de şehir de bir ayaklanma haberi gelen Medine'ye gitmesi için görevlendirilir. Hemen emrine verilen askerler ile efendiler efendisinin evini layıkıyla korumak için canla başla korumak için hazırdır. İşte o kutsal topraklara ayak basınca yaşadıklarını nasıl canla başla ve verdiği sözleri çalıştığını siz de göreceksiniz okurken gurur duyacaksınız. Öyle bir vazife ve gönül aşkı ki ele geçirilmek istenen düşmanlar tarafından katı suretle direnci karşısında bir şey yapamamışlar ile sonuçlanınca en sonunda kendi askerleri tarafından elleri ile düşmana teslim ediliyor. Evet bilmediğim bir şey daha vardı ki onu da kitapta öğrendim. Askerlere "Mehmetçik " deniyor. Deniyor denmesine ama öyle gelmiş öyle gidiyor gibi de gelse de aslında bu ismi verenin Fahrettin Paşa olduğunu da kitapta hikayesi ile öğreniyoruz. Kitap içerisinde ayrıca bilgiler de mevcut. Neler yok ko neler ? Fahrettin Paşa'nın Atatürk'e gönderdiği mektup Şiirleri,yaptığı hayır isleri ve daha bir sürü dikkatimizin çekecek bilgiler ile dolu. Ve kaynakça kısmı
2024 182. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2024 10:52
Merhabalar Bugün sizlere #çölkaplanıilkbaşkaldırı eseri ile geldim. Eserimiz Dünya Harbi'nde Medine'yi müdafaa eden Fahrettin paşa ve Mehmetçiklerimizin hayatını, yaşadığı zorlukları, gösterdikleri kahramanlıkları içeriyor. Görsel ögelere yazışmalara ve kaynakçalara da yer verilen eserde satırları okurken duygulanacak, manevi ve milli duygularınız kabaracak elinizden bırakamayacaksınız. Zorlu mücadeleler, çekilen hastalık, açlık, yokluk, ulaşım zorluğu ki bir zaman sonra o da sağlanamıyor o dereceye geliyor ki Paşa ve askerlerini ayakta tutan yalnız manevi kuvvet milli bilinç oluyor. Fahrettin Paşa'nın kişiliği, azimli ve kararlı duruşu, askeri dehasına hayran kalmamak elde değil. Düşmanı çatlatan, sabrı zorlayan, akıllara durgunluk veren müdafaa azmi, bulunduğu toprakları Osmanlı teslim olduğu halde terk etmeyişi duygulandırdı. Kutsal emanetleri onlara zarar görmeden İstanbul'a teslim etmesi, askerlerine bir baba gibi sahip çıkması, Efendimizin kabrini hep temiz tutması da dikkati çeken unsurlar arasında. "Arabistanlı Lawrence, Fahrettin Paşa'ya hayranlığını gizleyemiyordu "çöl kaplanı" diyordu ona. Çöl kaplanı gibi dirençli çevik gösterişli inançlı ne istediğini bilen ve kararlı biri diye anlatıyordu." Yaşamının son anlarını ülkesinde geçiren bu kahraman ömrüne birçok başarı sığdırıyor, okumanızı tavsiye ederim ~ @mementomoriyayinlari @nurcanezel_humay @kaleminpusu ~ "Medine kuşatmadan dolayı müşkül durumdaydı.Hemen hemen her şeyin yokluğu mevzu bahisti, en önemlisi yiyecek konusuydu et ve sebze tüketmeyen askerlerin bünyeleri zayıf düşmüş bağışıklık sistemleri çökmeye başlamıştı türlü türlü hastalıklar baş gösteriyordu askerlerin kimisi hastalıktan ölüyor kimisi de savaşarak şehitliğe koşuyordu." ~ "Hayat zaten dünya var olduğundan beri hep garip ve beklenmedik

Nurcan Ezel HümayYazar · 2 kitap
Nurcan Ezel Hümay, Boyama Kitapları, Çocuk & Gençlik, Çocuk Öykü & Roman kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır.