Çöp Plaza 1

16 Mart 2020
Tudem Yayınevi

2025 102. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2025 19:21
Bu kadinin yazdığı bir kitabın kotu olma ihtimali yok bence. Kitapta o kadar minik ama harika deteylar geciyorki. Vermeye calistigi o kucuk derslere bayıldım. Peki o son neydi öyle yaa? Bana sorarsaniz alin hemen yas siniri +10 11 gibi konsunu anlatmadim buraz aceleye geldi okudugunuz icin tesekkur ederim.
Puan vermedi·134 syf.·
2025 1. kitabı
Kitap her ne kadar çocuk edebiyata dair bir kitap gibi gözükse de konusu itibari ile yetişkinlere de hitap eden bir eser. Toplumda her alanda olan eşitsizliği bu kitapta da görüyoruz. Zenginler ve fakirler.. onlara ait farklı yaşam alanları, farklı eğitim, sağlık, sosyal koşullar ve aradaki derin uçurum Ama nereden bilebilirlerdi ki o uçurumun kendileri lehine işleyeceğini. Dil, üslup, anlatım olarak çocukların seviyesine uygun olan kitabı seri olarak yetişkinlerin de okuyup eleştirmesi gerekiyor..
2024 5. kitabı
Olması gereken ile olamayacağı anlatan bir kitap diyebilirim sanırım. İlgiyle okudum ve çok beğendim. Elit City'de yaşayan "elit" kesim ve çocukları ile Çöp Plaza'da yaşayan aileler ve çocuklarının imkânsız birlikteliklerinin anlatıldığı bir kitap. Çocuk kitabı olması dolayısıyla bu kadar eleştirel bir kitap olacağını düşünmemiştim. Bu nedenle yazarın çok cesur davrandığını, çocuklar üzerindeki etkisinin de olumlu olacağını düşünüyorum. Farklı bir bakış açısı sunulması onlar için bir nimet. Tabii düşünebilene. Elit City'de yaşayan pırıl pırıl çocuklarımızın bünyesi artık bu pırıl pırıllığa dayanamayacak hale gelir ve salgın, elit olan tüm çocuklarımıza yayılır. Panzehir ise zehrin kendisidir her zaman, öyle değil mi? Çöp Plaza sakinlerinin çocuklarının kanları alınır, elit çocuklarımıza verilir. City yöneticilerimiz bu şekilde kendi çocuklarını kurtarırken hiçe saydıkları diğer çocukların direncini kıracak kadar kan alırlar onlardan. Gerçeklerin er geç ortaya çıkma gibi bir huyu vardır ve vakti gelince her şey öğrenilir. Kitabın sonu o kadar güzel, o kadar huzurlu devam ediyordu ki kuş tüyü hafifliğinde yüzümde yayılırken dudaklarım, yazar birden balyozu indirdi kafama. Bu son, kitaplarda bile olamayacak kadar ütopikti. İyi okumalar :)
2024 8. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2024 17:57
Şöyle kabaca bir yorumla “insana mikrop da lazım” mesajı çıkarabiliriz sanırım kitaptan :) her şeyden izole şekilde yaşayan zenginlerin yaşadığı tertemiz bir site ve çöplerin arasında “yaşayan” geri dönüşüm işçileri arasında geçiyor kitap. Zenginlerin mikrop görmemiş çocuklarının bağışıklık sistemleri çökünce doktorları nasılsa sahip çıkanları olmaz diye yoksul çocukların kanlarını çalıyor ve olaylar bu çerçevede ilerliyor. 5. sınıf için önermiş bir öğretmen arkadaş ama ben uygun olup olmadığından pek emin olamadım. Sistem eleştirisi olabilir çocuk kitaplarında ama bu derece gerçekçi olmasını istemezdim. Birbirinden nefret eden iki kutbun çocuk kitabında anlatılmasını tercih etmezdim diyebilirim ya da. İlla ki emek, para, yoksul-zengin gibi kavramlar anlatılacaksa Para Ağacı kitabını öneririm. Yetişkinler içinse “aşağıdakiler-yukarıdakiler” ayrımının yapıldığı televizyon dizileri tadında bir kitaptı. İkinci kitabın nasıl olacağını merak ediyorum doğrusu.
2024 1. kitabı
Kendim için söylemek gerekirse güzel bir kitaptı. Çok ilginç, farklı bir konu işlenmiş. Çocukların hayatı başka renkleriyle de hayal edebilmeleri açısından beğendiğimi söyleyebilirim. Sürükleyici, çocukların ilgisini canlı tutacak bir akış var kitapta.

Miyase SertbarutYazar · 60 kitap
Miyase Sertbarut, 1963 yılında Ceyhan'da dünyaya geldi. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 1985'te mezun oldu. Çeşitli illerde öğretmenlik yaptıktan sonra, yazmaya radyo oyunlarıyla başladı. 1996'da Çankaya Belediyesi ve Damar Edebiyat Dergisi'nin ortaklaşa düzenlediği yarışmada ilk ödülü kazanarak "Fasulyem Bulutlara Çıkamaz" adlı ilk kitabını yayımladı. Bu başarıyla birlikte çocuk edebiyatına yönelen yazar, ağırlıklı olarak çocuklara ve gençlere hitap eden eserler üretmeye devam etti. Deneme, anlatı ve öyküleri Hayalet Gemi, Bir Yeni Biçim, İnsan, Damar gibi çeşitli edebiyat dergilerinde yer aldı. Pek çok ödüle layık görülen Sertbarut, halen Ankara'da yaşamaktadır.