Puan

8.410 üzerinden
213 kişi
2020 59. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2020 16:15
William Shakespeare hakkında fazla şey söylememe gerek yok. Rönesans dönemi İngiltere'sinde, 1564-1616 yılları arasında yaşamış, şair, oyun yazarı ve oyuncu olarak anılmaktadır. Hatta İngiltere onu ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" diye bağrına basmıştır. 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve diğer şiirleri olmak üzere yüzyıllarca akılda kalacak olan eserler bırakmıştır. Bu eseri fazla bilinmez. Ancak siyaset ile ilgili oldukça anlamlı bir oyun olduğunu belirtmeliyim. Demokrasi adına 'demagogların' nasıl da insanları manipüle edebildiğini, propagandanın tartışılamaz etkisini, kahramanların insanların işine geldiği sürece el üstünde tutulduğunu, aksi takdirde bir anda vatan haini ilan edilebileceğini öyle güzel aktarmış ki. Kahramanımız Caius Marcius Corialanus da açıksözlü, dobra, dürüst olduğundan, kimseye yaltaklanmayı sevmediğinden oldukça zor bir duruma düşer. Burnundan kıl aldırmayan bir tip, kimseye minnet etmeyen Cori orası bizi ilgilendirmez. Sonuç olarak okunası bir Shakespeare eseri.
E yani!
2020 77. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2020 03:16
Okuduğum ilk Shakespeare kitabı! Bilindik kitaplarının aksine çok duyulmamış Coriolanus. Ama duyulmalı, hemen şuan duyulsun yani. Bu ne böyle tüylerim diken diken. Aynı anda hem nefret ettim hem hayran oldum sana Marcius yani helal olsun. Günümüzde yaşasan yatacak yerin yok da dua et elin kılıç tutuyor. Genel olarak çok iyiydi, kafamda sahnede oyuncuları oynatarak okudum. Tiyatro okuyunca refleks oluyor artık...
2018 28. kitabı
Kitap aslında bir savaştan çok bir milletin dramını anlatıyor desem yeridir. Kitabın sitede ilk defa okunması da garibime gitti. Shakespeare olunca da insan hayret ediyor hani genelde ben en son gelirdim bu yazara ama çok da irdelemedim tabi. Kitabın içeriği nedir, neyi anlatıyor bunu zaten kapakta veriyor aslında ve işlenen oyunda bunu yansıtıyor ancak temasını sorarsanız bunu da sayfa 11’de daha kitaba başlamadan göreceksiniz desem yeridir. Hatta böyle bırakmadan orayı eklemeyi de uygun buldum kendimce. “Bazıları, kendinden korkmayı ve kaçmayı biraz daha zor bulur, o kadar” deniliyor cümle sonunda. Zaten bu metinde bize ana fikrin de toplumun içinde bulunduğu durumun yansıtılması olarak geliyor diyebilirim. Okurken çok keyif almadım gerçeği söylemek gerekirse ama verilmek istenen mesajı da bir o kadar beğendim! Hal böyle olunca da tabi kitabı beğenmiş oldum. Biraz başlarda kafa karıştırsa da bir adam (Coriolanus) üzerinden aslında bir toplumun yansıması yapılmış. Bu yönüyle çok önemli bir yazıtı sizlere de tavsiye ediyor, iyi akşamlar diliyorum..
Kültür-Sanat
2020 128. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2020 12:53
Okurken aldığım notlar: 1) Kişinin kendine ettiğini kimse etmiyor. 2) Annelerin hakkı elbette ödenmez ama bununla sınanmak fena. 3) Kime danıştığına dikkat et. 4) Her doğru her yerde söylenmez. 5) Shakespeare, büyüksün. Okuyunuz, tavsiyemdir. =)
2025 53. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2025 12:42
Shakespeare’ in en iyi tragedyalarından biridir, ismini romalı komutan Caius Martius Coriolanus tan alır. halkını sevmeyen “kibiri kahramanlığına denk” komutan, volsk şehri corioli yi fethettikten sonra coriolanus(Corioli Fatih’i) adını alır. Oyunda aşk yoktur,halk arasındaki sınıfsal çatışma ve iktidar tutkusu anlatılmaktadır. Keyifli okumalar