Çukurova Çeşitlemesi

Yurt Kitap Yayın
Sıralamalar

Puan vermedi·78 syf.·
2022 48. kitabı
Adnan Yücel Çukurova'yı anlatan, dutu ve akıcı şiirlerden oluşan bir kitaptı... Yazar duyguyu çok iyi geçirebiliyor... Kısa olması sebebiyle bir solukta okunabilen bu şiir kitabında okuyup bitince okur da bir duygu yoğunluğu ve adeta damağında bir tat kalıyor... Güzel ve sıcak bir şiir kitabı idi...
2019 3. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2019 00:30
Şiirler okadar akıcı ve duyguyu öyle güzel geçiriyor ki her fırsatta okudum, elimden düşüremedim. Çok övgü dolu sözler var söylenecek ama sanki her biri yetersiz, bence siz mutlaka okuyun bu kitabı..
2025 111. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2025 21:36
Adnan Yücel’in Çukurova Çeşitlemesi, yalnızca bir şiir kitabı değil, aynı zamanda yoksulluğun, direnişin ve umudun coğrafyası olan Çukurova’ya yazılmış epik bir ağıttır... Emek, aşk, doğa ve tarih temaları; güçlü imgeler ve lirik bir dil aracılığıyla iç içe geçirilmiştir. Kitap, işçinin alın terini, halkın suskun öfkesini ve doğanın yankısını şiirsel bir nehir gibi akıtır... Yücel’in şiir dili yoğun imgelerle örülmüş, halkın diliyle konuşan bir anlatım taşır. Kitap boyunca yağmur, pamuk, toprak ve rüzgar gibi imgelerle coğrafya adeta bir karaktere dönüşür. Çukurova Çeşitlemesi, şiirle direnişi birleştiren güçlü bir sestir...
2020 4. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2020 22:30
Derin bir duruşu olduğunu hafızamda kalan kırıntıların arasından ancak seçebiliyorum. Klasik takım elbisesi giyer gelir, ağır sakin bir şekilde anlatırdı. Yoklama yüzünden dersine girmediğimizde sınıfta kalma korkusuyla girer günün son saatleri de olsa mecburen dinlerdik. Amfide pek de kimsenin takmadığı Türk dili edebiyatı dersi verirken bir keresinde Sait Faik'in şu ifadeye bakar mısınız arkadaşlar "gülüşü yüzünde bir elma gibi çürüdü" ifadesini ondan duyduğumu dün gibi hatırlıyorum. Hatta o vakitten sonra yahu aslında hiç de fena değilmiş keşke zamanım olsa da dersini girip dinleyebilsek diye içimden geçmişti. O zamanlar şair olduğunu da bilmezdim. Hocanın sonradan şiirlerini okuyup gözlerimden yaşlar getirteceğini nereden bilebilirdim. Ruhu şad olsun.
2018 64. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2018 03:19
İlk başlar kesinlikle yanlış kitaplardan başlamışım Adnan Bey 'e. Son iki kitaptan aldığım zevki (Acıya Kurşun İşlemez ve Çukurova Çeşitlemesi), son zamanlar galiba sadece William Shakespeare tiyatrolarından aldım. "Bir sen kaldın yüreğimin boşluğunda Bütün sonların ötesi olsun adın" Diyor ki yani şair ; Her şey gitti, her şey bitti, her şey yitti, her şey öldü.. Sen, tek gerçek olan sen, bir tek sen kaldın. Bu kitap, Acıya Kurşun İşlemez kitabından daha da fazla siyasi şeyler içeriyor. Şair, Nazım Hikmet 'ten, Orhan Kemal' den bahsediyor bir şiirde. Yani bahisten kastım, öldüklerini belirtiyor. Daha sonraki bir şiirde de yine Nazım Hikmet 'in haklılığını savunuyor. Kızıldere' de vurulan genç yiğitten, asılan Denizlere değiniyor. Duyduğu üzüntüleri dile getiriyor. Bir hüzün yaşamak isterseniz, kapağını açmanız yeterli olacaktır kitabın. Keyifli okumalar diliyorum.
Çukurova ÇeşitlemesiAdnan Yücel · Yurt Kitap Yayın · 1993440 okunma
Çukurova emek yangını bir yerdir, mutlaka bilmen gerekir..
2022 89. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2022 23:10
#175965804 Adnan Yücel'in kalemininden, çukurovanın sıcak ve samimi dünyasına dair hoş bir derleme; Çukurova Çeşitlemesi Sevgili yazarımız bir zamanlar Çukurova Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak yıllarını geçirmiş, geleceğin fidanlarına bolca emek vermiş.. Ve o yılların demi bu eşsiz şiirlere yansımış.. Kısacası; yaşamın, acının, direnişin, emeğin, aşkın ve sevginin buram buram hissedildiği bu muazzam yolculuk oluşmuş, özümüze, içimize doğru.. Okumanızı tavsiye ederim, naçizane. Yolunuzu bulup, yola çıkmanız ve yolun amacını özümsemeniz temennisiyle… Her hasat bir türkü birikimidir zamanda Beklenir beklenir söylenmez.. #175963035 Nasıl da değişmiş insanımızın insan yanları.. #175961310 Ey içimde bütünleşen çığlıklar Bizi böyle ölümsüz sözcükler değil Bu sözcüklerden yoksunluklar boğar.. #175968669 Yeter kanım döküldü kendi yapraklarıma.. #176218698 Masallar büyütüyor artık Yalanlardan kaçan gerçek bir aşkı.. #176254657 Gidişimiz türkü çiçeklenişiydi Dönüşümüz ağıt.. #176223306
2022 36. kitabı
Okunma: 13 Mart 2022 02:15
Daha önce şairin birçok kitabını okumuş biri olarak daha iyi kitaplarını okumuş olsam da “Çukurova Çeşitlemesi” de akıcı ve güzel şiirlerin olduğu bir kitaptı. Okuyacak olanlara iyi okumalar diliyorum.

Adnan YücelYazar · 12 kitap
27 Mart 1953 tarihinde Elazığ'ın Dilek (eski adı ile Seli) Köyü'nde bir karayolları işçisinin oğlu olarak dünyaya gelen Adnan Yücel, ilk öğrenimini köy ilkokulunda, orta ve lise öğrenimini ise Elazığ'da yaptı. Önce Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu (1975), ardından Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi bölümünü bitirdi ve yüksek lisansını "Çağdaş Türk Edebiyatı" üzerine yaptı (1979) Eğitimini tamamladıktan sonra Elazığ Karakoçan Lisesi, Ankara Yenişehir Lisesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Lisesi ve Ankara Cumhuriyet Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği görevlerinde bulundu (1975-1987). 1987 yılından vefatına kadar Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde Türk Dili öğretim görevlisi olarak çalıştı. "Ter Şiirleri" başlıklı ilk şiirleri 1974 yılında Yeni Adımlar dergisinde yayınlanan şairin şiirleri daha sonra Özgürlük İçin Direniş, Yapıt, Sesimiz, Petek, Sanat Edebiyat 81, Yeni Olgu, Dönem, Türkiye Yazıları, Somut, Dönemeç, Yazko Edebiyat, Yaba Öykü, Yeni Şiir, Sanat Emeği, Anadolu Ekini, Temmuz, Tavır gibi dergilerde yayınlandı. Yeni Halkçı, Demokrat, Cumhuriyet gazetelerinde de yazı ve şiirleri yayınlanan Yücel AYKO'nun kurucuları arasında yer aldı ve yönetiminde bulundu (1981-1987) Son dönem toplumcu, gerçekçi şiirimizin en önemli temsilcilerinden biri olan Adnan Yücel, yakalandığı amansız hastalıktan kurtulamayarak 24 Temmuz 2002 tarihinde Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde yaşama veda etti ve Elazığ'ın Dilek Köyü'nde toprağa verildi. 2012 yılından beri şairin anısını yaşatmak, kişiliğini, düşüncelerini ve yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmak, genç kuşakların dil duyarlılığını artırmak, yazınsal becerilerini değerlendirmek amacıyla her yıl Adnan Yücel Edebiyat ve Sanat Festivali düzenlenmektedir. Şiir kitapları Kavgalara Sözlenen Sevda Soframda Kaval Sesi Bir Özlem Bir Türkü Acıya Kurşun İşlemez Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek Rüzgarla Bir Ateşin ve Güneşin Çocukları Çukurova Çeşitlemesi Sular Tanıktır Aşkımıza Acının Rengi Acıya Kurşun İşlemez Ay Işığında