Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cumalı Ordugahı

Mustafa Kemal Atatürk

Cumalı Ordugahı Gönderileri

Cumalı Ordugahı kitaplarını, Cumalı Ordugahı sözleri ve alıntılarını, Cumalı Ordugahı yazarlarını, Cumalı Ordugahı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bölük Kumandanı düşmana birçok zayiat verdirdiğini ve düşman avcılarının her şeye rağmen takarrübettiğini görünce hemen avcılarını tuttuğu sırtın gerisine hayvanların yanına çekti ve düşman nazar ve ateşinden masun olarak ata bindirdi. Bu esnada karşı takımın avcıları 150 m’ye kadar pek yorgun bir hâlde tekarrubetmiş ve hayvanlarından 300 - 400 metre kadar uzaklaşmış bulunuyorlardı.
Tugay Komutanı akşamdan vereceği toplanma emrinde, toplanma yerinin ve toplanma yerinde alayın cephe ve düzenini ve saat kaçta toplanacağını açıklamakla yetinir. Düşman vesaireden bahsetmeye gerek yoktur. Çünkü yarın sabaha kadar düşman hakkında alınan bilgi değişebilir.
Reklam
Cumalı Ordugâhı , özlemini çektiğimiz askerlik hayatının başlangıcı gibi anlaşılabileceğinden; orada geçirdiğim on günlük hayatın hatırası olmak üzere tuttuğum bazı notları silah arkadaşlarıma hediye etmek istedim. Asker hediyesinin değeri asker olanlarca bilinir.
Sayfa 3 - ATESEKitabı okudu
112 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
II.Meşrutiyet sonrası gençleşen ordu ve subayların bir takım yeni usul talimlerini not alarak oluşturulmuş bir cep kitabıdır. Uzun zamandır ordunun yapmadığı eğitim şeklidir bu. Eğitim sırasında yapılan manevraları not alan Mustafa Kemal Paşa bu notları diğer subaylara hediye eder. Burada okuduğumuz manevraların daha gelişmişlerini Çanakkale'de uyguladığını gördüğümüz Mustafa Kemal ileride girişeceği kurtuluş mücadelesinin de askeri taktiklerini öğrenmeye ve uygulamaya başlamış olduğunu görüyoruz.
Cumalı Ordugahı
Cumalı OrdugahıMustafa Kemal Atatürk · Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanl · 2009113 okunma
Saat 08.00'de Tümen Kurmay Başkanı, erbaşları kontrol etti. 16’ncı Süvari Alayının 4 ve 5’nci Bölüklerinin erbaşları bölük komutanları (İrfan ve Sadık) Efendilerin komutaları altında olarak Kurmay Başkanı Beyin emrettiği yere geldiler. Bölük komutanları, bölüklerinin erbaşlarına öğrettikleri şeyleri soruyorlardı. Süvarinin barış ve savaş görevlerine, atlı ve yaya muharebeye, dinî ve vatani görevlere; memleketlerine döndükten sonraki görevlerine acemi erlerin ulaşımlarında onlara ilk gösterilecek davranış ve uygulamaya ait verilen cevaplar genellikle beğenilmişti. İrfan Efendi'nin sorduğu sorulardan çok esaslı bir şekilde öğretimde bulunduğu anlaşılıyordu. "S- Süvarinin kaç silahı vardır? C- 3: Atı, kılıcı, tüfeği, S- Bunlardan hangisi birinci derecede önemlidir? C- Atı, çünkü, süvari atının hızı sayesinde düşmanı keşfeder. S- Süvari için muharebe etmek mi, yoksa mümkün oldukça muharebeden çekinip düşmanı keşfetmek mi uygundur? C Keşfetmek efendim. Çünkü muharebeye tutuşursa keşif geri kalır.
Şimal müfrezesine mensup bölük Kumandanının suret-i hareketi: Bölük Kumandanı meseleyi aldığı noktadan itibaren hemen bölüğü ile Kiliseli'nin cenubundaki (Genizce) ve bunun şarkındaki tepe istikametinde hareket ederek mezkûr tepeye geldikten sonra daha ileriye yürümekten sarfınazar ederek orada İritizar mevkiinde kalır. Daha evvelce çıkardığı iki keşif kolundan biri Dinler istikametinden ve diğeri Gözemil üzerinden cenuba hareket ederler. Bölük Kumandanı intihab ettiği intizar mevziinden düşmanın gelebileceği yolları ve cenuba doğru imtidad eden sırt ve vadiyi pek uzak mesafelerden bizzat kendisi de görebilir. Bu cihetle karşı taraf süvarisini uzak mesafeden görmüş ve fakat mezkûr süvari vadide tarlalar içinden hemen her an sağa ve sola tebdil-i istikamet ettiği için mevziin işgalinde istical göstermemiş.
Reklam
112 syf.
10/10 puan verdi
Cumalı Ordugahı; Makedonya bölgesinde, Köprülü - İştip yolu üzerinde bulunmaktadır. Bu ordugahta, 3. Süvari Tümen Komutanı Tuğgeneral Suphi Paşa'nın komutası altında kurulan bir süvari tugayına eğitim ve manevra yaptırılmıştır. Bu manevraya katılan Mustafa Kemal, "Cumalı Ordugahı" adlı eserini yazmış; süvari, bölük, alay, tugay eğitim ve manevralarını anlatmıştır. 10 gün süren bu tatbikat sırasında tuttuğu gözlem notlarını, hazırlanan meseleleri ve komutanların yaptıkları eleştirileri yazmış, bol kroki ile küçük bir broşür haline dönüştürmüştür. 12 Eylül 1909'da tamamladığı bu eseri, Selanik'te 1909 yılında matbaa harfleriyle basılmıştır. Eser; 39 sayfa metin ve 7 adet krokiden oluşmaktadır.
Cumalı Ordugahı
Cumalı OrdugahıMustafa Kemal Atatürk · Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanl · 2009113 okunma
27 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.