Danişi Ali Dede Divanı

Muhammed İkbâl Güler

Danişi Ali Dede Divanı Gönderileri

Danişi Ali Dede Divanı kitaplarını, Danişi Ali Dede Divanı sözleri ve alıntılarını, Danişi Ali Dede Divanı yazarlarını, Danişi Ali Dede Divanı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Önsözden
Danişi Ali Dede Divanı
Danişi Ali Dede Divanı
XVII. yüzyıl, Osmanlı Devleti’nin en geniş sınırlarına ulaştığı lâkin ilerleyen süreçte muhtelif sebeplerle devlette duraklama döneminin yaşandığı bir çağ olmuştur. Osmanlı Devleti’nde siyasî, iktisadî ve sosyal alanlardaki olumsuzluklara rağmen Türk edebiyatı geçmiş yüzyıllarda kazandığı
Nice naḳd-i ḳabūle Dānişi'nüñ naẓmı geçsün kim Cihānda söylenen şimdi metāʿ-ı rāygān sözdür [74G/9] Dürr-i naẓm-ı āb-dārım yāre ʿarż itsem ne sūd Ne alur var ne ṣatar ḳadri bilinmez gevherüñ [312G/5] Dânişî Ali Dede birçok yerde şâirlik kudretine göndermede bulunurken bir yandan da yukarıdaki beyitlerde olduğu üzere, döneminde hakiki şiirin müşterisinin olmamasından şikâyet eder. Şiirinin kabul görmediğinden yakınan Dânişî Ali Dede, “râygân” kelimesinin hem “bol” hem de “değersiz” ma‘nâsına gönderme yaparak âlemde sözün (şiirin) bol ve değersiz görüldüğüne işaret etmektedir. Ayrıca ilgili beytin [74G/9] ikinci mısrasını “Şimdi cihanda söylenen (ortaya koyulan), kıymetsiz sözdür.” şeklinde okumak da mümkündür. Bu da Dânişî Ali Dede’nin, çağdaşı kimi şâirleri sözün kıymetini düşürdükleri hususunda, eleştirdiğini göstermektedir. Bir diğer beytinde de [312G/5] şiir vadisinde sözün kıymetini düşürenlerin, halkın algısında da şiiri itibarsızlaştırdığına “ne alur var ne satar” cümlesiyle işaret eden Dânişî Ali Dede, “zarif bir mücevher” olarak nitelendirdiği şiirinin alıcısının olmamasından şikâyet etmektedir.
Sayfa 63 - KİTABEVİ Yayınları - 1. Baskı, İstanbul, 2023