1923-2008

Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi

Selma Yel

Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi Gönderileri

Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi kitaplarını, Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi sözleri ve alıntılarını, Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi yazarlarını, Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şark Meselesi”
Avrupalı devletlerce de kabul edildiği gibi, “Şark Meselesi” Rusya’nın Karadeniz sahillerine yerleşerek. Boğazları ele geçirmek istemesiyle 18.yy .da doğmuştur
Truva Savaşlan’nın gerçek sebebi,
Mitolojiye göre, Hellen’in kaçırılması ile başlayan Truva Savaşlan’nın gerçek sebebi, Yunanlıların Boğazlardan geçen ticaret yolunu ele geçirmek istemeleridir.
Reklam
ABD’nin sürekli donanma bulunduramadığı, KARADENİZ
ABD’nin sürekli donanma bulunduramadığı denizlerin başında Karadeniz geldiği için aynı zamanda da başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerinden Karadeniz sahillerinde üs isteği vardır.
Sayfa -2 - önsözKitabı okudu
Sevr Anlaşması’m yeniden canlandırmak
Son yıllarda dünya kamuoyunda gelişmekte olan çevre bilinci bahane edilerek, Sevr Anlaşması’m yeniden canlandırmak amacıyla Boğazların özelleştirilerek, özel sektörün kontrolüne bırakılmasını ya da uluslar arası bir komisyona tevdi edilmesini teklif ve müdafaa eden holding ve iş adamları mevcuttur.
Sayfa -2 - önsözKitabı okudu
boğazların özelleştirilmesi
Başta ABD olmak üzere boğazların özelleştirilmesi ya da uluslar arası komisyonun kontrolüne bırakılması yüksek sesle dillendirîlmeye başlanırken, petrol taşımacılığı da çevreyi ve de Boğazlardaki can güvenliğini tehdit etmeye başlamıştır.
Sayfa -1 - önsözKitabı okudu
Karadeniz de ABD için önemli
Türk Boğazlan, artık en az Hürmüz Boğazı kadar petrol nakliyatında önemli bir merkez haline dönüşürken, Karadeniz de ABD için en az Rusya kadar önemli hale gelmiştir.
Sayfa -1 - önsözKitabı okudu
Reklam
Türkiye hâkimiyeti
Lozan Anlaşması sonrasında takip edilen akılcı politikalar sayesinde, Montreux ile Boğazlardaki Türkiye hâkimiyeti yeniden tesis edilebilmiştir.
Sayfa -1 - önsözKitabı okudu
Karadeniz ve Boğazlar, Rusya için hayatî öneme haiz
Boğazlar, Karadeniz’den sıcak denizlere çıkış için en önemli yol olup, doğu ile batı, güney ile kuzey arasındaki menfaat çatışmalannda odak noktasıdır. Karadeniz ve Boğazlar, bilhassa Rusya için hayatî öneme haiz olup, Osmanlı Devleti’nin son yüz yılının, iki ülke arasındaki Boğazlara hâkim olma mücadelesi ile geçtiği bilinmektedir.
Sayfa -1 - önsözKitabı okudu
Geri15
58 öğeden 51 ile 58 arasındakiler gösteriliyor.