Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1923-2008

Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi

Selma Yel

Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi Gönderileri

Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi kitaplarını, Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi sözleri ve alıntılarını, Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi yazarlarını, Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
”Büyük Satranç Tahtası”
Brzezinski’nin ”Büyük Satranç Tahtası” adlı eserinde ifade ettiği üzere, ABD’nin 21.yy .da da dünya hâkimiyetinin devamı için Hazar ve Karadeniz Bölgesini kontrol altına alarak, enerji hatlarını hâkimiyeti altına alması gerekmektedir.
Sayfa 342Kitabı okudu
ABD nin taşeronları da yeni kapitülasyonlar peşindeler
Lozan’da, Türkiye’nin hâkimiyetine gölge düşüren uygulamalar, Montreux ile sona ererken, Türk tarihinde son kapitülasyon niteliğinde olan “Boğazlar Komisyonu" da kaldırılmıştır.
Sayfa 338Kitabı okudu
Reklam
Bu antlaşma kolay olmadı bir de bunun öncesine baksınlar nasılmış?
Montreux gibi uluslar arası bir konferansın toplanmasını temin etmek için Türkiye 1923’den 1936’lara kadar uzun bir mücadele süreci geçirmiştir. Aynı yıllar içinde “Hatay Meselesi”nin çözümü için de çaba sarf edilmektedir.
Sayfa 337Kitabı okudu
Fesihçiler ABD'nin taşeronlarıdır
Çünkü 2000’li yıllar itibarîyle Rusya Federasyonu’nun dünya siyasetindeki ağırlığı azalmış, aksine ABD’ninki artmıştır. ABD’nin isteği ise belli olup, hiçbir kayıt ve şart getirilmeden Boğazların uluslar arası trafiğe açılmasıdır. Hatta ABD, son yıllarda, Boğazların yeniden uluslar arası bir komisyonun kontrolüne bırakılmasını talep etmektedir.
Sayfa 215Kitabı okudu
ABD ve fesihçilerde Türkiye'nin hakları elinden gitsin peşindeler
Monterux’nin tadilinin istenmesi halinde, tamamıyla Türkiye’nin aleyhine kararların alınabilmesi ve hatta Boğazlar üzerindeki kontrol hakkının bütünüyle kaybedilmesi ihtimali vardır. Türkiye bu ihtimaller çerçevesinde, tadil düşüncesinden tamamıyla vazgeçerek, Monterux’nin verdiği hakla Boğazlar üzerinde yeni bir trafik düzenleme sistemi teşkil etmeye çalışmıştır.
Sayfa 211Kitabı okudu
Monterux’nin tadili isteğinde bulunulması halinde. Uluslar Arası Adalet Divanı’nın 1946 Korfu Kanalı davasında olduğu gibi, sahildar olmayan ülkelere daha fazla hak tanıması ihtimali de dikkate alınmıştır.
Sayfa 210Kitabı okudu
Reklam
ABD ve işbirlikçileri bu yüzden fesih istiyorlar....
Montreux’ye göre, taraf olan ülkeler, yeni bir anlaşmada mutabık kalamazlarsa, serbest geçiş ilkesi saklı kalmak kaydıyla yürürlükteki uluslar arası hukuk kurallarına göre geçiş rejimi düzenlenmesi gerekmektedir. Yani, Monterux’nin yerine 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi uygulanmaya başlanacaktır. Bu takdirde, Türkiye tanker geçişini kısıtlayamadığı gibi, Montreux ile elde ettiği bir çok avantajı da kaybetmiş olacaktır. Halbuki Türkiye, Montreux ile savaş gemilerinin geçişi hususunda yetkili kılındığı için gelişmiş ülkelerle olan ilişkilerinde avantajlı konumdadır..
Sayfa 209Kitabı okudu
Monterux’nün yürürlüğe girdiği 1936 yılını müteakip, sadece 1945-1946’da Sovyet Rusya tadil isteğinde bulunmuşsa da, daha sonra bundan vazgeçmiştir.
Sayfa 208Kitabı okudu
Montreux Boğazlar Sözleşmesi, barış zamanında ticaret gemilerinin Boğazlardan serbestçe geçmesine imkân vermektedir. Bu gemilerin yükü ne olursa olsun, Türkiye’nin engelleme imkânı yoktur.
Sayfa 208Kitabı okudu
Deniz yoluyla petrol taşımacılığı belirli yollar vasıtasıyla gerçekleştirilmekte olup, bunlar Hürmüz Boğazı, Panama Kanalı, Süveyş Kanalı, Malacca Boğazı ve İstanbul Boğazı’dır. Bu tip yerlere tıkanma noktası denilmekte olup, dar ve riskli su yolları olarak kabul edilmektedirler.
Sayfa 204Kitabı okudu
Reklam
Fesih isteyen ABD ve onunla işbirliği yapanlardır
Sovyet Rusya, Montreux’nin tadili yönündeki isteklerinden vazgeçerken, şaşırtıcı bir şekilde aynı talep bu defa ABD ve Nato’dan gelmiştir. Akdeniz’deki, Sovyet askerî gücünün her geçen yılla birlikte artması Nato’yu bu talepte bulunmaya zorlamıştır.
Sayfa 186Kitabı okudu
Montreux 8 Kasım 1936’da, 20 yıllık bir süre için yürürlüğe girmiştir. Sürenin bitmesinden iki yıl evvel akit devletlerden herhangi biri fesih bildirisi göndermezse, anlaşmanın geçerliliği, her iki yılda bir fesih hakkı saklı kalmak kaydıyla devam edecektir.
Sayfa 185Kitabı okudu
Montrö'nün feshi halinde ABD buralarda at koşturacak
Üstelik uluslar arası siyasette yalnız kaldığını gördüğü için yeni konferans talebinden de vazgeçtiği gibi, Montreux’nin süresi bittiğinde dahi fesih için müracaat etmemiştir. Bunun sebebi açıktır. Montreux’nin feshi halinde, ABD ve İngiltere’nin baskısıyla, sahip olduğu hakları dahi kaybetme ihtimali mevcuttur.
Sayfa 181 - Sovyet Rusya içinKitabı okudu
Sovyetlerin istekleri karşısında ABD nin açıklaması
Başkan Truman, Ocak 1946’da yaptığı bir konuşmada, “Sovyetler Birliği’nin Türkiye’yi istila ederek Boğazlar bölgesini ele geçirmek istediğine artık şüphem kalmadı. Eğer bu gidişe demirden bir yumruk uzatıp, dur demezsek yeni bir savaş çıkacaktır...diyerek, bu husustaki gelişmelerin iyiye gitmediğini dikkat çekmiştir.
Sayfa 177Kitabı okudu
1936 yılında Boğazlar sözleşmesinin tadili için yapılan çağrı
Türkiye bütün şartların lehine olduğunu gördüğü içindir ki, bizzat Cumhurbaşkanı Atatürk'ün direktifi ile 10 Nisan 1936'da İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Yugoslavya ve Sovyet Rusya'ya aynı içerikte notalar göndermiştir.
58 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.