Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1923-2008

Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi

Selma Yel

Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi Gönderileri

Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi kitaplarını, Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi sözleri ve alıntılarını, Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi yazarlarını, Değişen Dünya Şartlarında Karadeniz ve Boğazlar Meselesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Konferansın ilk oturumunda İngilizlerin Türkiye’ye teklif ettikleri şartlar, Sevr’in çok az değişikliğe uğramış hali iken, imzalanan anlaşma tam bir zafer olup, “...Sevr’i bir vazo gibi bin bir parça etmişti...”
Lozan’da alınan en önemli kazanım, Türkiye’nin başta üniter yapısı olmak üzere idari, adli, ekonomik ve de kültürel bağımsızlığının batılı devletlere kabul ettirilmesi olmuştur.
Reklam
sembolik mezarlıklar inşa etmek imkânı
Üzerinde anlaşmaya varılan bir diğer husus, Çanakkale de dâhil olmak üzere İtilâf orduları tarafından mezarlık olarak kullanılan bölgelerin bazı şartlarla bu devletlere terk edilmesidir. İtilâf Devletleri, bu maddeyle birlikte, Çanakkale muharebelerinde askerî yöntemle ele geçiremedikleri stratejik nokta ve hedeflere, sembolik mezarlıklar inşa etmek imkânını elde etmişlerdir.
Toynbee göre İngilizlerin Boğazların silahtan arındırılması meselesi...
Toynbee de Lozan’dan yıllar sonra aynı tespiti yaparak, İngiltere’nin bir taraftan menfaatleri doğrultusunda hareket etmeye çalışırken, bir taraftan da 1915 Çanakkale mağlubiyetinin acısını çıkarmaya çalıştığını ifade etmiştir
İngiliz usulü diplomasi
Musul ve Boğazlar meselesinde Türkiye ile iş birliği yapması halinde, Osmanlı borçları konusunda yalnız kalacağı hususunda Fransa’yı tehdit etmişlerdir.
İngiltere, Boğazlar konusundaki isteklerini Türkiye’ye kabul ettirebilmek için
İngiltere, Boğazlar konusundaki isteklerini Türkiye’ye kabul ettirebilmek için bir taraftan Fransızları kapitülasyonları kaldırılmaması için teşvik ederken, diğer taraftan da Kilikya konusunu gündeme getirmiştir.
Reklam
Lozan’da Boğazlar meselesi görüşülürken
Lozan’da Boğazlar meselesi görüşülürken, Musul îngilizlerin, İstanbul ve Boğazlar çevresi ise İtilâf Devletleri’nin kontrolü altındadır.
Lozan’daki İngiliz politikası
Lozan görüşmelerini gazeteci olarak takip etmiş olan Yunus Nadi, Lozan’daki İngiliz politikasını şöyle yorumlamaktadır. “...Curzon için iki mesele önemlidir. Biri Boğazlar, diğeri Musul petrolleri. İngiliz delegasyonu bu iki meselede bir çözüm yoluna ulaşmak için öteki meselelerde manevra yapmaktadır.
Lozan öncesi İngilizlerin Boğazlar hassaslığı hakkında
eğer Boğazlar yeniden Türkiye’nin hâkimiyet ve kontrolüne bırakılırsa, İngiltere’nin aleyhine olacaktır. Çanakkale’yi zorla geçemeyeceklerini anlamış oldukları için de İngiltere’nin menfaatleri gereğince Boğazların mutlak surette açık olması gerekmektedir.
Çift başlılığa izin verilmemiş
Tarih boyunca parçala, böl hükmet politikası takip etmiş olan İtilâf Devletleri, konferansa İstanbul Hükümeti’ni de davet etmişlerdir. Bu duruma mutlaka bir çözüm yolu bulunması mecburiyeti karşısında TBMM, 1 Kasım 1922’de yaptığı toplantı ile Osmanlı saltanatına resmen son vermiştir
58 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.