Kasım 2012
Alter Yayıncılık
Sıralamalar

2026 54. kitabı
"Evim yok. Hep dağda yaşar. Ateş yakar, çadır kurar, uyur. Avcının evi olmaz." Bir Rus subayı keşif görevi amacıyla Rusya'nın ormanlarında yolculuğa çıkar. Kamp yaptıkları sırada Dersu Uzala adlı yerli bir avcıyla tanışır. Dersu Uzala ömrünü doğada geçirmiş çok iyi bir avcı ve izcidir. Bu sebeple yüzbaşı Dersu Uzala'dan kendisine eşlik etmesini ister ve aralarında sıkı bir dostluk başlar. Böylece yağmur, çamur, kar, fırtına, bataklık, akarsular ve vahşi hayvanlarla zorlu bir mücadele onları beklemektedir. Dersu Uzala, samimi ve alçakgönüllü gerçek hayatta yaşamış bir kişidir. Benim kitapla tanışmam 1975 yapımlı "Dersu Uzala" adlı film sayesinde olmuştur filmi izlemenizi öneririm. Doğada maceraya çıkmaya hazır olun.
·294 syf.·
2018 57. kitabı
En sevdiğim 3 filmden birisi olan Dersu Uzala(1974) adlı filme kaynaklık eden bir anı kitabı.Olaylar düzenli bir olay örgüsü olmadan çok basit bir dille kaleme alınmış.Filmdeki senaryoya göre hem içerik hem kullanılan dil çok zayıf kalmış.Rus harita subayı ve ormanda karşılaştığı avcının dostluğunu anlatıyor.
İnsan ve Toplum
2026 7. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2026 17:02
Erdemli bir avcının hikayesi. Kitap çok sürükleyiciydi, bitmesini istemedim. Kitabı okurken Dersu sadece Vladimir Arsenyev'in değil sizin de can dostunuz oluyor.
2020 45. kitabı
20. Yüzyıl başlarında, Rusya’nın kuzey doğusunda Sibirya Ormanlarında harita çizmekle görevlendirilen Rus Subayı, ormanda yaşayan Dersu Uzala ile tanışır ve Dersu, Rus Subayına doğada rehberlik eder. Dersu Uzala’nın doğaki yaşamı subayı adeta büyüler. Dersu Uzala kendisini de bitkiler ve hayvanlar gibi doğanın bir parçası olarak görür. Dersu Uzala, doğayı tahrip etmeden “eksiltmeden doğadan faydalanmayı bilen bir bilgedir. İklimlerin değişim ve dönüşümünden oluşan doğa olaylarından, gecenin gündüzün döngüsüne, yaban hayatındaki yırtıcı hayvanlarla yaşamaya kadar doğal yaşamın bilgeliğine ermiş. Tanımadığı ve tanımayacağı insanlara bile iyilikler düşünebilen yüce bir insandır Dersu Uzala. Japon Yönetmen Akura Kurusawa tarafından filme de çekilen kitap, ağırlıklı olarak Dersu Uzala’nın etrafında dönmekte. Genel olarak ise rus subayın 4 yıllık haritalama çalışmalarındaki günlüklerinden oluşmakta.
2015 196. kitabı
Dersu Uzala'nın hayatını çok merak ediyordum.Nihayet kitabı okumak nasip oldu.Ancak kitap Dersu'nun bir orman adamına yakışır şekilde kendine has yeteneklerini anlatmada biraz zayıf kalmış kanaatimce.Devamlı bir keşif gezisi olayı var ancak Dersu'nun bu gezilerdeki davranışları, hâl ve hareketleri yüzeysel geçilmiş bu da anlatımı çok sığ bırakmış, bir oldu bittiye getirilmiş gibi. Açıkçası pek beğenmedim kitabın anlatımını, çok daha iyi olabilirdi.
2025 37. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2025 11:46
1900'lerin başı. Rusya taygasınin Çin sınırına yakın bölgeleri. Bir rus keşif birliğinin başında olan kahramanımız yüzbaşının Dersu Uzala ile tanışması, dostlukları ve maceraları ekseninde geçen olaylar silsilesi. Yüzbaşının doğayı ele alış şekli Avrupa aydinlanmaci zihin yapısına uygun şekilde tasnif etme, inceleme, örnekler biriktirme odaklı. Dersu Uzala ve yerliler ise doğaya tam bir uyum içinde, dengeye dogaya digerine saygıya dayanan ve "batılı" adamın gözünde ilkel yaşayan kişiler. Kitap oldukça akıcı, sanıyorum filmi de yapılmış. Okunmasını tavsiye ederim, güzel bir iz bıraktı. Elveda Dersu Uzala, ormanın sessiz adamlarıyla uyu.
2017 7. kitabı
Bir grup rus askeri sibiryanın topografik haritasını çıkarmak için tayganın derinliklerine sefer düzenliyor. Tayga sık ormanları ve geçit vermeyen bataklıkları ile oldukça zorlu bir coğrafyadır. Havanın ise ne zaman ne yapacağı hiç belli olmaz. Bir bakarsın hava güneşlidir bir de bakarsın kar fırtınası başlamıştır. Böyle bir coğrafyada yolunu bulmak, kaybolmadan devam edebilmek oldukça güçtür. Bu şartlar altında yola çıkan rus askerlerinin karşısına Dersu Uzala çıkar. Dersu bu vahşi coğrafyada sürekli dolaşıp avlanarak yaşamını devam ettirmektedir. Bu yaşam Dersu’ya derin bir izcilik becerisi kazandırmıştır. İzcilik becerisinin yanında onun özgeci bir yaklaşımı da vardır. Kendilerini modern olarak gören rus askerleri, ilkel kabul ettikleri bu adamın yüksek insanlığı karşısında çok şey öğreneceklerdir.

Vladimir ArsenyevYazar · 1 kitap
Vladimir Klavdiyeviç Arsenyev (Rusça: Влади́мир Кла́вдиевич Арсе́ньев) (1872 - 1930), Rus Uzak Doğusunda askeri seyahatler yapan yazar, kâşif ve botanikçi. Doğu Sibirya florası için çok sayıda yeni bitki türü tanımlamıştır. Yerli bir kapan avcısı olan Dersu Uzala ile birlikte Ussuri havzasında 1902 ile 1907 yılları arasında yaptığı askeri haritacılık seyahatlerini Ussuri Diyarında (По Уссурийскому Краю 1921) ve Dersu Uzala (Дерсу Узала 1923) adlı kitaplarda anlatmıştır. Arsenyev’in Vladivostok'ta bulunan aile evi, yazarın adını taşıyan bir müzeye dönüştürülmüştür.