Puan

8.310 üzerinden
6,3bin kişi
·444 syf.·
2020 149. kitabı
Bu kitap, Sokrates ve yanındakiler arasındaki diyaloglardan oluşmaktadır. Devlet, diyaloglardan ve tartışmalarından ibaret bir eserdir. Konuşmalar, haksızlık kurbanı olan büyük servetini ele geçirmek için oligarklar tarafından öldürülen Polemarkhosun evinde olmaktadır. Böylece, haksız yere öldürülen Polemarkhos ile demokrasinin kurbanı Sokratesin ölümü arasında bir benzerlik olduğu ortaya konulmuş olmaktadır. Platon, bu eserinde Polemarkhosu Sokratesle hep yan yana göstermiştir. Eser birbiriyle ilişkiye giren üç grup insan arasında yapılmıştır. Birinci grubu Sokratesle iki öğrencisi:Glaukon ve Adeimantos; ikinci grubu, ihtiyar Kephalosla oğlu Polemarkhos; üçüncüsünü ise sofist Thrasymakhosla onun peşinden gelen öğrenciler meydana getirmektedir. Platon bu eserine adalet, doğruluk ve erdemin ne olduğunu cevaplayarak başlamış, insanın temel ihtiyaçlarından hareket ederek , toplumun nasıl ortaya çıktığını açıklamaya çalışmıştır. Mesleklerden yola çıkarak toplumsal ihtiyaçları ve bu ihtiyaçların giderilme yolları üzerinde düşünmüş ve konuyu insan, erdeme, insanlığın ve hayatın amacına getirerek tüm bunların yaşamsal sığınağı olan devletin nasıl olması gerektiği sorusuna cevaplar aramıştır.
Felsefe
2020 24. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2020 01:42
Öncelikle şunu söylemeliyim ki felsefe türünde okuduğum ilk kitaptı, genelde ön yargılı bakmıştım bu tür kitaplara. Ta ki bu kitabı okuyana kadar. Yönetme ve yönetilme konusunda geniş açıdan bakmanızı sağlayacak bir kitap, hele ki bir yerde yönetici vasfında çalışıyorsanız muhakkak okumanız gerekir. #kitaplariyikivar.
2018 104. kitabı
ünlü şaheser 'devlet' üstadımız "platon" bizlere sunduğu velinimeti sakın amma okumadan geçmeyin. bizlere verdiği en güzel nimet budur, soru-cevap velev ki merak.. anlağımızı ölçüyor, çokça okumak gerekiyor feylosof olmak için..
2018 4. kitabı
Devlet organizasyonu'nu sosyal toplum organizyonu eleginden geçirip insan aklına siyasi irade sağlayan ilerici bir akım sağlayan bir yapıt . Öyle ki kitap yazildiktan yüzlerce sene sonra ve halen bu kitabi yol gösterici niteliğinde rejime taşıyan liderler bulunmaktadır .bunu gözardı gelen bir çok insan vardır ki j.j. rossoue'nin toplumsal mukavelesini , platondan esinlenmiş olduğunu es geçer .
Filozof Kral - Platon
2024 31. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2024 22:51
Öyle bir kitap düşünün ki günümüzden 2400 sene önce yazılmış olsun buna rağmen içinde yazılanlar günümüzde bile geçerliliğini korusun ve kendisinden sonra gelen tüm felsefecilerin kıblesi olsun... DevletDevlet kitabı, SokratesSokrates'in ağzından söylenmiş öğrencisi Platon (Eflatun)Platon (Eflatun) tarafından yazılmıştır. Benzetmek gerekirse bu kitabın annesi Sokrates, babası Platon'dur. Felsefe tarihine adlarını altın harflerle yazdırmış iki dev isim (Sokrates'in Savunması'nda olduğu gibi) aynı kitapta. Hocası Sokrates'in Atinalılar tarafından öldürülmesinden sonra Platon yazmıştır. Sokrates “Dinsizlik” ve “gençlerin ahlakını bozma” gerekçesiyle mahkeme önüne çıkarılmış ve ölüm cezasına çarptırılmıştır. Semavi dinler bile yokken bir insanın “Dinsizlik” ile suçlanması biraz tanıdık geldi. Sokrates'e verilen ölüm cezası, Cehalet ve Dogmatizmin nasıl kötü sonuçları olduğunun somut göstergesidir. Sokrates'in ağzından çıkan cümlelerin gerçekte ne kadarı Sokrates'e ne kadarı Platon'a ait olduğu muallaktır. Benim şahsi görüşüme göre Sokrates'e ait olan bir çok ifadenin düzenlenmesi ve geliştirilmesi tamamen Platon'a aittir. Hocasına saygısından dolayı tüm ifadeleri Sokrates'in ağzından çıkmış gibi yazmıştır. Çünkü Sokrates yazılı eser yazmamıştır, konuşmaya önem vermiştir, Platon ise yazılı bir çok eser bırakmıştır. Platon olmasaydı Sokrates'e ait olduğunu öğrendiğimiz bir çok sözden haberimiz olmayacaktı. Hatta Sokrates diye bir felsefeci olduğunu bile dünya bilmeyecekti. O yüzden günümüzden 2400 sene önce bir çok eser yazıp bizlere bıraktıkları için Platon'a ve öğrencisi Aristo'ya sonsuz teşekkürler. Platon(Eflatun) M.Ö. 427 yılında Atina'da doğmuştur. M.Ö. 347'de ölmüştür. Kitabın orijinal ismi “Politeia“
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201932,8bin okunma