Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Devlet Gönderileri

Devlet kitaplarını, Devlet sözleri ve alıntılarını, Devlet yazarlarını, Devlet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şaşırmış ve hiçbir şey birbirinden ayıramayan bir ruh gördüğünde düşüncesizce gülmeyecek, öncelikle onun daha aydınlık bir hayattan gelip gelmediğini ve karanlığa alışmadığından mı göremediğini yoksa daha büyük bir bilgisizlikten aydınlığa döndükten sonra gözlerinin bu fazla aydınlıktan mı kamaştığını inceleyecektir
Sayfa 246Kitabı okudu
Ama dedim sanırım bu sözde şunu söylemek istiyorlar: bir insanın ruhunda iyi olan bir yanla kötü olan bir yan var. Doğası icabı iyi olan yan kötü egemen olduğu zaman, buna 'kendi kendine hakim olmak' diyorlar. Bu da bir övgüdür ama kötü bir eğitim ya da kötü bir çevre sebebiyle iyi olan yan azınlıkta kalarak, çoğunluktaki kötü tarafa yenilirse, bu bir ayıp bir eksiklik gibi görülür.
Sayfa 159Kitabı okudu
Reklam
Soylu Aiskhylos'un söylediği gibi iyi görünmek değil gerçekten iyi olmayı amaçlayan doğru kişiyi koyalım. Doğru adam olduğu gibi görünmemeli, eğer kendini doğru gösterirse bu şekilde görünmesi ona Şeref ve kazanç sağlar; doğruluğun aşkına mı, yoksa şerefin ve kazancın aşkına mı doğrudur, bu pek anlaşılmaz.
Peki, sen dost diye kime dersin? Sana iyi görünenlere mi, yoksa öyle görünmesinler bile aslında iyi olan insanlara mı? Yine bunun gibi kim senin için düşmandır? Doğal olarak insan iyi olduğunu düşündüğü adamları sever kötü sandıklarından nefret eder. Fakat çoğu kişiyi iyi olmadıkları halde iyi bilmekle; birçoklarını da tersine kötü olmadıkları halde kötü sanmakla insanlar yanılmış olmuyorlar mı?
Denize açılmayana kaptan faydasızdır.
Çünkü hür insan hiç bir şeyi köle gibi öğrenmemeli.
Sayfa 178
Reklam
Aklı başında olan, kafası çalışan insanlar bilir ki, insanın gözü iki farklı sebepten, iki şekilde bulanır. Biri aydınlıktan karanlığa geçişte olur, diğeri de karanlıktan aydınlığa geçişte. Onun gibi düşünce de bir şeyi açık seçik göremeyince, buna gülecek yerde düşünmeli : acaba daha ışıklı bir dünyadan gelip karanlığa alışamadığı için mi, yoksa bilgisizlikten aydınlığa varıp aşırı bir parlaklıkla kamaştığı için mi bulanık görüyor göz?
Sayfa 167
256 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitabı daha önce okumuştum ancak zaman geçtikçe tekrar okunması gereken bir eser diye düşünüyorum. Kitaba gelecek olursak birçok olgu ve kavram üzerine yapılan sohbetten sizleri düşünmeye sevk ediyor. Felsefecilerin devletin başında olması gerektiği fikri hiç de yabana atılacak bir fikir değil.
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Mavi Çatı Yayınları · 201726,6bin okunma
Doğruluk herkese borçlu olduğumuz şeyi ödemektir
Ruhta gözlere benzer:üzerinde gerçekliğin ve gerçek varlığın parladığı yere sıkıca yerleştiğinde,onu tanır,bilir ve ussalık barındırıyor gibi görünür; fakat oluşun ve yokoluşun alacakaranlığına baktığında,sadece sanılar ortaya çıkarabilir ve görüşü bulanıklaşır,görüşler arasında sendeler ve ussalığından uzaklaşmış gibi görünür.
Sayfa 236Kitabı okudu
Reklam
Kafaları gerektiğince eğittikten sonra, bedenle ilgili sorunları saptamayı inceden inceye onlara bırakıp, uzun uzadıya söz etmemek için sadece temelleri öğretmekle kötü mü etmiş oluruz ?
Sayfa 118Kitabı okudu
“Ama aşktan aldığın zevkten daha büyük bir zevk bilirmisin ?” “Bilmem,” dedi, “ ondan kayıtsızıda zaten yoktur.” “Gerçek aşk ise düzenli olanı ve güzeli akla ve musiki eğitimine yakışır bir şekilde sevmektir.”
Sayfa 117Kitabı okudu
Şöyle bir sonuç çıkıyor ki ; tanrı yaptığı işte de, söylediği sözde de sade ve doğrudur; şeklini değiştirmez. Ne uyanık kişiye işaretler gösterir , ne de uyuyup rüya gören kişiye; hiç kimseyi hayalle veya sözle kandırmaz.
...hiç kimse, idareci olduğu sürece hiçbir idari şekilde kendi yararını gözetmez. Yönetimini sürdürdüğü uğrunda emek harcandığı, yönetilenlerin yararını gözetir ve buyurur. Bu kişi,her sözünü,her eylemini,bu amaçla-yani yönetilenin yararını sağlıcak şekilde -söyler ve yapar.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.