Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Devlet Gönderileri

Devlet kitaplarını, Devlet sözleri ve alıntılarını, Devlet yazarlarını, Devlet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ruhta gözlere benzer:üzerinde gerçekliğin ve gerçek varlığın parladığı yere sıkıca yerleştiğinde,onu tanır,bilir ve ussalık barındırıyor gibi görünür; fakat oluşun ve yokoluşun alacakaranlığına baktığında,sadece sanılar ortaya çıkarabilir ve görüşü bulanıklaşır,görüşler arasında sendeler ve ussalığından uzaklaşmış gibi görünür.
Sayfa 236Kitabı okudu
Kafaları gerektiğince eğittikten sonra, bedenle ilgili sorunları saptamayı inceden inceye onlara bırakıp, uzun uzadıya söz etmemek için sadece temelleri öğretmekle kötü mü etmiş oluruz ?
Sayfa 118Kitabı okudu
Reklam
“Ama aşktan aldığın zevkten daha büyük bir zevk bilirmisin ?” “Bilmem,” dedi, “ ondan kayıtsızıda zaten yoktur.” “Gerçek aşk ise düzenli olanı ve güzeli akla ve musiki eğitimine yakışır bir şekilde sevmektir.”
Sayfa 117Kitabı okudu
Şöyle bir sonuç çıkıyor ki ; tanrı yaptığı işte de, söylediği sözde de sade ve doğrudur; şeklini değiştirmez. Ne uyanık kişiye işaretler gösterir , ne de uyuyup rüya gören kişiye; hiç kimseyi hayalle veya sözle kandırmaz.
...hiç kimse, idareci olduğu sürece hiçbir idari şekilde kendi yararını gözetmez. Yönetimini sürdürdüğü uğrunda emek harcandığı, yönetilenlerin yararını gözetir ve buyurur. Bu kişi,her sözünü,her eylemini,bu amaçla-yani yönetilenin yararını sağlıcak şekilde -söyler ve yapar.
“Bilmeyenlere hangi ceza layıksa o cezayı!”dedim.” Onun hakettiği ceza da bilen birinden bilmediğini öğrenmektir; işte ben de kendime bu cezayı layık görüyorum.”
Reklam
Oysa bizim aradığımız doğruluk -değeri en pahalı altın külçesinden daha da yüksek olan doğruluk- olunca, eğilip bükülerek birbirimize bu şekilde budalaca yol verdiğimizi ve bu sayede de doğruluğu elimizden geldiği kadar ortaya çıkarmaya çalıştığımızdan emin ol dostum !
Öyleyse biri çıkıp , doğruluk herkese verilmesi icap olanı, bir başka deyişle borç olanı vermektir der de , bundan da doğru adamın düşmana kötülük , dosta iyilik borçlu olduğunu anlarlarsa, bunları söyleyenin aklı başında değildir, söylediği söz gerçeğe aykırıdır; öyle ki bir kimseye kötülükte bulunmanın hiçbir şartta doğru olmadığını gördük.
256 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Sokrates'in çevresindekilerle yaptığı konuşmalardan oluşan bir eser. 4. yüzyılın başında gerileme dönemine girmiş olan Atina devletinin politik, sosyal ve kültürel gereksinimlerine yanıt ve çözüm arıyor. Adalet, iyilik, doğruluk, iyi insan ve iyi yönetim konularıyla ilerliyor. Bazı felsefi kitapları okuduktan sonra Necip Fazıl'ın "Mümin ve Kafir" kitabında söylediği "felsefe fostur ve bir sonucu yoktur. Oysa İslam'da hikmet vardır" sözünü daha iyi anladım. Hikmetin anlamını düşününce tekrar dinime hayran kaldım. Hikmet; Taşı gediğine oturtmaktır. Ne Farabi'nin İdeal Devlet'i, ne de Platon'un Devlet'inde Seyyid Kutub'un İslam Toplumuna Doğru kitabındaki reellik yok. Mutlaka bir açık ya da insanın fıtratına ters bir yön oluyor. Sözün özü, din (İslam) dışında hiçbir kuvvet ferdi ve dolayısıyla toplumu düzenleyemiyor.
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Mavi Çatı Yayınları · 201726,7bin okunma
Doğru olmanın karşılıklarını mutlaka bir gün alırız.
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.