Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar 1

Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606)

Halil İnalcık

Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606) Sözleri ve Alıntıları

Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606) sözleri ve alıntılarını, Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606) kitap alıntılarını, Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünya tarihinin ve Türk tarihinin en büyük sorularından biri, 14. yüzyılda Batı- Anadolu'da ortaya çıkan bir Türkmen beyliğinin yarım yüzyıl içinde Tuna'dan Fırat'a kadar uzayan bir imparatorluk halinde gelişmesi sorusudur.
14. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlıların Rumeli'ye geçip Balkanlar'da Bizans mirasını ele geçirerek bir imparatorluk durumuna yükselmesi başlıca iki temel olaya bağlıdır: 1) Gaza geleneği ve 2)Türkmenlerin kitle halinde göçü.
Sayfa 8
Reklam
Hayallere vedâ
İnebahtı savaşı, Avrupa tarihinde olduğu gibi Osmanlı Devleti tarihinde de kesin bir dönüm noktasıdır. Bundan sonra Süleyman'ın Halife-i Rûy-i Zemin sıfatıyla Osmanlı Devleti'ni bir dünya gücü yapma projesi suya düşmüş; Volga havzasında, Hint Okyanusu'nda seferlerden vazgeçilmiş, devlet tüm gücünü Akdeniz'de toplamak zorunluluğunu anlamıştır.
Sayfa 168Kitabı okudu
Fâtih, Ayasofya Camii'ni tamir ve içindeki hizmet sahiplerinin masrafını karşılamak üzere 1350 dükkân, 51 hamam, 987 ev, 32 bozahane, 22 aşhane (lokanta) tahsis ve vakfetmişti. Bunların yıllık geliri takriben 13.000 Venedik dukasına varmakta idi. | Halil İnalcık, Devlet-i’Aliyye, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 66.Basım: Eylül 2020, İstanbul, C. 1, s. 127.
Sayfa 127 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 66.Basım: Eylül 2020, İstanbulKitabı okuyor
Fâtih Mehmed, 1461'de Trabzon dağlarına yaya tırmanırken şöyle demiştir:"Bu zahmetler Allah içindir. Elimizde İslâm kılıcı vardır. Eğer bu zahmeti ihtiyar etmesevüz, bize gazi demek lâyık olmazdı."
Türkiye'mizin ana ekonomik karakteri ve sosyal yapısını Osmanlı dönemi belirlemiştir. Başka bir deyişle, küçük köylü-aile işletmelerine dayanan sosyo-ekonomik yapıyı, Osmanlı mîrî toprak rejimi ve çift-hane sistemine borçluyuz..
Sayfa 245 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Osmanlılar bir yeri zorla fethe girişmeden önce, üç kez teslim önerisinde bulunurlar, kabul edilirse amân verirler, şehirlere amânnâme veya "ahdnâme" ile güvenceler tanırlardı..
Sayfa 13 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Bapheus (Koyunhisar) savaşı Osman’a bir haneden kurucusu karizmasını kazandırmış, kendisinden sonra oğlu Orhan itirazsız beylik tahtına geçmiştir. Biz 27 Temmuz 1302 tarihini Osmanlı hanedanının, dolayısıyla Osmanlı Devleti’nin kesin kuruluş tarihi olarak kabul edebiliriz.
"Merkantilist düşünceye yabancı kalan Osmanlı devlet adamları, ülkede mal bolluğu sağlamaya ve ticari vergilerden alınan devlet gelirlerinin azalmamasına dikkat ederlerdi. Şu bir gerçektir ki, kapitülasyonlar, gereksinim duyulan bazı önemli maddelerin (başlıca ince yünlü kumaş, kalay, çelik, barut ve kristal, saat gibi lüks eşya) sağlanması ve hazineye ait gümrük gelirinin artması göz önünde tutularak kaygısızca verilmiştir."
Sayfa 315 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okuyacak
Selim imparatorluğu demir bir pençe ile tutmuş padişahtır ..(bir aralık veziriazam tayin etmeyip devlet işlerini bizzat yürütmüştür.
Sayfa 137
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.