Cep Boy - Tam Metin

7.910 üzerinden
82 kişi
2024 15. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2024 16:25
Yazar filozof ve bilginlerinde devlet yönetiminde görev alması gerektiğini ileri sürüyor. Monarşi, aristokrasi veya demokrasiden hangisinin daha doğru bir yönetim şekli olduğu (adalet, erdem kavramları ile birlikte) yöneticiler arasında karşılıklı konuşma şeklinde anlatılıyor. Bazı bölümlerde eksikliler olsa da okumaya değer bir eser. İlgilisine tavsiyemdir. “Halkın çıkarlarını kendi arzularından daha çok düşünen ülke liderini nerede bulabilirim?” “Devlet, ne kralsız olmalı ne de uzun süreli bir kralı olmalı; hiç kimsenin güce alışmasına ve onu teslim etmekte ağırkanlı davranmasına ya da onu sürdürmek için fazla hırslı olmasına izin verilmemelidir..” "Kitaplarım için her zaman boş zamanım var" “Halkın çıkarlarını kendi arzularından daha çok düşünen ülke liderini nerede bulabilirim?” “Bu kral adaletsiz bir hâkimiyet biçimine yöneldiği an, tirana dönüştü; insanlar için bundan daha korkunç daha iğrenç ya da daha nefret dolu bir hayvan düşünülemez. İnsan görünümüne sahip olmasına rağmen karakterinin kötülüğü sayesinde en vahşi hayvanları geride bırakır.”
2025 11. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2025 21:00
Cicero’nun düşünceleri sadece felsefi bir metin değil, ahlaki bir uyarıdır. Devletin gücü, adalet, erdem ve ortak vicdan olmadan sürdürülemez. Bugünün gözünden her birey ve kurum şu soruyu kendine sormalıdır: “Ben devletin gücüne mi hizmet ediyorum, yoksa halkın ortak iyiliğine mi?” Eğer cevap ikincisi değilse, Cicero’nun dediği gibi: “O zaman artık bir devletten değil, bir zorbalıktan söz ediyoruz.” Devlet Üzerine
2023 4. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2023 12:37
Kitabı okurken çok zorlandım. Çok fazla daldan dala atlamış ve çok fazla eksik sayfa var. Çok parça parça bir kitap olmuş. Çok ince olmasına rağmen pek bir şey anladığım söylenemez.
Güzel kısa ve klasik Antik Felsefesi
2023 12. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2023 22:53
Yaz günleri için kısa anlaşılır bol filozof diyaloglu güzel bir eser. Adaletin, erdemin, toplumun ve Tanrının tartışıldığı, kavramların netleşmesi adına devletin varlığının sorguladığı bir kitap. Tavsiye ederim.
Puan vermedi
Aslında altı kitaptan oluşan fakat günümüze tümü ulaşmayan bir eser Devlet üzerine .ideal devletin ,özgürlüğün ,adaletin ,halk için eniyisinin nasıl olması gerektiğini ve ne tür devlet türleri olduğunu, bu devlet türlerinin iyi ve kötü taraflarını bize anlatan bir kitap. Eksik sayfaların fazla olmasından dolayı diyaloglar arası kopukluklar vardır ama yine güzel bir kitaptı.
Alıntı
Devlet ÜzerineMarcus Tullius Cicero · Kapra Yayıncılık · 2021408 okunma