Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Cep Boy - Tam Metin

Devlet Üzerine

Marcus Tullius Cicero

Devlet Üzerine Sözleri ve Alıntıları

Devlet Üzerine sözleri ve alıntılarını, Devlet Üzerine kitap alıntılarını, Devlet Üzerine en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
... suçundan dolayı ağır bir şekilde cezalandırılmaktan korktuğu için, kendinden korkulmasını istedi.
Sayfa 62
Zenginlik,itibar veya kaynaklar, sağduyudan, yaşamı ve başkalarını yönetme yeteneğinden yoksunsa, utanç ve küstahça bir gururla doludur ve zenginlerin en iyiler olduğunun düşünüldüğü bir devletten daha çirkin bir devlet şekli yoktur.
Sayfa 33
Reklam
Devlet, vatandaşların aynı yasa altında birleşmesi değilse nedir?
Sayfa 31
kötü insanların mutluluğundan üzüntü duymaktansa, iyi insanların beni özlemesinden daha büyük bir mutluluk duydum.
Sayfa 119
‘…tek gerçek insan, gerçekten insani ilimlerde eğitim görmüş kişilerdir.‘
O hâlde, herkesin tek bir insanın zulmüyle ezildiği ve tek bir hukuk bağının, anlaşmanin veya grubun, yani halkın birliğinin olmadığı bir zamanda, kim bu sisteme "halka ait unsur", yani devlet diyebilir ki?
Reklam
Başlangıcın kökeni yoktur, ama her şey bir başlangıçtan doğar ve başlangıcın kendisi doğamaz, eğer doğsaydı, bir başlangıç olmazdı.
Sayfa 151Kitabı okudu
Adaletin kaynağı gerçekte ne doğa ne de arzularımızdır, adaletin kaynağı zayıflıktır.
Başlangıcın kökeni yoktur, ama her şey bir başlangıçtan doğar ve başlangıcın kendisi doğamaz, eğer doğsaydı, bir başlangıç olmazdı. Ama hiç başlamadıysa, aynı zamanda asla durmaz: Çünkü eğer başlangıç sönerse, başka bir şeyden yeniden doğmaz ve her şey bir başlangıçtan başladığından, kendisinden başka bir şey yaratmaz. Böyle- ce hareketin başlangıcı, kendi kendine hareket edenden gelir ve o ne doğabilir ne de ölebilir; aksi takdirde tüm cennet ve tüm doğa çöker ve durur, onu baştan hareket ettirecek hiçbir güç de bulamazdı. Kendi kendine hareket edenin ebediyeti açık olduğuna göre, ruhun böyle bir doğası olduğunu kim inkâr edebilir? Bir dış kuvvet tarafından hareket ettirilen her şey cansızdır ama canlı olan her şey, kendi iç hareketiyle karıştırılır. Bu, ruhun özel doğası ve gücüdür. Eğer kendi kendine hareket eden her şeyden biriyse, o zaman kesinlikle doğmuş olamaz ve bu nedenle ebedidir.
Sayfa 125Kitabı okudu
"Doğa insanlara öyle bir erdem gereksinimi ve toplumun güvenliğini korumaya yönelik öyle bir istek verdi ki bu güç, zevk ve kolaylığın tüm cazibesini yendi."
Sayfa 8
Reklam
‘Yurdumuz sularımızla çevrili değil, tanrıların bize bir vatan ve onlarla paylaşacağımız bir ülke olarak verdiği tüm bu evrendir. Ve eğer bundan habersizsek, o zaman bir haber olduğumuz çok önemli başka şeylerde vardır.‘
Başarıya ulaşmış her şey havada, hasatta veya insan vücudunda genellikle tam tersine dönüşür ve bu özellikle devletler için geçerlidir: Hem genel olarak insanların hem de spesifik bazı bireylerin an özgürlüğü, kölelikle neticelenir. Bu saf özgürlükten, köleliğin en adaletsiz ve en sert biçimi olan tiranlık doğar. Zira genellikle, bu asi, daha doğrusu canavarca halktan, çoktan dövülmüş ve yerlerinden sürülmüş aristokratlara karşı bir lider seçilir: Cesur, yozlaşmış, devlete iyi hizmet etmiş insanlara saldıran güçlü biri; insanların iyiliğini satın alan kişi, kendi malını kullandığı kadar başkalarının malını da kullanacaktır. Sıradan bir vatandaş olarak güvenliğinden endişe eder ve bu nedenle kendisine kalıcı güç verilir; Atina'daki Pisistratus gibi, korumalar tarafından korunur ve sonunda onu terfi ettiren insanlar üzerinde tiran olarak ortaya çıkar. Sık sık olduğu gibi, tiran saygın insanlar tarafından devrilirse, devlet yeniden kurulur; cesurlar sayesinde oligarşiye dönüşürse, bu da tiranlığın başka bir biçimidir. Aynı tip rejim, yolsuzluğun liderlerini doğru yoldan saptırdığı, iyi bir aristokrat hükümetten de ortaya çıkabilir. Böylece adeta bir top kapar gibi, devleti birbirlerinden kaparlar: Tiranlar krallardan, aristokratlar veya halk tiranlardan, oligarşiler veya tiranlar da onlardan. Hiçbir devlet şekli çok uzun süre devam ettirilemez.
Kral tarafından yönetilen halk, çok şeyden yoksundur ama hepsinden öte, özgürlükten yoksundur, çünkü özgürlük sadece adil bir efendiye sahip olmak değil, hiçbir efendiye sahip olmamaktır.
Devlete faydalı olmamızı sağlayan beceriler: Bence bu, felsefenin en seçkin görevi, erdemin en büyük kanıtı ve işlevidir.
Sayfa 24 - KapraKitabı okudu
373 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.