Devlet Üzerine

Vladimir İlyiç Lenin
Devlet ne zaman, niçin ve neden ortaya çıkmıştır ?
İnsanları baskı altına almanın özel bir aygıt olarak devlet, toplumun sınıflara bölündüğü bir grup insanın ötekilerin emeğine sürekli el koyduğu, bir grup insanın ötekileri sömürdüğü yerde ve zamanda ortaya çıkmıştır.
Alıntı
Devlet, bir sınıfın başka sınıflara hükmetme aygıtıdır.
Alıntı
Her çiçeğin bir mevsimi, her kitabın bir zamanı vardır. Haziranın tadını yeni hikâyelerle çıkarın.
Sermaye: “Siz ter dökün, biz sayalım”
Sermaye sahipleri, yani toprağın, fabrikaların, üretim evlerinin sahipleri, tüm ülkelerde hep halkın ufacık bir kesimini oluşturmuşlardır ve bu durum bugün de böyledir; ne var ki halkın tümünün emeği onların emrindedir; böylelikle de bu bir avuç insan, çoğunluğunu proletaryanın, hayatlarını ancak çalışarak, emek güçlerini satarak kazanabilen ücretli işçilerin oluşturduğu tüm emekçi yığınlarına hükmeder, zulmeder ve onları sömürürler.
Budur...
Alıntı
Kölelerin hiçbir hakları yoktu, onlar hep ezilen sınıftı, insandan sayılmıyorlardı. Aynı durumu feodal devlette de görüyoruz. Sömürünün biçim değiştirmesi, köleci devleti feodal devlete dönüştürdü. Önemi, anlamı büyük bir olaydı bu.
Sayfa 16 - YORDAM KİTAP
Alıntı
Dünyanın en demokratik ülkelerinden biri, Amerika Birleşik Devletleri’dir. 1905’ten sonra orada bulunanların da iyi bilecekleri gibi sermayenin, bir avuç milyarderin tüm toplum üzerinde kurduğu egemenlik dünyanın hiçbir ülkesinde Amerika’da olduğu denli kaba ve kör kör parmağım gözüne değildir. Sermaye varsa, onun tüm toplum üzerinde kurduğu egemenlik de vardır ve hiçbir demokratik cumhuriyet, hiçbir oy hakkı işin özünü değiştiremez.
Sayfa 21 - YORDAM KİTAP