Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Devrimin Zamanı

Antonio Negri

Devrimin Zamanı Hakkında

Devrimin Zamanı konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
10/10
1 Kişi
9
Okunma
4
Beğeni
525
Görüntülenme

Hakkında

Devrimin Zamanı Negri'nin düşüncesinin yirmi yıllık gelişimini, özellikle imparatorluk ve çokluk gibi iki anahtar kavramının ortaya çıkışını ve serilişini izleyen bir kitap; düşünürün Zamanın Oluşumu başlıklı yazısıyla, Kairos, Alma Venüs, Multitudo adlı kitabından oluşuyor. Yazar bu metinlerde, Marx'ın "kapitalist ölçü olarak zaman" nosyonuna ilişkin, bizzat geliştirdiği "proleter özdeğerleme" ve "işbirliği halindeki çokluk kümelen" gibi kavramlara ilişkin aporia dediği felsefi zorlukları okura açıklayacak yerde, bu zorluklar üzerinde yazarak düşünüyor; kapitalizmin zamanının egemenliğini tespit edip devrimci bir zaman anlayışı öneriyor. Negri'ye göre, "Materyalist, dinamik ve kolektif bir zaman algılayışı olmaksızın devrimi düşünmek dahi mümkün değildir." Bu yeni zaman düzeni kapitalizmin dönüşümünü anlamak için kilit önem taşır. Emeğin ve artıdeğerin ölçülmesinde kullanılan temel birim çalışma saatidir. Ancak kapitalizmin bu zaman anlayışı gerçek emeği soyuta indirger; başka bir deyişle emeğin ardında yatan çeşitlilik; kompleks, üretken güç, niceliksel bir birime indirgenmiş, böylece niteliğin yerini nicelik almış olur. Kapitalizmin geçirdiği dönüşümde zaman, yavaş yavaş bir ölçü olma özelliğini dahi yitirmiş, hayatın ve üretimin özü haline gelmiştir. Kairös, Alma Venüs, Multitudöya geldiğimizde artık küresel kapitalizm farklı boyutlara ulaşmış, içinde üç temel yönetim biçimini -monarşi, aristokrasi ve demokrasi- barındıran, sınırsız ve merkezsiz bir İmparatorluk halini almıştır. Çokluk da imparatorluğun öznesidir. Çokluk artık bir İmparatorluğun Ötesinde bir "dışarı"nın olmadığını kabul edecek, "içeriden" onu kemirecek ve İmparatorluğun siyasi bileşenlerinin kompozisyonunda değişiklikler talep edecektir...Negri'nin zaman felsefesinde yoksulluk ve aşk da birbirine sıkıca bağlıdır. Aşk kurucu ontolojik bir güçtür, biyopolitik bir güç; zamanın ve uzamın kurucusu, ortak olanın kurucu praksisidir. "Çelişki ve antagonizm biçimleri içinde yaşıyoruz," der Negri. "Burada komünist zaman hakikati ve kavramı bize güvenli bir fiziksel zaman yörüngesi olmaktan çok, havai fişekler ve parlamalar olarak görünecektir." Bu kitabın da her bölümü havai fişeklerden ve parlamalardan oluşmaktadır.
Çevirmen:
Yavuz Alogan
Yavuz Alogan
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 31 dk.Sayfa Sayısı: 336Basım Tarihi: 2005Yayınevi: Ayrıntı YayınlarıOrijinal Adı: La consituzione del tempo, Manifestolibri
ISBN: 9789755394503Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 0.0
Erkek% 100.0
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Antonio Negri
Antonio NegriYazar · 20 kitap
İtalyan felsefeci ve siyaset teorisyeni. Negri 23 yaşında Alman tarihselciliği üzerine hazırladığı bitirme teziyle felsefe diplomasını aldıktan sonra iki yıl Benedetto Croce Tarihsel Çalışmalar Enstitüsünde çalıştı. 1959 yılında Hukuk profesörlüğüne hak kazandı ve 1967 yılına kadar Padua Üniversitesi'nde görev yaptı. 1967 yılında ayrıca Devlet Doktrinleri profesörü olarak atandı. Birçok yayımcılık faaliyetinde bulundu. İtalyan Sosyalist Partisi'nin yerel bir yayın organı olan Progresso Veneto dergisinin yöneticiliğini yaptı. Daha sonra sosyalistlerin Hıristiyan Demokrat Partiyle koalisyon yapması sonucu Negri bunu kabul etmeyerek partiden ayrıldı. Bu tarihten sonra Kızıl Defterler(Qaderni Rossi) adlı dergide yazmaya başladı. Bu sırada farklı felsefe dergilerinde de (Aut-Aut, Critical del Dretto) yazıları yayımlandı. Yeni bir siyasal oluşum çevresi olan Potere Operairo'da Negri ön plana çıkan bir kuramcı oldu. Autonomia hareketi bu dönemde doğdu ve Negri bu ayaklanmanın sorumlularından biri olarak suçlandı. Bu suçlamalardan aklandı, ancak daha sonra, 1979 yılında, Kızıl Tugaylar'ın Aldo Moro'yu kaçırıp öldürmelerinin sonrasında yapılan soruşturmalara bağlı olarak suçlanıp tutuklandı. Negri'nin Kızıl Tugaylarla'la ilişkisi kanıtlanamadı. Buna rağmen dört buçuk yıl hapiste kaldı ve Radikal Parti'nin listesinden cezaevindeyken İtalyan Parlamentosu'na seçilerek serbest kaldı. Ancak dokunulmazlığı kaldırıldı ve Negri bunun sonucunda İtalya'yı terk etmek zorunda kaldı. 1997'ye kadar Fransa'da yaşadı ve o yıl İtalya'ya geri döndü. Kalan hapis cezasını çekmek için yeniden hapse konuldu.Birçok önemli ve çok ses getiren kitaplara imzasını attı (Marx Beyond Marx, Empire). Özelikle Michael Hardt ile birlikte yazdıkları İmparatorluk kitabı yeni bir sol düşüncenin teorik olarak geliştirilmesinde köşe taşı olarak değerlendirildi. Postmodern durum içinde yeni bir iktidar ve direniş teorisi oluşturmak Negri'nin felsefi ve siyasal hedefi olarak belirtilebilir. Negri halen partneri Fransız filozof Judith Revel ile birlikte Venedik ve Paris'te yaşıyor.