1848-1871-1917

Kasım 2017
Yordam Kitap

2021 244. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2021 00:00
Tarih , siyaset ve felsefenin kesişim noktalarında ufkumuzu genişleten yeni çalışmalara imza atan Taner Timur, şimdi de Devrimler Çağı'na bakıyor. Devrimci kalkışmaları ve karşı- devrim manevralarıyla bugunumuze ışık tutan üç önemli tarihsel kesiti anlatan Devrimler Çağı, her kütüphanede bulunması gereken bir eser.
Araştırma-İnceleme
Devrimler Çağı
2020 103. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2020 16:57
Herkese selamlar… Taner Timur, dört başlıkta 1848’deki Şubat Devrimi ve Kanlı Haziran Günleri’ni, Louis Bonaparte’ın darbesini, tarihin ilk işçi sınıfı iktidarı deneyimi olan Paris Komünü’nü ve şanlı Ekim Devrimi’ni tarihsel materyalist bir bağlamda ele almaktadır. Dili ağır değil, oldukça sade. Okuyan kişiyi sıkmıyor. Bu ana başlıkların altında: Manifesto’nun hâlâ geçerliliğini koruyor oluşunun nedenleri, ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı (günümüzü anlamak için en önemli bölümlerden biri olduğunu düşünüyorum), Doğu Sorunu ile Birinci Yeniden Paylaşım Savaşı gibi birçok konu üzerinde durulmuştur. Taner Timur, tarihi salt yorumlamakla kalmayıp, günümüzün toplumsal mücadelelerinde bu olayların ne gibi bir önem taşıdıklarını da göstermektedir. Bu da, tarihten ders alıp yarınları bu ders ışığında kurmamız için mühim yer teşkil etmektedir. Bunun yanı sıra kitapta Paris Komünü’nde kadınların rolüne de dikkat çekilmiştir. Özellikle, komün vahşice bastırıldıktan sonra kadın bir devrimcinin askeri mahkeme karşısındaki sözleri beni çok etkiledi. Günümüzde de demokratik haklar için verilen mücadeleler sonuna kadar sürdürülmelidir ancak şu da unutulmamalıdır: Kadınların kurtuluşu ne bir ‘’feminist devrim’’le ne de reformlarla gerçekleşecektir. Kurtuluş ancak kapitalizmin yıkılmasıyla, sosyalizmle mümkündür. Bunun içinse tüm ezilenler, tüm proleterler birleşmelidir. Kitap, Taner Timur’un, kapitalizmin insanı insana köleleştiren kanunları sürdükçe yeni devrimlerin yaşanacağını söylemesiyle bitmektedir. Özellikle sondaki bu vurgu hoşuma gitti. Umudumuzu kaybetmemeliyiz. Karanlık bir dönemden geçsek de bu her zaman böyle sürmeyecektir. Yüzyıllar boyu ne diktatörler gelip geçmiş… Hepsinin sonu da halkın elinden olmamış mıdır? Fakat unutulmasın ki kurtuluşumuz bizlere bir
Siyaset
2025 17. kitabı
Ben bunu çok parça parça ilgilendiğim zamanlara göre okudum ama bir şeyler demem gerekiyor. Kitap o kadar bilgi yoğun ki altını çizmeye kalksanız boş yer kalmaz. Özellikle 1917 bölümü. Buna rağmen giriş kitabı ve gayet akıcı. Yoğunluk doğası gereği tek sorunu. Bu yüzden herhalde ben de bolşevik devrim üzerine okurken son bölümü, Fransız üçlemesini okurken daha önceki bölümleri okudum. Komünist manifestonun yazıldığı dönemi ve koşulları da anlatıyor. Yani sanırım bu bahsettiğim kitapları okumadan önce (özellikle Fransız üçlemesini tabi) genel hatları görmek için okumak çok aydınlatıcı olur. Taner Timur hocanın neçe hakim olduğu zaten o yoğunluk ama aynı zamanda basitlik ve akıcılıktan belli oluyor. Son olarak da vive la commune!
2019 17. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2019 00:00
Taner Timur bu eserinde, Avrupa'yı sarsan 1848 devrimlerinden Paris Komünü'ne ve nihayet 1917 Ekim Devrimi'ne uzanan o muazzam tarihsel atılımı, sınıf mücadeleleri ekseninde ustalıkla inceliyor. Burjuvazinin kendi devrimci barutunu tüketip nasıl gericileştiğini ve bayrağı proletaryanın nasıl devraldığını nesnel bir tarihsel materyalist yöntemle ortaya koyuyor. Devrimlerin gökten zembille inmediğini, kitlelerin kanlı ve meşakkatli eyleminin, teorik bir öncülükle (Marksizmle) birleştiğinde nasıl iktidarı fethedebildiğini olgularla kanıtlıyor. Sosyalist stratejinin geçmişteki zafer ve yenilgilerinden ders çıkarmak, diyalektik aklı tarihe uygulamak isteyen her devrimci militan için vazgeçilmez bir başvuru kaynağıdır.

Taner TimurYazar · 26 kitap
1958 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Anayasa Hukuku kürsüsünde asistan olarak akademisyenlik hayatına başladığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde 1968 yılında doçentliğe, 1979 yılında ise profesörlüğe yükseldi. Akademisyenlik yıllarının başlarında bir süre Yön dergisinde yazıları yayınlandı. 1962-1964 yılları arasında Rockefeller bursuyla gittiği Paris'te çalışmalarına devam etti. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndeki atmosferin yetişmesinde önemli payı olduğunu vurgulamış ve o dönemde takip ettiği Forum dergisinden dolayı kendisini "Forumcu" olarak nitelemiştir. 12 Eylül Darbesinden sonra görevinden istifa ettikten sonra çalışmalarını Fransa'da sürdürdü. 1992 yılında eski görevine dönen Timur, 2002 yılına emekli olana kadar buradaki görevini sür­dürdü. Taner Timur, 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın Onur Yazarı olarak belirlenmiştir.