Digital Tarkovsky

Metahaven

Digital Tarkovsky Gönderileri

Digital Tarkovsky kitaplarını, Digital Tarkovsky sözleri ve alıntılarını, Digital Tarkovsky yazarlarını, Digital Tarkovsky yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
YETERSİZ DELİL
Neden Bölge’ye gelmiştir ki? Gurin’in kafası karışıktır. Hayat devam etmektedir. Çernobil olmuştur ama zaman geçmektedir, nehir ileriye doğru akmaktadır, kelebekler uçuşur, bir kadın nehrin yanında durmaktadır, ama yine de, der, bu oldu. Bu ona iyi bir arkadaşının öldüğü zamanı hatırlatır. O zaman da güneş parlıyordu ve bir duvarın ardından müzik
Sayfa 59 - YortKitapKitabı okudu
SİNEMATİK ARAÇLAR
Goodbye Uncanny Valley adlı video denemesinde Alan Warburton, bilgisayarla üretilmiş görüntünün (CGI) artık vadiyi tamamen ele geçirdiğini kabul eder; diğer bir deyişle, artık gerçek-gibi, fotogerçekçi (‘photoreal’) üç boyutlu üretebilmekteyiz, ürkütücü hisleri, zombileri ve protez elleri geride bırakmış durumdayız. Tekinsiz vadinin sınırlarının ötesinde, Warburton’un sözleriyle, “hakikat sonrası” [post-truth] yatmaktadır, ve artık orada gerçeği sahteden ayırmak imkansızdır. Nitekim, “bir görüntüyü taklit etmek ne kadar kolay hale gelirse, örneğin siyasi propaganda için, bir görüntünün gerçek olduğuna bir kişiyi inandırmak o kadar zor hale gelmektedir. Bilgisayar grafikleri iyiye gittikçe, tüm görüntülere olan inancımız azalmaktadır.
Sayfa 80 - YortKitapKitabı okudu
Reklam
POST-DİJİTAL MEDYA OKUR YAZARLIĞI
...Olay o kadar büyüktür ki, kavranılamaz. Fakat yine de hayat hiçbir şey olmamış gibi devam eder, sanki yeni normal gibi.
Sayfa 83 - YortKitapKitabı okudu
ARAÇ KAMERASI SÜRELERİ
Dijital Tarkovsky —platformun sağladığı ve sunduğu hız ile her daim her yerde olan herkesi kapsayan bilişimsel gücün atmosferi altında yaşanmış deneyimlerin hızı arasındaki uyuşmazlığın sinematik versiyonu olarak— böylelikle, propaganda denilebilecek bir ortam da sağlamaktadır. Bizim kastetiğimiz, kullanıcının, fazlaca kişiselleştirilmiş medya bombardımanı ile ilgili deneyimi ve buna katılımı ile ima edilen ideolojik bozunma anlayışı. Filtre balonunun uzun dönem etkileri —bir kullanıcı için “uygunluk” belirtmek üzere tasarlanmış bir topoloji— ilk başta dikkat çekme ve dikkat dağıtma ile ilgili olan ideolojik bozunmaların, büyük ölçüde artırılmasını da artık kapsamaktadır; bir kullanıcının rastgele tıklamaları ve kaydırmaları, bunların mikro-sürelerinin günlük ritme karşı duruşu ve görülmüş ya da görülmemiş medyaya ait sıralamaları. Artırılmaları halinde, bu bozunmalar herkesi kapsayan karikatürler olurlar. Bunlar, ortak gerçekliğin, aynı Bölge gibi, giderek artan ölçüde akışkan hale geldiği anlayışına katkıda bulunurlar. Yani evet, hayat her zaman sinemadır. Ama yöneten kimdir?
Sayfa 91 - YortKitapKitabı okudu
BÖLGE VE ADAM CURTIS
...“Sovyetler Birliği, liderlerinin söylediklerinin gerçek olmadığını herkesin bildiği bir toplum haline gelmiştir,” diye devam ediyor Curtis. Strugatsky kardeşler, o zaman, “Sovyet imparatorluğu çökerken yükselmekte olan tuhaf ruh halini tanımladılar.” Uzayda Piknik’teki Bölge’de “hiçbir şey göründüğü gibi değildir.” Orası öyle bir yerdir ki […] “gerçeklik, hem gördüğün hem de inandığın şekliyle, değişken ve istikrarsız olmuştur.” Hypernormalisation daha sonra İz Sürücü’den bir fragmana geçer. Curtis savını genişleterek Rusya’nın son dönem politik medya stratejistlerinin Strugatsky kardeşlerden etkilendiklerini iddia eder.
Sayfa 54 - YortKitapKitabı okudu
BÖLGE VE ADAM CURTIS
“Hipernormalleşme”, Curtis’in yazar Alexei Yurchak’tan aldığı bir terimdir, ki o da kelimeyi 2015’te uydurmuştur. Curtis hipernormalleşmeyi, insanların bariz yalanlardan oluşan bir gerçekliğe inanmaya koşullanmaları süreci olarak tanımlar; çünkü ortada başka bir şey olmadığından bu yalanlar gerçek kabul edilmektedir. Yurchak’ın orijinal versiyonu daha karmaşıktır. İlk olarak bu fenomeni Sovyet bürokrasisinin resmi politik dilinde gözlemler. İddiasına göre, bu dil hipernormalize olmuştur, çünkü bürokratik söylemin sonradan gelen üreticileri, kendilerine ait olan değil, önceden var olan ifadeleri ve metinleri giderek artan oranda tekrar tekrar kullandılar. Yurchak’a göre, sonuç olarak Sovyet politik dili “hantal, alıntılamalı ve döngüsel” olmuştur. Siyasal aktörler “yeni bilgi üretenin sesi olmaktan, var olan bilgiye aracılık edenin sesine dönüştürmüşlerdir.” Bu sebeple önem verilen nokta, dilin içeriğinden, dilin konuşma tarzındaki eylemsel boyutuna doğru değişmiştir. Yurchak şöyle devam eder: Sosyalizmi, doğruluk ve yanlışlık ya da resmi bilgi ve gayri resmi bilgi cinsinden tanımlayan ikili anlatımlar, tam olarak da otoriter dilin bu eylemsel boyutunu fark edemiyorlar; böylece onu betimsel boyuta indirgemiş oluyorlar. Otoriter söylem, gerçekliğe dair doğru bir betimsel tanımlama sağlamadığından ve gerçekliğin bununla mücadele edebilecek bir tanımı yaygın olarak bulunmadığından, diyebiliriz ki son dönem Sovyet dünyası bir çeşit “postmodern” evrene dönüşmüştür; gerçek dünyada temellendirme artık mümkün olmayacaktır ve gerçeklik söylemsel simülakra indirgenmiştir.
Sayfa 53 - YortKitapKitabı okudu
Reklam