Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dil ve Mit

Ernst Cassirer

Dil ve Mit Gönderileri

Dil ve Mit kitaplarını, Dil ve Mit sözleri ve alıntılarını, Dil ve Mit yazarlarını, Dil ve Mit yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Doğa, şeylerin genel yasalarca belirlenen varoluşundan ibarettir.
Sayfa 36 - Pinhan YayıncılıkKitabı okudu
Mitoloji kaçınılmazdır, doğaldır, dilin doğal bir gerekliliğidir.
Sayfa 11 - Pinhan YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
"Her belirleme/tanımlama olumsuzlamadır."
Sayfa 87 - Pinhan Yayıncılık - "omnis determinatio est negatio."Kitabı okudu
"Dini duygu için bir tanrının gücü unvanlarının bollu­ğunda ifadesini bulur; çok-adlılık daha yüce olan, kişi­sel bir makama sahip bir tanrı için önkoşuldur."
Sayfa 86 - Pinhan YayıncılıkKitabı okudu
Tüm mitsel kozmogoni­lerde, ne kadar geçmişe gidilirse gidilsin, Sözün bu üs­tün konumuna rastlanır. Preuss'un, Uitoto yerlilerinden derlediği metinler arasında Yuhanna İncilinin açılış bö­lümüyle doğrudan bir koşutluk arz ettiğini ileri sürdü­ğü, çevirisine bakılırsa eğer onunla kesinlikle kusursuz­ca uyuşan bir metin vardır: "Başlangıçta", demektedir ilgili metin, "Söz, Babayı yarattı."
Sayfa 56 - Pinhan Yayıncılık - Preuss, Religion und Mythologie der UitotoKitabı okudu
"Ruh konuştuğunda, heyhat, konuşan artık 'ruh' değil­dir!"
Sayfa 14 - Pinhan Yayıncılık - "Spricht die Seele, so spricht, ach! schon die Seele nicht mehr." - F. Schiller, 'Sprache'Kitabı okudu
Reklam
Mitoloji en yüksek anlamda, zihinsel etkinliğin tüm olası sahalarında dilin düşünce üzerine uyguladığı güçtür.
Sayfa 12 - Pinhan YayıncılıkKitabı okudu
“Sonuçta dilin kökeni sorunu her zaman için -onu en derinlemesine ele alan ve onunla en çok boğuşan düşünürler için bile- gerçek bir maymun bulmacası haline gelir. Ona ayrılan bütün enerji bizi bir döngü içine sokar ve sonunda başladığımız noktaya bırakır.”
Sayfa 41
“Kavrayışı mitsel-dinsel tutumun büyüsü altında olan bir kimse için dünya basitçe ortadan kalkmış gibidir; dinsel ilgisine hükmeden dolayımsız içerik, her ne olursa olsun, öyle bütüncül bir biçimde bilincini doldurur ki başka hiçbir şey onun yanında ve ondan ayrı olarak var olamaz.”
Sayfa 42
“Zihin için, ancak belirli bir biçimi olan görünür olabilir; fakat her varoluş biçimi kaynağını özel bir görme yolunda, özel bir zihinsel tarifte ya da anlama değgin özel bir sezgide bulur. Dil, mit ve bilim bir kez böyle düşünsel biçimler olarak kavrandığında temel felsefi sorun artık onların, deyim yerindeyse, katı ve tözsel dayanaklarını teşkil eden mutlak bir gerçeklikle olan ilişkileri değildir. Merkezi problem artık onların karşılıklı olarak birbirlerini sınırlama ve birbirlerine yaptıkları eklemelere ilişkindir. Tinsel gerçekliğin inşasında hepsi organik olarak birlikte işlev görse de yine de bu organların her birinin kendi bireysel ödevleri vardır."
Sayfa 15
57 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.