Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aklın Dogmayla Savaşı

Din Bilim Felsefe

İlker Belek

Din Bilim Felsefe Sözleri ve Alıntıları

Din Bilim Felsefe sözleri ve alıntılarını, Din Bilim Felsefe kitap alıntılarını, Din Bilim Felsefe en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Felsefenin amacı tanrıyı bulmak mı?
Dinde herhangi bir biçimde felsefe bulmak olanağı yoktur. Dincilerin keyfi zihinsel tasarımları felsefe olarak görme yanılgıları, yanıltmacaları dışında.
Düşünce en basit, içerik olarak en boş olan kavramlardan, karmaşık, somut ve zengin kavramlara doğru ilerlemelidir.
Reklam
Dinlerin alan genişletme çabası
Din felsefesi denilen alanda felsefe yoktur. Din felsefesi (teoloji) denilen şey dinin kendisidir.
Eğitimsiz, cahil kitlelerde bu korku çok açık
Din akılla, değil, korkuyla örgütleniyor. Bu, insani düzeyde, "ya cehennem varsa" korkusudur ve bilimin halklaşamamış olması bu korkuyu yaygınlaştırır.
Evrim var ve evrim için tanrı'ya gerek yok.Tersine, canlılardaki değişim tanrısal bir iradenin olmadığının da kanıtıdır.
Sayfa 122Kitabı okudu
Evrimin amacı yoktur.Evrim başarılı ya da başarısız olarak nitelenemeyecek doğal bir süreçtir. Bir çeşit "deneme yanılma" olayıdır. Maddenin hareketi, davranış biçimi, doğasıdır.
Sayfa 111Kitabı okudu
Reklam
Charles Darwin
Her türün başlı başına yaratılmış olduğu görüşünün, yanlışlığı konusunda hiç şüphem yoktur.
Bilim ön yargılara, ön belirlenmişliklere, yaratanlara, kutsallara isyan eder.
Sayfa 175Kitabı okudu
Platon'u gözüm tutmamıştı zaten
Platon'un köleci devleti yüceltmesi, köleleri insandan saymaması, yöneticilere filozof payesi biçmesi bundandır. Metafizik idealizm en olgun, en insanlık dışı, en düzenden yana karakterini Platon'da açığa vurur.
Her şeyi Tanrı'nın yaratmış olduğu yönündeki apriori kalıntılar,bilimsel keşiflerin ortaya çıkardığı yeni sorunlar karşısında, bilimin gücüne, yaratıcılığa, sorgulayıcı akla olan güvenin gelişmesine değil, tanrı kudreti karşısındaki aczin hatırlanmasına neden olabilir.
Sayfa 216Kitabı okudu
Reklam
Mantıksal bir tutarlılık
Bilim sorgulayıcı karakteriyle dinin kutsallığını yok eder. Zaten kutsal kitapların kutsallığı bir kez dokunulduğunda, merakla el atıldığında, kesinlikle gün ışığıyla temas ettirilmemesi gereken bir fotoğraf filmi gibi bozulur, bir daha kullanılamaz hale gelir. Dinin, araştırmaya ve sorgulamaya kapalı olmasının, yazılana kesin itaat buyurmasının nedeni de zaten budur.
Bilim sürekli bir araştırma faaliyeti içindedir. Bilimde donmuş, kesinleşmiş hemen hiçbir şey yoktur. Her şey sorgulamanın konusu halindedir. Her bilimsel araştırma, kendisine yol gösteren, perspektif sunan paradigmayı bile sorgulayarak işe başlar.
Sayfa 166Kitabı okudu
Kutsal kitap her şeyi yazmış ve insana yalnızca iman etmek kalmışken, dinde ilim denilen şey kutsal kitapta yazılan iken, bilim maddi gerçekliği sistematik bir yöntemle durmaksızın deşeler. Kutsal kitabın maddi gerçekliği açıklama gücü olmadığı gibi, bilimin kutsal kitaptaki ilimi doğrulaması ihtimali de, insan aklının bu ilimle tatmin olması, kendisini o ilimle sınırlı kabul etmesi ihtimali de yoktur.
Sayfa 162Kitabı okudu
Dinin ontolojisi siyasaldır, din toplumu yönetme hedefiyle yüklüdür.İlk sınıflı toplumlar, Mezopotamya'nın kent devletleri aynı zamanda din toplumlarıdır.
63 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.