Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Aklın Dogmayla Savaşı

Din Bilim Felsefe

İlker Belek

Din Bilim Felsefe Sözleri ve Alıntıları

Din Bilim Felsefe sözleri ve alıntılarını, Din Bilim Felsefe kitap alıntılarını, Din Bilim Felsefe en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Amaçsalcı yaklaşım
Doğada,maddenin hareketinde herhangi bir amaç yoktur. Böyledir; ama her şeyin bir nedeni vardır. Nedenler maddi olgulardır. Maddenin kendisi gibi, hareketi de diğer maddi kategorilerle ilişkilenmesi de nesneldir.
Gerçekliğin bilinemeyeceği türünden her yaklaşım, aslında bilimin gelişmesini engelleyen bir önyargıdır.
Sayfa 186Kitabı okudu
Reklam
KİTABIN ÖZETİ
Madde bütün değişimlerin öznesidir. Maddeyi bilen, maddeyi değiştiren bilimdir.Aklıyla kendisini yaratan insandır. Madde sonsuzdur. Yaratanı yoktur. Değişim kuraldır. Madde ve onun hareket biçimi olan enerji arasında değişim çeşitli ve süreklidir.Tanrı inancı, insanın kendisinin yarattığı, özü sınıfsal olan bir yanılsamadır.
Hemen çalıp çırparlar
Evrimi kabulleniyorlar, ama evrimi, evrimin yasalarını da Tanrı'nın yarattığını söylüyorlardı. Evrimin mekanizmalarını kuran da Tanrı'ydı.
Sayfa 220Kitabı okudu
Din Tuzağına Karşı Uyanık Olalım
İnsanlar ve toplumlar sömürünün yarattığı insani, ekonomik, siyasal travmaların etkilerinden kaçabilmek için sığınacak yerler, tutunacak dallar arayacaklar ve bu durumda önlerine hep din konulacak. Böyleyse eğer, o zaman,sömürücü toplumsallıkta din ve tanrı inancı hep olacak demektir.
yani aklın özgürlüğü için inanç özgürlüğünü kaldıralım fklfgh
Dinin etkisini artırdığı günümüz koşullarında, inanç özgürlüğü denilen siyasal niyet ile dinin bilim ile kendisini eşdeğer konuma yerleştirmeye çalışan fırsatçılığını deşifre etmek, aklın önünü açmak bakımından zorunludur.
Reklam
Egemen sınıflar, egemenliklerini daim kılabilmek adına ezdikleri sınıflara özel olarak din pompalıyorlar. Onların akıllarını dünya gerçekliğinden koparmak için bütün idealist, bilimdışı, gerçekliğe dokunmayan mantık sistemlerini üretip, istismar ediyorlar.
Bilimde hiçbir şey kutsal değildir. Doğruyu belirleyen tek yöntem akıl yürütme, sınama, soyutlama ve yeniden sınamadır.
Kant diyor ki doğaüstü varlıklara ilişkin saf akılla gerçekleştirdiğiniz muhakemeler onların varlığı konusunda kanıt sunmaz,yalnızca sizin inancınızı belgeler. O inanç ise hiçbir somut dayanağa sahip değildir.
Düşünce en basit, içerik olarak en boş olan kavramlardan, karmaşık, somut ve zengin kavramlara doğru ilerlemelidir.
Reklam
Eğitimsiz, cahil kitlelerde bu korku çok açık
Din akılla, değil, korkuyla örgütleniyor. Bu, insani düzeyde, "ya cehennem varsa" korkusudur ve bilimin halklaşamamış olması bu korkuyu yaygınlaştırır.
Dinin ve kutsal kitabın evren boyutunda bir algısı yoktur. Kutsal kitabın dünya ölçeğinin ötesini hayal edememesi kutsallığının kapasitesine işaret eder. Kutsal kitabın gücü insanın, üretim tarzı tarafından belirlenmiş bilgisiyle sınırlıdır.
Dinlerin alan genişletme çabası
Din felsefesi denilen alanda felsefe yoktur. Din felsefesi (teoloji) denilen şey dinin kendisidir.
Evrim var ve evrim için tanrı'ya gerek yok.Tersine, canlılardaki değişim tanrısal bir iradenin olmadığının da kanıtıdır.
Sayfa 122Kitabı okudu
Evrimin amacı yoktur.Evrim başarılı ya da başarısız olarak nitelenemeyecek doğal bir süreçtir. Bir çeşit "deneme yanılma" olayıdır. Maddenin hareketi, davranış biçimi, doğasıdır.
Sayfa 111Kitabı okudu
63 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.