Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çağdaş Türk Düşüncesinin Meseleleri

Din ile Modernleşme Arasında

İsmail Kara

Din ile Modernleşme Arasında Gönderileri

Din ile Modernleşme Arasında kitaplarını, Din ile Modernleşme Arasında sözleri ve alıntılarını, Din ile Modernleşme Arasında yazarlarını, Din ile Modernleşme Arasında yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanlığın yaşadığı demokrasi tecrübesini başkaca ciddi zaafları da bulunmaktadır. Bütün aksi iddialara rağmen "demokraside umumi irade denen şey, bütün halkın müşterek iradesi olmaktan ziyade menfaatlerin harekete geçirdiği zümrelerin iradesi" derekesinde kalmış, "halkın hakimiyeti fikri" slogandan öteye geçememiştir.
Sayfa 285Kitabı okudu
Nurettin Topçu, demokrasinin geçmiş asırlarda zulme uğrayanların tepkisi ve ayaklanmasından kaynaklandığını, bu yüzden de "geçici bir rejim" olduğunu savunur.
Sayfa 284Kitabı okudu
Reklam
Esas itibariyle elitist diyebileceğimiz bir siyaset ve devlet anlayışına sahip olan Nurettin Topçu'nun eserlerinde eşitlik önemli bir kavram olarak yer almaz
Sayfa 283Kitabı okudu
Nureddin Topçu'nun sistematiğinde hürriyet ve eşitlik kavramları adalet ve mesuliyete göre ikinci derecede bir yere sahiptirler.
Sayfa 282Kitabı okudu
"En iyi hükumet varlığı belli olmayan hükümettir..." Nureddin Topçu
Sayfa 282Kitabı okudu
islam ve Osmanlı siyasi kültüründe iktidarın kaynağı yani nasıl geldiği değil icraatı yani ne yaptığı birinci derecede önemli idi. Halbuki meşruti rejim arayışları, hususen Meclis fikri modern siyasi düşüncenin etkisinde olarak iktidarın kaynağını öne çıkarıyordu. Buna paralel olarak İslam ve Osmanlı siyasi düşüncesinin temel kavramı adaletti ve siyasetle adalet arasında arasındaki ilişki zaruri (fıkıh kavramıyla söylersek farz, vacip düzeyinde) bir ilişki idi. Meşrutiyet taleplerinin öne çıkardığı temel kavram ise meşveret-şura idi ve siyasetle arasındaki ilişki zaruri olmayan (fıkıh ıstılahlarıyla söylersek sünnet, mübah, müstehap düzeyinde) bir ilişki idi.
Sayfa 273Kitabı okudu
Reklam
Modernleşme döneminde Müslüman aydınlar bir taraftan çizgisel-doğrusal ilerleme düşüncesini benimseyip İslamın terakkiye mani olmadığını ispat etmek için didinirken diğer taraftan da paradoksal olarak kaynaklara ve asr-ı saadete, yani geriye dönüşü, ideal dönem olarak İslamın ilk devirlerine yönelmeyi teklif ediyorlar. Kaynaklara dönüş hareketinin, ilmi tefsir ve yeni hadis anlayışının usul ve mantık açısından tıkandığı temel nokta da burasıdır.
Sayfa 238Kitabı okudu
Kıyamet inancı yani dünyanın ve kainatın bir bitişe, bir bozulmaya, bir çöküşe, nihayet bir yok oluşa doğru gidişi, daha da ötede bunun çok yakın oluşu modernist İslamcıları çok rahatsız etmişe benziyor. Bu rahatsızlığın temel sebeplerinden biri pek de künhüne vakıf olmadan bel bağladıkları terakki (ilerleme) kavramı, diğeri de çok yakın bir kıyamet anlayışının, seferber edilmek, kalkındırılmak ve kurtarılmak istenen bir toplumsal yapı için ket vurucu bir fonksiyon oynayacağı kanaatidir.
Sayfa 237Kitabı okudu
Tarih kişiden, kişilerden, toplumdan, toplumun zihniyetinden bağımsız bir hadise değilse -ki değildir- tarihle mücadele ancak kişinin kendi yüzünü ve kişiliğini değiştirmeye ve tahribe yönelik bir mücadele olabilir...
Sayfa 236Kitabı okudu
Mevcudun kötülüğü veya yetersizliği kendinden değil beklentiler ve gelecek projeleriyle uyuşmamasından kaynaklanmaktadır.
Sayfa 229Kitabı okudu
124 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.