Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Çağdaş Türk Düşüncesinin Meseleleri

Din ile Modernleşme Arasında

İsmail Kara

Din ile Modernleşme Arasında Sözleri ve Alıntıları

Din ile Modernleşme Arasında sözleri ve alıntılarını, Din ile Modernleşme Arasında kitap alıntılarını, Din ile Modernleşme Arasında en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Benim neslimin büyük günahı tarihini bilmemek, tarihine inanmamak ve bilhassa tarihinde kendinden bir şey devam ettiğine inanmamaktı. Gördüğümüz feci terbiyenin tesiri altında (tarihi) bir mezar ve bütün vekayii birer ceset gibi düşünüyorduk. Mazimiz bir dağdı: Ona çıkmıştık, şimdi inmekle meşguldük. Ve talihin bizi iniş tarafında dünyaya getirdiğine kızmaktan başka yapacak bir şeyimiz yoktu."
Sayfa 103 - Ahmet Hamdi Akseki Hoca
Mesuliyet Hareketi..
Bizim hareketimiz mesuliyet hareketidir; davamız hayata uymak değil, hayatımızı hakka uydurmaktır. Nurettin Topçu
Sayfa 246 - DERGAHKitabı okudu
Reklam
İnsanlığın yaşadığı demokrasi tecrübesini başkaca ciddi zaafları da bulunmaktadır. Bütün aksi iddialara rağmen "demokraside umumi irade denen şey, bütün halkın müşterek iradesi olmaktan ziyade menfaatlerin harekete geçirdiği zümrelerin iradesi" derekesinde kalmış, "halkın hakimiyeti fikri" slogandan öteye geçememiştir.
Sayfa 285Kitabı okudu
İslam modernizmi İslamın kendi iç dinamiklerinden, kendini tecdid, tamir ve tadil etme kabiliyetinden neşet eden, güç devşiren bir hareket olmaktan ziyade askeri mağlubiyetlerin doğurduğu aşırı tedirgin bir ortamda dış baskıların ve konjonktürel şartların dayatmaları neticesinde vücut bulan; farklı dozlarda da olsa taklit etmeye yöneldiği Avrupa'nın medeni ve kültürel değerlerinin, başarılarının dini, felsefi ve sosyal kaynaklarını, arka planlarını yeterli ölçüde araştırma, anlama ve kuşatma cehdi gösteremeden İslamla Avrupai değerler arasında ayniyet, benzerlik, uzlaşabilirlik ilişkileri kurarak meşrulaştırmacı ve iknaya yönelik bir tutum takınan; pratikliği, aciz çözümleri öne çıkaran, bu sebeplerden ötürü çok problemli olan bir hareketin adıdır.
Sayfa 217Kitabı okudu
Son
Hesap vermeyecek ve hesap sormayacak kişilerin ismi, cismi, makamı, mevkisi ne olursa olsun cümlesi bizden Irak olsun.
"Millet iradesi nerede devletten kopar da ayrılırsa orada iktidar yaşatmaya imkân bulunmaz." Nurettin Topçu
Reklam
- Hilmi Ziya Ülken, Kitabı ve Mustafa Kemal Paşa -
Hilmi Ziya Ülken'in "Türk Tefekkür Tarihi" adlı kitabı Ankara'da çok ciddi karşılık bulacak ve müellifi bizzat Mustafa Kemal Paşa'nın hususi övgülerine mahzar olarak 1933 yılında Edebiyat Fakültesi "Türk medeniyeti tarihi" hocalığına tayin edilecek ve yine Paşa'nın emriyle tetkikler yapmak üzere Berlin'e gönderilecektir. Tabi Hilmi Ziya Ülken'in bu yazdığı kitabın içeriği önemli. Bunun içinde kitabın 18. sayfasına müracaat etmek gerekiyor.
Sayfa 19 - DERGAHKitabı okudu
Hesap vermeyecek ve hesap sormayacak kişilerin ismi, cismi, makamı, mevki ne olursa olsun cümlesi bizden ırak olsun.
Sayfa 521Kitabı okudu
(Nurettin) Topçu'da Cumhuriyet devrini tenkit etmek, resmi tarih tezini geçersiz kılmak maksadıyla -muhafazakar çevrelerde çok gördüğümüz- son dönem Osmanlı tarihini öne çıkarma, yüceltme temayülü açık veya örtük olarak hemen hiç yoktur.
Sayfa 104Kitabı okudu
Bu kitap , güç devşireceğimiz unsurlar ve tecrübelerden biri olmaları hasebiyle Birinci Cihan Harbi'nde Irak, Suriye ve Filistin cephelerinde kanlarını sebil eden şehitlerimize ithaf edilmiştir.
Sayfa 7 - Dergah Yayınları, 7. Baskı, Aralık 2020, İstanbul
Reklam
Tarihin "hurafelerle ağzına kadar dolu” bir alan, dili anlaşılmaz, nisbeten karanlık bir geçmiş haline gelmesi işte sözkonusu etmeye çalıştığımız bu zihnî kaymadan sonradır. Burada, tarihin içinde doğmuş fertle irtibatı zaruret ilişkisi çerçevesinde yürüyen, yaşanmış ve mevcut (malum) tecrübeler hazinesini, bütün kuvvet ve zaaflarıyla öne çıkaran ve “organik tarih tasavvuru” diyebileceğimiz bir idrak biçiminden gittikçe uzaklaşılarak ideolojik ve aktüel çerçevenin tayin ettiği, ileriye (meçhule) dönük “sentetik tarih tasavvuru”na doğru süratli bir seyir, kontrolden çıkmış bir kayış müşahede edilmektedir. Bir başka ifade ile “tarihimiz nedir?" şeklinde vaz edilmesi gereken mesele “tarihimiz nasıl olmalıdır/ olmalıydı?” sorusuna dönüştürülmüştür. Tevfik Fikret’in “kitab-1 köhne” dediği tarihi, hiç zorlanmadan “medfen-i fikr” (fikir mezarlığı) olarak adlandırabilmesi, döneminin temsil gücü yüksek bir örnek tavrı olsa gerektir.
Hâlbuki "dava" ve "iddia" aynı kökten türemiş iki kelime değil mi idi?
Ne Kadar Açık Değil Mi?
70'li yıllara kadar “İslâmcılık" kelimesi yasak ve kullanımdışı olduğu için bugün bizim İslâmcı diye nitelendirdiğimiz kişiler “muhafazakâr milliyetçilik” adı altında faaliyet yürütmüşlerdir. “Muhafazakâr” kelimesinin kullanılması da Cumhuriyet ideolojisine yaklaşan ırkçı, turancı milliyetçilerden kendilerini ayırmak ve milliyetçi düşüncelerinde dine/İslâma vurgu yapmak içindir.
Sayfa 103Kitabı okudu
Çağdaş Müslüman aydınların geniş manası ile tarih noktasında yaptıkları en önemli usul hatası, siyasî, askerî başarısızlıkları aynı zamanda İslâmın kültürel, sosyal ve kurumsal başarısızlıkları olarak da görmek konusunda, sonradan da tashih edemedikleri çok aceleci bir tutum takınmaları ve “kurtuluş ideolojisi”ni azmanlaştıracak bir geri kalış, bitiş ve tükeniş hissiyatına kapılmalarıdır.
Nurettin Topçu, demokrasinin geçmiş asırlarda zulme uğrayanların tepkisi ve ayaklanmasından kaynaklandığını, bu yüzden de "geçici bir rejim" olduğunu savunur.
Sayfa 284Kitabı okudu
124 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.