Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Din ve Büyü

Claude Levi-Strauss

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
(...) çünkü yalnızca hasta olan bir kimse iyileştirilebilir, topluma uyum sağlayamayan bir kimseyse, olsa olsa ikna edilebilir.
Sayfa 56 - Yol Yayınları pdf
Bilinçaltını, herkesin kendi kişisel geçmişinin sözcük dağarcığını biriktirdiği bir sözlüğe benzetebiliriz. Bu durumda bu sözcük dağarcığı, kendimiz için de başkaları için de ancak bilinçdışı onu kendi yasalarına göre örgenlediği ve bir söyleme dönüştürdüğü oranda anlam kazanır.
Sayfa 79 - Yol Yayınları pdf
Reklam
Aslında şamansal sağaltma, ruh çözümlemesiyle tam olarak eşdeğerli gibi gözüküyor, fakat tüm öğelerin tersine çevrilmesi koşuluyla. Her ikisinin de ereği bir deneyime yol açmaktır; her ikisi de hastanın yaşaması ya da yeniden yaşaması gereken bir söyleni yeniden kurgulayarak başarıya ulaşırlar. Fakat, birinde hastanın geçmişinden aldığı bireysel bir söylen söz konusudur, diğerindeyse hastanın dış çevreden aldığı toplumsal bir söylen.
«çünkü hepimiz kendi ruhumu­zun efendisiyiz»
Sayfa 47 - Pdf
Budunbilim=Etnoloji
Budunbilim büyük sömürgecilik döneminin parlak günlerinde doğmuştur ve kuşkusuz bu bir rastlantı değildir. İlk budunbilim yapıtlarını ortaya koyanlar, çeşitli nedenlerle sömürgelerde bulunan batılı aydınlar ya da misyonerlerdi. (Budunbilim=Etnoloji insan cinsinin soylara, ırklara ayrılışını, bu soyların nereden çıktığını, oluşumlarını, yeryüzüne yayılışlarını, aralarındaki ilişkileri ele alan ve onları belirleyen nitelikleri araştırıp, inceleyip karşılaştıran ve bölümleyen bilim.)
Sayfa 12 - Yol Yayınları, 1993Kitabı okudu
Sonuç olarak, bir yapıyı olanaklı kılan gösterene özgü nedenlerse, bir değişim biçimini olanaklı ya da olanaksız kılan da tümüyle aritmetik nedenlerdir. Aritmetik terimini yadırgamayacağınızı umuyorum. Bugünkü konuşmadan önce atmış olduğum ikinci adımı da Levi-Strauss’un geliştirdiği Söylenbirim kavramına borçluyum. Bu terimi, gösterenin vurgulanmasıyla söylen kavramının bir açılımı olarak ele alıyorum. Söylenlerin çözümlenmesi (nasıl dil düzeyinde sesbirimleri ele alıyorsak), bu anlam taşıyan birimlerin araştırılmasına dayanmaktadır. Böylece genelleştirilmiş bir dilbilime ulaşırız. Beni en çok etkileyen, Levi-Strauss’un söylenbirim terimine daha ilk yaklaşımlarında son derece gelişmiş çözümler getirmesi oldu. Herşeyden önce, koşut söylenlerdeki türdeş birimleri saptamamıza olanak sağlayan dizileme (seriation) yöntemini geliştirdi.
SÖYLEN/KUTTÖREN İLİŞKİSİ konusunda . CLAUDE LEVİ-STRAUSS’A BİR SORU(20) Dr. Jacques LACANKitabı okudu
Reklam
Çünkü yalnızca hasta olan bir kimse iyileştirilebilir, topluma uyum sağlayamayan bir kimseyse, olsa olsa ikna edilebilir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.