Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dinler Tarihi Gönderileri

Dinler Tarihi kitaplarını, Dinler Tarihi sözleri ve alıntılarını, Dinler Tarihi yazarlarını, Dinler Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Destanda Oğuz Han'ın,tek bir Tanrı'ya iman etmedikçe hiçbir kadını zevce edinmediği; putperestliğe karşı açtığı mücadelede babasını bile affetmeyip onu tahtından indirdiği ve tek Tanrı inanışını hâkim kıldığı anlatılmaktadır. (Bu durum,Hz.İbrahim'in babası Azer'le olan durumuyla karşılaştırmalıdır.)
Türklerin inançlarını ve anlayışlarını yansıtan en eski yazılı belge "Orhun Anıtları/Kitabeleri"dir.Orhun Kitabeleri'nde de bir tek Tanrı'nın varlığı,ona gösterilen hürmet ve O'nun iradesi ile işlerin olduğu inancı dikkati çekmektedir.Bu kitabelerde,herşeyin yaratıcısı ve yönlendiricisi olan "Tek Tanrı İnancı" açık bir şekilde işlenmiştir. Bu "Tek Tanrı İnanışı" ile İslâm'dan önce Araplar'daki "Hanifilik" arasında önemli bir benzerlik bulunmaktadır. Bu benzerlik, Oğuz Han/Oğuz Kağan Destanı'nda açıkça görülmektedir.
Reklam
Batılı ve Doğulu Din Bilimcileri'nin yaptıkları araştırmalarda; İslam'dan önce yeryüzünde İslam'ın önerdiği Tektanrı anlayışına uygun Tanrı anlayışını yaşatan milletin Türkler olduğunu ortaya koymuşlardır.
"Biz,seni müjdeci ve uyarıcı olarak gerçek ile gönderdik.Geçmiş her millet içinde de mutlaka bir uyarıcı bulunagelmiştir. (Fatır Suresi 24)
Beşeriyetin dinsizleşmek suretiyle ilerleyeceğini iddia edenler de bulunmuştur ve bulunmaktadır.Bu düşüncede olanlar,kaldırmak istedikleri din yerine başka şeyleri koymaya çalışmışlardır.Ancak zamanla,insanların bu fikir sahiplerine tapar hale gelmeleri,dinsizliği din haline getirmeleri,insanın "bir şeye" inanmak zorunda olduğunu göstermektedir.
Reklam
Kuran'da 95 defa/yerde,din kelimesi farklı türevler ve farklı anlamlarda kullanılmış olsa da ağırlıklı vurgu "kanun,nizam,örf ve adetler"dedir.Kuran'daki din teriminin dikkati çeken başka bir kullanımı "deyn" şeklidir.Bu kullanımda "Deyn"; borçlanma,antlaşma ve buna itaat gibi anlama gelmektedir.
Konfüçyüs, “Başarı her zaman faziletin varlığına delil olmaz. Hikmet ve fazilet, başarı elde edilse de, edilmese de, her şeye rağmen, iyilikte devam ve ısrardır.” demektedir.
247 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.