Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Menakıbü’l-Arifin’de Yer Alan Makalat-ı Şems-i Tebrizi’den On Faslın Tercümesi

Dirilt Ölüyü O Kalbindir

Şems-i Tebrizi

Dirilt Ölüyü O Kalbindir Sözleri ve Alıntıları

Dirilt Ölüyü O Kalbindir sözleri ve alıntılarını, Dirilt Ölüyü O Kalbindir kitap alıntılarını, Dirilt Ölüyü O Kalbindir en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Dala sarılan dal kırılınca düşer. Her kim ağaca tutunursa bütün dallar onun olur.”
"Marifet nedir?" diye sordular. Buyurdu ki: "Marifet, kalbin Allah ile olmasıdır." Diriyi öldür ki o cesedindir. Ölüyü dirilt ki o kalbindir. Hazırı kaybet ki o dünyadır. Kaybı hazır kıl ki o Ahirettir. Varı yok et ki o, heva ve hevestir. Yoku var et ki o da niyettir. Marifet kalpte, şehadet dilde, hizmet Azadadır.
Sayfa 18 - Büyüyenay Yayınları - ☪ 1. Baskı, İstanbul, Ekim 2020Kitabı okudu
Reklam
Şems-i Tebrîzî, seyahaderi boyunca karşılaştığı şeyhleri ve âlimleri melâmet tavrının bir gereği olarak gerçeklerin ortaya çıkması için imtihanlara tâbi tuttuğuna, velâyet tavrı baskın olanları şeriada, şeriat tavrı bastan olanları velâyede denediğini, bunların teslimiyet ve hakikat arayışlarının eksik olduğunu, cedelle vakit geçirdiklerini,
Sayfa 10 - Büyüyenay Yayınları - ☪ 1. Baskı, İstanbul, Ekim 2020Kitabı okudu
Bu, aşkın galeyanındandır. Cehennem korkusundan ve cennet arzusundan değildir.
Gözü uyuyan lakin kalbi uyanık bulunan kimseye ne mutlu! Bilakis gözü açık fakat kalbi uykuda bulunanın vay haline!
Şems-i Tebrizi Hazretleri bir gün Mevlana'nın medresesinde muarefeden* bahsediyordu. Buyurdu ki: Hakk Sübhanehu ve Teala bütün halktan üç şey ister. Biri itaat, ikincisi amel-i makbul, üçüncüsü hatırda tutmaktır. İtaat imandır, amel-i makbul ubüdiyettir** , hatırda tutmak ise marifettir.*** ---------------------------------- *Muarefe: Karşılıklı olarak birbirini tanıma, bilme, ülfet. ** "Ubüdiyyet" hakkında açıklayıcı bilgi için, 'Açıklamalar" kısmı 61. sayfaya bakınız..... Ubudiyyet, Kulluk, ahde vefa, hududa riayet etmek, elde olana razı olmak, elde olmayana sabretmek, her hususta zorunlu olarak Hakka başvurmak anlamındadır. Kulluğun üç şekli vardır...... *** "Marifet" hakkında açıklayıcı bilgiler için 'Açıklamalar" kısmı 62. sayfaya bakınız...... Sözlükte masdar olarak "bilmek, tanımak, ikrar etmek'' isim olarak 'bilgi" anlamına gelen ma'rifet (irfan) kelimesi ilimle eş anlamlı gibi kullanılmakla birlikte aralarında bazı farklar vardır. İlim tümel ve genel nitelikteki bilgileri, marifet tikel, özel ve ayrıntılı bilgileri ifade eder. İlmin kaşırtı cehil, marifetin karşıtı inkardır. Bu sebeple ilim kelimesi her zaman marifetin yerini tutamaz.
Sayfa 17 - Büyüyenay Yayınları - ☪ 1. Baskı, İstanbul, Ekim 2020Kitabı okudu
Reklam
Hakk’ın kapısı toprağına gönül başıyla secde et bu secde gönül işidir alın işi değildir.
BüyüyenayKitabı okudu
“Dala sarılan dal kırılınca düşer. Her kim ağaca tutunursa bütün dallar onun olur.”
Resul-i Ekrem, Zeyd b. Sabit'e öğrettiği uzunca bir duada da şöyle demiştir: 'Allahım! Senden, gerçekleşen kaza ve kaderinin sonucuna rıza göstermeyi bana nasip etmeni dilerim.'
Âlim Allah' ı delille bilir, ârif ise Allah' ı Allah' la tanır.
103 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.