Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Diyalektiğin Kategorileri ve Yasaları

Aleksandr Şeptulin

Diyalektiğin Kategorileri ve Yasaları Sözleri ve Alıntıları

Diyalektiğin Kategorileri ve Yasaları sözleri ve alıntılarını, Diyalektiğin Kategorileri ve Yasaları kitap alıntılarını, Diyalektiğin Kategorileri ve Yasaları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Akılda kalması faydalı olan metin
Orta Çağ'da kategorilerin doğasına ilişkin anlayışın yanı sıra, daha başka felsefi sorunlara getirilen çözüm, dinsel bir renge büründü. Gerçekçi eğilimi temsil eden filozoflar şu ya da bu biçimde, kategoriler hakkında Platoncu görüşü yineliyorlardı ve kategorilere insanlardan ve şeylerden bağımsız olarak var olan, özerk ve düşünsel özler gözüyle bakıyorlardı. Adcılar, böyle bir kategori anlayışını reddediyorlar; sadece nesnel gerçeklikte değil, bilinçte de onların bağımsız bir varoluşu olacağını kabul etmiyorlardı.
Sayfa 15 - Yordam KitapKitabı okudu
Kategorilerin Doğası syf.13-16
Kategorilerin doğasının ve onların bilgilenme sürecindeki rollerinin ve yerlerinin tanımı, nesnel gerçeklikte ve bilinçte tekil ve genel arasındaki bağlantı (correlation) probleminin çözümüne ve düşünsel (idéel) özlerin kaynağının ve bu özlerin maddesel oluşumlarla, nesnel gerçekliğin görüngüleriyle ilişkisinin ortaya konulmasına doğrudan
Sayfa 13 - Yordam KitapKitabı okudu
Reklam
Bilinç, insana özgü olan ve üretim etkinliği temelinde, çevresel gerçekliği insanın çıkarı doğrultusunda dönüşüme uğratan, sadece toplum içinde kendini gösteren, yansıtmanın üstün bir biçimidir. Bunun için, bilincin özünü aydınlatarak onun gerçekliğin yansımasını gösterdiği gerçeğini bilmezlikten gelemeyiz. Bir başka nokta da şu ki, bu belirgin çizgilerin bilincin özgüllüğünün açıklığa kavuşturulması için yetersizdir. Bilinci gerçekliğin yansımasının üstün bir biçimi olduğunu göstererek onu gerçekliğin yansımasının öteki biçimlerinden ayırt eden bu yansıma biçiminin özgüllüklerini göstermek zorundayız.
Verili olan şeyin kendine özgü bir niteliği vardır; o, ne biri ne de ötekidir
Sayfa 31 - YordamKitabı okudu
Gerçeklikteki bütün görüngüler, evrensel bir bağlışaklık ve karşılıklı etkileşim durumunda bulunurlar. Ama bu durumda, insanın çevresindeki gerçekliği bilincine yansıtmasının aracı olan kavramlar da birbirleriyle karşılıklı olarak bağımlı, birbirine bağlı, devingen olmak ve kimi koşullar altında da karşıtlarına dönüşmek durumundadırlar; zira yalnızca bu yolla şeylerin gerçek durumunu yansıtabilirler...
Sayfa 28 - YordamKitabı okudu
Var olan her şey, somut bir şeydir ve dolayısıyla, farklı bir şeydir ve kendinde zıttır. Şeylerin sonlu karakteri, dolayımsız varlıklarının özlerine karşılık vermesinden ibarettir. ( Hegel)
Sayfa 38 - YordamKitabı okudu