Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Diyalektik ve Tarihsel Materyalizmin Alfabesi

Kolektif

Diyalektik ve Tarihsel Materyalizmin Alfabesi Gönderileri

Diyalektik ve Tarihsel Materyalizmin Alfabesi kitaplarını, Diyalektik ve Tarihsel Materyalizmin Alfabesi sözleri ve alıntılarını, Diyalektik ve Tarihsel Materyalizmin Alfabesi yazarlarını, Diyalektik ve Tarihsel Materyalizmin Alfabesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kapitalist taplumun doğurduğu proleterya, yeni toplumsal ilişkilerin temsilcisi ve kapitalizmi yıkmakla görevli güçtür...
Sayfa 306Kitabı okudu
Toplum dış güçler tarafından harekete geçirilmez. Tersine, toplumun gelişmesinden, yani sı­nıf savaşımından sorumlu olan güç toplumun özünde vardır. Bu nedenle, insanlık tarihi, toplumun kendi içinde var olan karşıt sınıfların çelişkisinden doğan kendi kendine harekettir. Sınıfların güçleri az çok bir denge durumuna gelse bile, bu hiçbir zaman tam ve mutlak bir denge olamaz.
Sayfa 133Kitabı okudu
Reklam
Marx, dinin bu düzeyinden sözederken, "dinsel sıkıntının aynı zamanda gerçek sıkıntının bir yansıması ve gerçek sıkıntıya karşı bir protesto olduğunu" belirtmişti.
Sayfa 333 - Bilim ve Sosyalizm YayınlarıKitabı okudu
Engels de, gerçeğin bir çarpıtılması olarak dinin özel niteliği konusunda şunları yazmıştı: "Din denilen şey tümüyle... insanların günlük yaşamını çekip çeviren dış güçlerin insanların zihinlerindeki düşsel bir yansımasından, dünyevî güçlerin doğaüstü üstü güçler biçimine büründükleri bir yansımadan başka bir şey değildir."
Sayfa 332 - Bilim ve Sosyalizm YayınlarıKitabı okudu
Kapitalist işbölümü ve makineleşmiş üretim, kısmî sınaî ya da toplumsal görevleri yerine getirebilen, ama toplum içinde bir insan olarak kendini tamamlayamayan bir insan yaratmışlardır.
Sayfa 312 - Bilim ve Sosyalizm YayınlarıKitabı okudu
Birey, toplumsal ilişkiler çerçevesi içinde vardır, gelişir ve onlar aracılığıyla kendini bulur, kabul ettirir. Kişiliğinin yetkinliğine gelince, bu insanın başkalarıyla olan ilişkilerine bağlıdır. Bu ilişkiler ne kadar çeşitli ve ne kadar yoğun ise ve birey tarafından ne kadar etkin bir biçimde sürdürülürse, bireyin kişiliği o kadar gelişir.
Sayfa 311 - Bilim ve Sosyalizm YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Engels, doğa servetlerin anası, emek ise babasıdır, diye yazmıştı.
Sayfa 305 - Bilim ve Sosyalizm YayınlarıKitabı okudu
Emeğe saygısı olmayan bir toplumun geleceği yoktur.
Sayfa 294 - Bilim ve Sosyalizm YayınlarıKitabı okudu
Engels bu konuda şunları yazmıştır: "... Devlet bir sınıfın bir başka sınıfı ezme aracından başka bir şey değildir, ve bu yalnızca mutlak monarşide değil, demokratik cumhuriyette de böyledir. En iyi devlet bile, sınıf egemenliği için burjuvaziye karşı muzaffer savaşından sonra proletaryaya miras kalmış bir kötülüktür, ve muzaffer proletarya, tıpkı Komün gibi, onun en kötü taraflarını hemen koparıp atmak zorundadır; bundan sonrası, yani tüm devlet süprüntüsünü çöp tenekesine atma işi, yeni, özgür koşullar altında yetişmiş gelecek kuşakların işidir."
Sayfa 283 - Bilim ve Sosyalizm YayınlarıKitabı okudu
70 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.