Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Diyalektik ve Tarihsel Materyalizmin Alfabesi

Kolektif

Diyalektik ve Tarihsel Materyalizmin Alfabesi Gönderileri

Diyalektik ve Tarihsel Materyalizmin Alfabesi kitaplarını, Diyalektik ve Tarihsel Materyalizmin Alfabesi sözleri ve alıntılarını, Diyalektik ve Tarihsel Materyalizmin Alfabesi yazarlarını, Diyalektik ve Tarihsel Materyalizmin Alfabesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gereklilik kavranmadığı sürece insan onun kölesidir, fakat kavrandığı an insan onun efendisi olur.
"İlk olarak, insan duyusal şeyleri soyutlar ve onları duyularıyla bilmek ister, zamanı görmek ve uzayı koklamak ister. Maddenin bu iki formu madde olmadan bir hiçtir, sadece zihnimizde var olan boş kavramlar ve soyutlamalardır."
Reklam
"Uzay ve zaman duyuları bir insana biyolojik amaç yönelimi verebiliyorsa, bu ancak o duyuların insanın dışında objektif bir gerçeklikten beslenmesinden kaynaklıdır. Duyuları insana çevreyle alakalı objektif olarak isabetli bir tablo çizmeseydi, insan asla çevresine biyolojik anlamda uyum sağlayamazdı."
"Tıpkı kendim var olduğum gibi benim dışımda da şeylerin var olduğunun bilincindeyim."
Reklam
Durağanlık sonlu ve göreceliyken, hareket sonsuz ve mutlaktır. Başka bir ifadeyle, yaratılmamış ve yok edilemezdir.
Geçinme araçlarının üretimi olarak pratik, insan varlığının birinci koşuludur. Sırf insanın buna bağlı kalması fark edilirse önemi anlaşılır.
Dış dünya insanı değiştirir, fakat insan da dış dünyayı yani doğayı ve toplumu değiştirir, buna pratik denir.
Doğanın varlığı insandan bağımsızken, insanın varlığı bütünüyle doğaya bağlıdır.
Reklam
Kapitalist taplumun doğurduğu proleterya, yeni toplumsal ilişkilerin temsilcisi ve kapitalizmi yıkmakla görevli güçtür...
Sayfa 306Kitabı okudu
Toplum dış güçler tarafından harekete geçirilmez. Tersine, toplumun gelişmesinden, yani sı­nıf savaşımından sorumlu olan güç toplumun özünde vardır. Bu nedenle, insanlık tarihi, toplumun kendi içinde var olan karşıt sınıfların çelişkisinden doğan kendi kendine harekettir. Sınıfların güçleri az çok bir denge durumuna gelse bile, bu hiçbir zaman tam ve mutlak bir denge olamaz.
Sayfa 133Kitabı okudu
Marx, dinin bu düzeyinden sözederken, "dinsel sıkıntının aynı zamanda gerçek sıkıntının bir yansıması ve gerçek sıkıntıya karşı bir protesto olduğunu" belirtmişti.
Sayfa 333 - Bilim ve Sosyalizm YayınlarıKitabı okudu
Engels de, gerçeğin bir çarpıtılması olarak dinin özel niteliği konusunda şunları yazmıştı: "Din denilen şey tümüyle... insanların günlük yaşamını çekip çeviren dış güçlerin insanların zihinlerindeki düşsel bir yansımasından, dünyevî güçlerin doğaüstü üstü güçler biçimine büründükleri bir yansımadan başka bir şey değildir."
Sayfa 332 - Bilim ve Sosyalizm YayınlarıKitabı okudu
70 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.