2022 125. kitabı
Eser için 20. yy. edebiyat magazini diyebiliriz. :) Genel olarak şöyle bir şey ki: 18 edebiyatçının, yazarın, şairin Edebiyat-ı Cedide, Servet-i Fünun, divan edebiyatı, gelecekte edebiyat veya diğer edebiyatçılar (yani evet, biraz dedikodu :)) gibi konularda fikirlerini öğrenmek amacıyla onlarla röportaj yapmış ÜNAYDIN. Bu isimler arasında Abdülhak Hâmid TARHAN, Nigâr Hanım, Sami Paşa-zade Sezai, Halit Ziya UŞAKLIGİL, Cenab ŞEHABETTİN, Hüseyin Cahit YALÇIN, Süleyman NAZİF, Rıza Tevfik BÖLÜKBAŞI, Mehmet Emin YURDAKUL, Halide EDİB ADIVAR, Hamdullah Suphi TANRIÖVER, Ziya GÖKALP, Mehmet Fuat KÖPRÜLÜ, Ömer SEYFETTİN, Refik Halit KARAY, Fazıl Ahmet AYKAÇ, Ahmet HAŞİM ve Ali KEMAL bulunuyor. Esere 1916 tarihinde başlayıp 1918 tarihinde bitiren Ruşen Eşref ÜNAYDIN, eserini önce bazı mecmualarda, daha sonra ise bütününü o zamanın tanınmış gazetesi "Vakit”te çıkarmıştır. Yazarın kendileriyle konuştuğu halde, kitabına almadığı bazı isimler de bulunmaktadır. Gelelim eseri tavsiye edip etmeyeceğime. :) Yani açıkçası eğer 20. yy. edebiyat magaziniyle ilgili değilseniz tavsiye etmem. :)
Diyorlar ki
Diyorlar kiRuşen Eşref Ünaydın · Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları · 198566 okunma

Ruşen Eşref ÜnaydınYazar · 28 kitap
Doktor Eşref Ruşen'in oğludur. Galatasaray Sultanisi'ni (1910-1911) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni (1914) bitirdi. Askeri Baytar Âlisi'nde, Darülmuallimini Âli'de, Türkçe ve Fransızca öğretmenliği yaptı. Yazarlık hayatına 1914'te  mütercimlikle başladı. 1918'de Yeni Gün muhabiri olarak Kafkasya'ya, Tasviri Efkar muhabiri olarak Sivas'a gitti. Dergi ve gazetelerde mülakat ve gezi türünde yazıları yayımlandı. 1920'de Anadolu hükümetinin çağrısı üzerine İnebolu yoluyla Ankara'ya gitti; Türk Kurtuluş Savaşı'na katıldı. 1922 yılında Buhara elçiliği başkatibi oldu. Lozan Konferansı'nda matbuat müşavirliği yaptı. TBMM II., III. ve IV. dönemlerinde Afyonkarahisar Milletvekili olarak görev yaptı. Riyaseti Cumhur Umumi Katipliği'nde (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği), Tiran, Atina, Budapeşte Elçiliğinde ve Roma, Londra ve Atina Büyükelçiliğinde bulundu. 1937 yılında yapılan Trakya Manevraları'na katılarak yabancı heyetlere eşlik etti. 1952'de emekliye ayrıldı. Servet-i Fünun, Donanma, Tedrisat, Türk Yurdu ve Yeni Mecmuada yayımladığı mülakat, mensur şiir ve hatıra türünde yazılarıyla tanındı. Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal ile Mülakat'ın yazarı ve Mustafa Kemal Paşa'nın yakın çalışma arkadaşlarından biri olan Ruşen Eşref Ünaydın, Mustafa Kemal Paşa'yı Türk basınında ilk defa tanıtmasıyla ünlüdür.