Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri

Isaac Newton

Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri Sözleri ve Alıntıları

Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri sözleri ve alıntılarını, Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri kitap alıntılarını, Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tikel cisimlerin gerçek devimlerini görünürdeki devimlerinden saptamak ve etkili olarak ayırdetmek aslında çok güç bir sorundur; çünkü içinde bu devimlerin yer aldığı devinmez uzayın parçaları hiç bir biçimde duyulanınızın gözlemi altına gelmezler. Ama sorun gene de bütünüyle umutsuz değildir; çünkü bize yol gösterecek kimi uslamlamalarımız vardır.
"Doğal şeylerin görüngülerini açıklamak için hem doğru hem de yeterli olanlardan başka hiçbir nedenlerini kabul etmeyeceğiz."
Reklam
"...göreli nicelikler adlarını taşıdıkları niceliklerin kendileri değil, ama onların genellikle ölçülen niceliklerin kendilerinin yerine kullanılan duyulur ölçüleridirler."
Bir sıvı boyunca ilerlemekte olan cisimler devimlerini azar azar çev­redeki sıvıya iletirler, ve bu iletim yoluyla kendi devimlerini yitirir, ve onu yitirerek yavaşlarlar. Öyleyse yavaşlama iletilen devim ile orantılıdır, ve iletilen devim, devinen cismin hızı verildiği zaman, sıvı­nın yoğunluğu ile orantılıdır, ve dolayısıyla yavaşlama ya da direnç sıvının aynı yoğunluğu ile orantılı olacaktır; ne de cismin gerideki parçalarına gelen sıvı yiten devimi yerine koymadıkça ortadan kaldırılabilir.
Her insan, algısı olan bir şey olduğu sürece, tüm duyu organlarında bütün yaşamı boyunca bir ve aynı insandır: Tanrı aynı Tanrıdır, her zaman ve her yerde. Yalnızca güçsel olarak değil, ama tözsel olarak da her yerde bulunandır. Tüm şeyler onda kapanır ve devinir.
Sayfa 118 - İdeaKitabı okudu
Zaman parçalarının düzeninin değişmez olması gibi, uzay parçalarının düzeni de değişmezdir. bu parçaların yerlerinden dışarı çıkarıldığını varsayarsak, kendilerinin dışına çıkarılmış olacaklardır. Çünkü zamanlar ve uzaylar, bir bakıma, tüm başka şeylerin olduğu gibi kendilerinin de yerleridirler.
Sayfa 74 - İdeaKitabı okudu
Reklam
Tanrıtanımazcılık öylesine anlamsız ve insanlık için öylesine iğrençtir ki onu ortaya sürenler hiçbir zaman çok olmamıştır.
Sayfa 188 - İdeaKitabı okudu
Hegel Ansiklopedi, Sayfa 440, Ekte şöyle bir şey söyler: "Öyleyse, insanlar Gerçekliğin bilinemeyeceğini ileri sürdükleri zaman, bu sövgülerin en aşırısıdır. Bununla ne dediklerini bilmezler. Eğer bilselerdi, Gerçekliğin ellerinden alınmasını hakederlerdi."
Sayfa 53
Devimin sonunda hızın erişebileceği, ama aşamayacağı bir sınır vardır. Bu en son hızdır. Ve var olmaya başlayan ve son veren tüm nicelik ve oranlarda benzer bir sınır vardır. Ve böyle sınırlar belli ve belirli oldukları için, onları belirlemek tam olarak geometrik bir sorundur.
Sayfa 103 - İdeaKitabı okudu
Newton evrenin mekanik düzenini nasıl keşfettigi soruldugunda şu cümleyle karşılık vermişti... "Nocte DieQue İncubando ! " "Gece - Gündüz onu düşünerek"
Reklam
Ve hiç kuşkusuz, eğer yalancı tanrılara tapınmak putperestleri kör etmemiş olsaydı, ahlak felsefeleri dört ana erdemin ötesine geçerdi.
Sayfa 177 - İdeaKitabı okudu
"Doğal olayları açıklamaya yetecek ölçüde neden varsa,araya başka nedenler katmak gerekmez."
36 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.