Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Doğu'dan Batı'ya Düşüncenin Serüveni 1. Cilt

Kolektif

Doğu'dan Batı'ya Düşüncenin Serüveni 1. Cilt Sözleri ve Alıntıları

Doğu'dan Batı'ya Düşüncenin Serüveni 1. Cilt sözleri ve alıntılarını, Doğu'dan Batı'ya Düşüncenin Serüveni 1. Cilt kitap alıntılarını, Doğu'dan Batı'ya Düşüncenin Serüveni 1. Cilt en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
makale notları-16
Yani sanat, sanat olduğunun sürekli bilincinde olmuş, asla dinin yerini almaya veya onun karşısına bir muhalefet unsuru gibi dikilmeye yeltenmemiştir. Kaldı ki, İslam'da dini-dünyevi ayrımının bulunmaması onun ayırt edici bir özelliğidir. Bu bağlamda İslam estetiğini metafizikle ilgisini asla kesmeyen bir estetik olarak görmek
makale noKitabı okudu
makale notları-10
Hikmeti 'mü'minin yitiği' şeklinde tanımlayan dini anlayışın sonucu olarak bilgelik eseri olan tüm şeyler müslümanlarca sahiplenilmesi gereken yüksek evrensel değerler olarak telakki edilmiştir. Dolayısıyla bir hikmetli söz, fikir veya eylem vahyedilmiş bilginin daha iyi anlaşılmasını mümkün kılıyor, akla yeni bir açılım kazandırıyor ve pratik hayatımız açısından anlam taşıyorsa ifadesini hangi kültür veya medeniyet havzasında bulmuş olursa olsun kaynağına bakılmaksızın sahiplenilmesi öngörülmüştür. Çünkü hikmet zaten Müslümanın kaybettiği öz malıdır ve yeniden sahiplenmesi dini bir değer taşır. Böyle olunca Taocu bir Çinli bilgenin, bir Kızılderili şefinin, bir antik çağ filozofunun, bir ortaçağ metafizikçisinin, ünlü bir Avrupalı mistiğin, genel inanç ve fikir profiline katılmasak bile post modern bir düşünür veya bir modern şairin dile getirdiği bilgelikler, evrensel hikmet hazinesine aittir. Varlık en külli kavram olduğu ve bakış açısı da bu külliliği kolladığı için metafizik de külli bilimdir. Metafizik dışındaki bilimler yine var olanı inceler; ancak bir tür varlığı ve belli bir açıdan ele aldıkları için varlığın bir 'cüz' 'tiyle, bir parçasıyla meşguldürler. Bu yüzden söz konusu bilimlere cüz'i bilimler (İng. Special sciences) denmektedir.
Reklam
makale notları-14
Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberin Sünnet'i İslam Dini'nin iki temel kaynağını teşkil eder. Delilini bu iki kaynaktan almayan her düşünce ve tavır, hareket ve davranış, tartışmaya, kabul veya redde açıktır. Kaynağını Kur'an ve Sünnet'ten alan konular bilimsel olarak müzakere ve münakaşa edilebilir, değişik yorumlar ortaya konulabilir, uygulama ile
Gazâlî her sınıfa, her gruba hitap etmeyi başardığı gibi, hiçbir düşünceyi okumaktan, o düşüncelerin doğurduğu zor sorunlarla mücadele etmekten de kaçınmamıştır.
Sayfa 508
Varlığı ve varlığın sahibini, dolayısıyla her şeyin etkin sebebini bilmek evrene düzen vereni bilmektir. Mütefekkir ve bilgenin de yapması gereken şey, gücü ölçüsünde Yaratıcı'ya benzemeye çalışmaktır.
Sayfa 9
makale notları-6
Mevlana, tarih boyunca Türk insanının zihniyetini ve ufkunu inşa eden, onu akıl ve gönül iksiriyle yoğurarak dönüştüren en önemli şahsiyetlerden birisidir. Bu yolun saliklerine kazandırdığı ve bizim Mevlevi nezaketi ve çelebi tavrı dediğimiz bakış açısının bir rahmet gibi bu toprakları kuşattığı bir gerçektir. Çelebi tavır, ahlaki ve estetik açıdan tamamlanmışlıktır. Çelebi, işlerinde hüsn-i tedbir sahibidir; bu sebepten de gün içinde hep olumlu cümle kullanmaya özen gösterir. Mamafih sosyal hayat içerisinde insana değer verir ve ona anlayış ve sevgiyle yaklaşır. Çünkü o, varlığı mana ve mazmunuyla idrak etmiştir; gerçek failin farkındadır. Türk irfan hayatı, çelebi tavırdan beslenmiştir. Bir de "agah" tabiri vardır; "agah olmak" şeklinde de kullanılır; uyanık, anlayışlı, sezen, bilen kişi demektir. Mevleviler uyuyan kişiyi ürkütmeden, nezaketle ve nezahetle "Derviş agah ol!" diyerek uyandırırlar. Binaenaleyh "agah kişi" gerçek yolu bilen, daima uyanık ve daima hakikatin peşinde, sezgisi ve ufku açık olacakları sezen çelebidir. Nitekim Mevlana, her seviyeden insanı alır, onu medeniyete, sanata ilim ve irfana uyandırarak kabiliyeti oranında, yüksek anlayış ve idrak seviyesine çıkartır. Bu anlayış ve idrak seviyesinin tezahürü olan çelebi tavır, Türk irfanına yön vermiştir.
Reklam
Aşkınlıktan ilham alan bilge, insanlığa kutsalı hatırlatır. Aksi takdirde hazların aşılmaz duvarlarının içinde mekan arayanlar, sürekli kaybedenler grubundan olacaklardır.
Kadim medeniyetimizin yeniden dirilip, hayat bulması, tefekkürü şahlandırmak ve ona ruh katmakla mümkün olacaktır.
Sayfa 13
makale notları-12
Avrupa'yı karanlıktan aydınlığa çıkaran İslam felsefesi ve bilimi olmuştur. Niçin bu döneme "Skolastik Dönem", dönemin anlayışına "Skolastisizm" ve dönemde yetişen bilginlere "Skolastik" denir? Çünkü Batılılar kendileri II. yüzyıldan X. yüzyıla kadarki döneme "Karanlık Dönem" derler. Niçin "Karanlık
makale notları-11
Zira, biraz da Batının etkisiyle anladığımız şekliyle felsefe, "kendisini akılsal nedenlerle meşrulaştırabilme, haklı çıkarma iddiasında olan entellektüel bir faaliyet biçimi"dir. Tasavvuf ise, çoğu zaman böyle bir tavrı özü itibariyle küçümser ve hakikat alanına, içsel anlamda nüfuz etmeye çalışır. Söz konusu olan, akıl yürütmelerin, o
473 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.