Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnsanlar İle Şeyler Arasındaki İlişkilerin Arkeolojisi

Dolanıklık

Ian Hodder
Ian Hodder bu kitapta temel olarak, arkeoloji ve madde bilimini, şeylerin ve insanların bilimsel arkeolojisinde bir araya getirmenin yollarını araştırıyor. Bu bağlamda, farklı sosyal teori ve maddi kültür çalışmalarından hareketle öncelikle şeylerin nesne doğasını, ardından da insan ile şey, kültür ile madde ve toplum ile teknolojinin bir karışımı olan dolanıklık kavramını ele alıyor. İnsanlar ile şeylerin nasıl birbirlerine dolandığını, birbirlerine nasıl dahil olduklarını, birbirlerine nasıl bağımlı olduklarını ortaya koyuyor. Hodder, yeni bir arkeolojik bakış açısından hareketle, dünya mirası, müzeler, koruma, saklama gibi arkeolojiye ait konularla bağlantı kurup, yürüttüğü Çatalhöyük kazılarından güncel örnekler veriyor. “Hodder’ın yorumlarının çokluğu ve çeşitliliği tek kelimeyle şaşırtıcı. Onun yeni maddi dolanıklıklar kavramı, arkeologların bu alanı anlama biçimini değiştirecektir.” Norman Yoffee, Michigan Üniversitesi “Dolanıklık arkeolojinin maddi şeyleri araştırma yöntemini tümden yeni baştan ele alıyor. Arkeologların etraflarındaki dünyayı anlama biçimleri için temel, ilkesel bir çalışmadır bu.” Matthew H. Johnson, Northwestern Üniversitesi
Yazar:
Ian Hodder
Ian Hodder
Çevirmen:
Billur C. Yılmazyiğit
Billur C. Yılmazyiğit
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 57 dk.Sayfa Sayısı: 422Basım Tarihi: 7 Şubat 2018Yayınevi: Alfa Yayıncılık
ISBN: 9786051712598Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
422 syf.
5/10 puan verdi
·
36 günde okudu
Herşey birbirine bağlıdır
Fizikteki kuantum dolanıklıktan farklı olarak arkeolojik açıdan , bir arkeolog tarafından dolanıklık kavramı değerlendirilmiş. Çatalhöyük den güzel örnekler var. Arkeoloji seviyorsanız keyif alırsınız.Ağır bir kitap olduğunu söylemeliyim. İnsanın şeylere , şeylerin insanlara , şeylerin şeylere bağımlılığını anlatmaya uğraşmış değişik bir çalışma diyebilirim.
Dolanıklık
DolanıklıkIan Hodder · Alfa Yayıncılık · 201814 okunma
Reklam
422 syf.
9/10 puan verdi
·
10 günde okudu
İnsanların ve şeylerin dolanıklığının, birbirini etkileyişinin tarihi ve dolayısıyla arkeolojiyi oluşturduğunu savunan ve örnekleri ile ispatlayan bir çalışma. Şey-şey, şey-insan, insan-insan, insan-şey dolanıklığı ile maddi hayat ve insanın tarih boyunca etkileşim halinde olduğu ortaya konmuş. İnsanın tarih boyunca davranışıyla çevreyi şekillendirmesi ve aynı “dolanıklık” sayesinde çevrenin insanı ve tarihi şekillendirmiş olduğu anlatılıyor. Değişimin yönünü belirleyenin sosyal hayatın maddi koşulları değil, dolanıklıklar olduğunu iddia ediyor. Şeylerin evrimleşme nedenlerinin dolanıklıklar içinde uygun bir yer edinmelerine bağlıyor. Dolanıklık kavramının bütün bilimlerin entegrasyonuna izin verdiğini ve bu sayede var olduğunu gösteriyor. Tavsiye ederim.
Dolanıklık
DolanıklıkIan Hodder · Alfa Yayıncılık · 201814 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.