İnsanlar İle Şeyler Arasındaki İlişkilerin Arkeolojisi

Alfa Yayıncılık

Herşey birbirine bağlıdır
2020 15. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2020 16:24
Fizikteki kuantum dolanıklıktan farklı olarak arkeolojik açıdan , bir arkeolog tarafından dolanıklık kavramı değerlendirilmiş. Çatalhöyük den güzel örnekler var. Arkeoloji seviyorsanız keyif alırsınız.Ağır bir kitap olduğunu söylemeliyim. İnsanın şeylere , şeylerin insanlara , şeylerin şeylere bağımlılığını anlatmaya uğraşmış değişik bir çalışma diyebilirim.
Felsefe
DolanıklıkIan Hodder · Alfa Yayıncılık · 201816 okunma
2022 28. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2022 21:22
İnsanların ve şeylerin dolanıklığının, birbirini etkileyişinin tarihi ve dolayısıyla arkeolojiyi oluşturduğunu savunan ve örnekleri ile ispatlayan bir çalışma. Şey-şey, şey-insan, insan-insan, insan-şey dolanıklığı ile maddi hayat ve insanın tarih boyunca etkileşim halinde olduğu ortaya konmuş. İnsanın tarih boyunca davranışıyla çevreyi şekillendirmesi ve aynı “dolanıklık” sayesinde çevrenin insanı ve tarihi şekillendirmiş olduğu anlatılıyor. Değişimin yönünü belirleyenin sosyal hayatın maddi koşulları değil, dolanıklıklar olduğunu iddia ediyor. Şeylerin evrimleşme nedenlerinin dolanıklıklar içinde uygun bir yer edinmelerine bağlıyor. Dolanıklık kavramının bütün bilimlerin entegrasyonuna izin verdiğini ve bu sayede var olduğunu gösteriyor. Tavsiye ederim.
DolanıklıkIan Hodder · Alfa Yayıncılık · 201816 okunma

Ian HodderYazar · 4 kitap
Artsüreççi ("postprocessualist") arkeolojinin öncüsü. 1993'ten günümüze değin Çatalhöyük'te yapılan kazıları yönetti. Hodder, kazı ekibinde çalışan herkesin site hakkındaki öznel görüşlerini toplamak gibi pozitivizm dışı yöntemleri arkeolojide kullandı.