Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Don Kişot: Yorum, Bağlam, Kuram

Jale Parla

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Bir metni okurken o metni yazan hakkında bildiğimiz otobiyografik bilgilerin ötesinde ona yakıştırdığımız özelliklerden kafamızda bir yazar oluştururuz. Biz bu yüzden bazı yazarları severiz, bazılarını da sevmeyiz. Eğer bazı yazarlar bizim korku, umut, beklenti, kaygılarımızı dile getiriyorlarsa, yani bizim öteki-ben’imiz olabiliyorlarsa, onlar sevdiğimiz yazarlar olurlar. Dolayısıyla her anlatının üzerinde dolaşan gölge, iki kişinin bileşimidir: yazarın ve okurun.”
Bir ideale ne kadar yaklaşmak isterseniz, ondan o kadar uzaklaşır, hatta onu öldürürsünüz.
Sayfa 113 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Eski ve Yeni
Sancho günü temsil eder. Çıkarını kollayan korkak, cahil bir köylüdür o. Don Kişot yanılsamaya kapılmış bir hayalperest olarak eskiyi temsil eder, kaybolan bir dünyayı geri getirmek için göze alamayacağı hiç bir çılgınlık yoktur.
Bir kaygı ve kuşku dönemidir hızlı değişim dönemleri. İşte bu derin kuşku ve kaygılardan en çok sanat yararlanır; çünkü yaratıcılık bu tür kaygılı ve kuşkulu hesaplaşmalardan beslenir.
Sayfa 82 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Kitaplar aynı olsa da, her yeni okur ve yeniden okumayla yenileşirler.
Sayfa 9 - İletişim Yayınları, 1.Baskı, 2017Kitabı okudu
Reklam
Bir metni okurken o metni yazan hakkında bildiğimiz otobiyografik bilgilerin ötesinde ona yakıştırdığımız özelliklerden kafamızda bir yazar oluştururuz. Biz bu yüzden bazı yazarları severiz, bazılarını da sevmeyiz. Eğer bazı yazarlar bizim korku, umut, beklenti, kaygılarımızı dile getiriyorlarsa, yani bizim öteki-ben'imiz olabiliyorlarsa, onlar sevdiğimiz yazarlar olurlar. Dolayısıyla her anlatının üzerinde dolaşan gölge, iki kişinin bileşimidir: yazarın ve okurun.
Sayfa 54 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.