Soğuk Uyanış #1

İlk Yayın Tarihi:
Eylül 2008
Martı Yayınları
Orijinal Adı:
Frozen (Cold Awakening #1)
Orijinal Dil:
İngilizce

2018 89. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2018 23:52
"Lia Kahn öldü. Lia Kahn benim. Ancak, en sonunda şöyle bir şey olduğunu fark ettim. Belki de değilim." Yeni bir seri ve yeni bir heyecan benim için. Serinin ilk kitabı olan DONMUŞ hafızamda güzel bir yer edindi. Fantastik yapısıyla inanç sahiplerinin deyişiyle" deri yüzücüler" yeni bir dünyanın kapılarını aralıyor okurlarına. Teknolojinin hayal edebileceğimiz seviyesinde bir dünya. İstediğimizi elde etmek bir ağa bağlanmak kadar kolay. Yeteri kadar kredin varsa zenginsin. Şehirlerde yaşanmıyor artık. Şehirlerde radyoaktiften dolayı değişik şeylere dönüşen insanlar var. Tekno-kafalar onlara kısaca org diyor. Organik, kanlı canlı ve en önemlisi de ölümlü varlıklar. Kendileri ise beyinli robotlar. Gerçek bir insanın bedeninin yerleştirildiği mekanikler. Kitabımızın ana karakteri de bunlardan biri. Hiçbir zaman kabul etmek istemedi. Diğer insanlar gibi davranmaya çalıştı ama tamamen dışlandı. Ve kitabın diğer karakteri: Auden. Arada sinir olsam da aslında tam bir kahraman. Umarım ikinci kitapta da onu görürüz. Bu konulara ilgili olanlara tavsiye edilecek bir kitap.
2021 71. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2021 13:11
"Zafer güçten gelirdii, her şeyi kabul edip devam etme gücünden." *SPOİ Aşırı uyguna aldığım bir seriydi ve puanları da 7-6-7 olduğu için okumaya değer diye düşündüm. Kitap bilimkurgu türüne ait. Yazarın hayal gücüne bayıldım. Geleceği- uçan arabalarin olacağı bir gelecek diyelim- çok iyi tasvir etmiş. Çocuklar gen havuzundan seçilerek yapılıyor, gözlerinize taktıgınız lensler ile internete bağlanabiliyorsunuz, ve bir araba kazası geçirdiğinizde bu çok tirajik görülüyor çünkü çok fazla araba yok. Ve daha çok fazlasını içeren bir dünyayı okumak gerçekten güzel. Kitabın konusundan da bahsedecek olursak Trafik kazasında ölen 17 yaşındaki Lia Kahn - aslında ölmedi- ya da sadece kalbi bir makinenin içinde atıyor? Ben Lia Kahn'ı günümüzde tasarlanan Sofie benzettim. Kusursuz insan robotu. Ve daha bir çokları var. Robot olmayı o kadar iyi anlatmışkı nasıl düşündüklerini, nasıl hissettiklerini sizde hissedebiliyorsunuz. Bu konuda kitap gerçekten başarılı ama maalesef çok hızlı okutmuyor. Belki bunu sadece ben yaşarım bilmiyorum. Bunun sebebini de çok fazla olaylı olmamasına bağlıyorum. Evet o dünyayı güzel anlatmış yazar ama şuan çok olaylı bir durum yaşanmıyor. Belki ilk kitap olduğu içindir ya da sonlara doğru kitap kendini açar. Karakterlerden bahsedecek olursam da Lia son derece egolu. İnsanların dış görünüşü ile dalga geçiyor olması beni dehşet rahatsız etti hatta neredeyse nefret bile etmiştim fakat yine de zeki oluşundan dolayı karaktere nötr'üm. Kitapta Quin diye bir karakter var ve ona da aşık olduğumu söylemeliyim. Çok çok çok kısa bir şekilde karşılaştık ama umarım devamlı geçer. Her neyse başlık incelemem için bu kadar yeterli. S:150 Cidden Lia'dan nefret ediyorum net karar. İnsanları nasıl bu kadar yargılayabiliyor aşırı yanlış. Şuan kitapta komple
Hafif spoiler var
2019 26. kitabı
Okuduğum hiçbir kitaptan pişman değilim ama bu kitaptan ciddi anlamda nefret ettim. Aslında çok güzel bir konusu var. Yazarın hayal gücü de gelişmiş. Konusu ise trafik kazası geçiren bir kızın kurtarılamayacak bir durumda olması nedeniyle “yükleme” adı verilen olayla beynini insana benzeyen bir robota takmaları. Bunu yaparken ise kızı öldürüp bir robota soktukları için kız aslında yarı ölü oluyor ve bu nedenle vücudunu eskidikçe değiştirerek ölümsüz olabiliyor. Zaten kitabın başı çok güzelde çünkü kıza yükleme yapmışlar ama kız daha uyanmadığı için onun o an ne yaşadığını okuyoruz ama daha sonra kız uyanıyor ona ne olduğunu anlatıyorlar falan... Şimdi size bir soru sorucam diyelim ki bu kız gibi size yükleme yaptılar ilk soracağınız 10 sorudan biri ne olurdu? Eminim ki bu kız gibi “ Ya benim bir sevgilim var da biz onunla şey yapabiliyor muyuz?” olmazdı. O an çok sinir oldum zaten kitapta hiç öyle sevilecek karakter yoktu ki. İlk başta Lia’yı sevdim sonra sinir oldum. Sonra Quenn mi ne vardı hastanede o da iyi gibiydi sonra saçmaladı. Zo iyi dedim o da sinir çıktı. Sonra Austin’i kitabın sonuna kadar sevdim sonra uçurumda Lia’nın arkasından atladıktan sonra Lia’yı suçlamasına sinir oldum. Sırf konusu için 5 puan veriyorum.
2021 18. kitabı
Konusu sıradışı bir eser daha... Kitap bundan yıllar sonrayı, savaştan sonrayı, zengin ve fakir arasındaki farkın en belirgin olduğu zamanı anlatıyor. O zamanda yaşamış kahramanın, bir teknoloji "sayesinde" (ya da daha iyi bir ifadeyle yüzünden) bedeninin ölmüş olmasına karşın benliği korunarak (bazı şeyler hariç) başka, apayrı bir bedende tekrar hayat bulmasını anlatıyor. Burada "yüzünden" ifadesini kullanmamdaki sebebi okumadan anlayamazsınız. Düşünün bir teknoloji sizi farklı bir bedende (yapay bir beden) yaşatıyor. Ölümsüz bir beden. Ama ölümsüz olduğu kadar da hissiz, soğuk ve insanlıktan uzak bir beden. "Yüzünden" dememin nedenini anlamışsınızdır.
2021 10. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2021 16:55
Diğer kitaplardan farklı bir konusunun olmasını sevdim ve bu durum ilgimi çekti fakat yazar bazı kısımları çok gereksiz uzatmış ve bazı yerlerinde sıkıldığım oldu ama güzel ve hemen bitirilebilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum.
2021 1. kitabı
Robin Wasserman'ın üslubunu ziyadesiyle güzel buldum. Okurken hiç sıkılmadığım gibi gelecekte gerçekleşmesi muhtemel transhümanizm olayını çok iyi değerlendirmiş. Transhümanizm yani mekanik bir beden söz konusu olduğunda toplumun bireye olabilecek yaklaşımlarını göz önünde bulundurarak bunu akıcı bir üslupla dile getirmiş. Biyolojik bedenimizin değişmesi ve yerine mekanik bir bedenin geçmesi toplumsal birçok normun yıkılması demektir. Biyolojik beden isteyen ve istemeyen iki ayrı grubun kutuplaşması demektir. Kitapta bunu gözlemleyebiliyor ve nelerin olma ihtimali olduğunu anlayabiliyoruz. Bu açıdan da belki uzak geleceğe bir bakış sergileniyor diyebiliriz. İyi okumalar... #bilinmeyenkarakterokuyor
2021 6. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2021 22:18
Konu güzel, ilgi çekici. İnsan algısı olağan dışı bir şekilde anlatılmış. Ama çeviri güzel değil, insanı yoruyor. Akıcı mı dersek, bazı bölümleri evet. Peki Lia yerinde olmak ister miydim? Bunun cevabı ise zaten öyleyim. Hepimizin hayatında kırılma noktaları vardır ve hiçbir şey o andan sonra eskisi gibi olmaz. İşte bu kitapta Lia Khan’ın kırılma öyküsü.
2021 19. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2021 13:26
Üzücü bir son, istemediği bir hayatı yaşamak zorunda kalmışlık hissi. Bir makineyken neden bu kadar duygu karmaşası yaşadığını yaşayabileceğini çözemesem de her ne kadar hiç bir şey hissedemiyorum dese de , hayret duygusu, umursamak vs bunları nasıl her cümle de yansıttı anlamadım. Çok çok sinir oldum bazı yerlerde , saçma buldum, sevemedim . Yine de bitirdim. Akıcıydı, üzücü ve bazı yerlerde zorlansam da kolay okundu. Ne sevdim ne sevmedim. Arada kaldırdı beni.
2021 14. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2021 08:19
Kitabın dili oldukça akıcı ve sade. Çok hızlı okunuyor ben 2 günde bitirdim. Konusu biraz farklı; yakın gelecekte olabileceğini düşündüğümüz, şu an bilimkurgu gibi görünen ama belki de 50 yıl sonra yaşamak zorunda kalacağımız dünyayı anlatıyor. Gençlik, fantastik, bilimkurgu gibi diyebilirim. Zaman zaman kahramanıza sinir olsak da genel olarak merak uyandırıcı ve okunulabilir bir serinin ilk kitabı olmuş
Övmeli Gömme
2019 2. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2019 01:06
Kitap öncellikle anlatım olarak akıcıydı ama aynı şeyi konu için söyleyemeyeceğim. Konu bir süre sonra hiç ilerlemiyormuş gibi hissettiriyor. Okuyorsun okuyorsun bir şeyler olacak diyorsun ama yok tık yok. Böyle güzel bir konu ancak bu kadar kötü işlenebilirdi alt fikir ve alt metinler güzeldi ama ilerleyiş bakımından sıfırdı. Baş karakter beni zıvanadan çıkardı da diyebilirim. Baş karakterimiz Lia Kahn bencil, şımarık ve egoist birisi bunun zamanla törpüleceğini zannediyorsanız olmuyor birazcık bile olmuyor karakterde bir gelişim de göremedim. Sevdiğim tek karakter Auden oldu. Boş vaktiniz varsa ki gerçekten çok boş bir vakiti kastederek söylüyorum okuyabilirsiniz onun dışında şahsi olarak hiç beğenmedim.

Robin WassermanYazar · 12 kitap
Wasserman Philadelphia dışında büyüdü ve Harvard Üniversitesi'nden mezun oldu. Bir yazar olmadan önce bir çocuk kitabı yayınevinde yardımcı editördü. [1] Halen Brooklyn, New York'ta yaşıyor.