Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dört Gelecek - Kapitalizmden Sonra Hayat

Peter Frase

Dört Gelecek - Kapitalizmden Sonra Hayat Gönderileri

Dört Gelecek - Kapitalizmden Sonra Hayat kitaplarını, Dört Gelecek - Kapitalizmden Sonra Hayat sözleri ve alıntılarını, Dört Gelecek - Kapitalizmden Sonra Hayat yazarlarını, Dört Gelecek - Kapitalizmden Sonra Hayat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eksterminizm: Hiyerarşi ve Kıtlık
Polisin yakın dönemde askerileşmesinin kökleri, devletin siyah özgürlük hareketleri ile savaş karşıtı hareketi bastırmaya çalıştığı 1960'ların toplumsal kargaşalarında yatar. Polisin işgalci bir orduya yakın bir şeye dönüşmesi Amerikan emperyalizmi ile sınırların dışında giriştiği savaşların tarihinden ayrılamaz, çünkü ikisi de hem gerçek hem de mecazi anlamıyla savaşı yurtiçine taşımıştır...
Sayfa 102Kitabı okudu
Rantizm: Hiyerarşi ve Bolluk
Dahası, özel şirketlerin bu tür işlerin bazıları için işçi istihdam etmekten kaçınmasının bir başka yolu daha vardır: Bu işleri insanların zevkli bulacağı ve böylelikle boş zamanlarında ücretsiz olarak yapacakları faaliyetlere dönüştürmek. Bilgisayar uzmanı Luis von Ahn, bu tür ''amacı olan oyunlar'' geliştirmede uzmanlaşmıştır: Kendilerini nihai kullanıcılara hoş bir eğlence aracı olarak sunan, fakat aynı zamanda von Ahn'ın ''insani bilgisayarım'' dediği yararlı hesap/bilgisayım işleri de yapan uygulamalar.
Reklam
Rantizm: Hiyerarşi ve Bolluk
Zaman geçtikçe, çoğaltabileceğimiz şeylerin sayısı artacak, fakat insanların lisans satın alacak paraları -ve çoğalttıkları şeylerden yararlanacakları zamanları- bu sayıyla örtüşecek oranda artmayacaktır. Böylece pazarlama daha önemli hale gelecektir...
Rantizm: Hiyerarşi ve Bolluk
... Bazı girişimci işadamları şimdiden gezegenin ötesindeki arazileri bile çevrelemeye çalışmaktadır. Rachel Riederer'in 2014'te Dissent'te yaptığı habere göre, Bigelow Aerospace devletten gelecekte Ay'da yapacakları faaliyetler için ''içişlerine karışılmayan bir bölgenin'' onaylanması talebinde bulunmuştur. Ay'ın yüzeyi bile çevrelenebilir. Uzaya araç gönderen dünya ulusları, Ay'ın yüzeyinde mülkiyeti yasaklayan 1979 Ay Anlaşması'nı imzalamamışlardır.
Egemen Politikalar
Otomasyondan kimlerin faydalanacağını ve kimlerin zarar göreceğini belirleyen, nihayetinde kendi başlarına robotlar değil, onlara sahip olanlardır. Bu sebeple, her ikisine de aracılık eden üçüncü bir krizi, yani kapitalist ekonominin krizini anlamadan ekolojik krizin gelişimi ile otomasyondaki gelişmeleri anlamak imkansızdır…
whuffie paranın hakiki özünü tekrar ele geçirdi eskiden çulsuz ama saygın bireyseniz aç kalmazdınız zengin ve nefret edilen biriyseniz hiçbir zenginlik size güvenlik ve huzur getirmezdi paranın gerçekten temsil ettiği şeyi dostlarınız ve komşularınızla beraber sahip olduğunuz kişisel sermayeyi ölçerek başarınızı daha doğru tartmış olurdunuz
Reklam
Vahşi kapitalizm ve umutsuz sorular...
Yeni üretim teknolojileri herkese daha çok serbest vakit getirecek mi, yoksa verimlilikten elde edilen kazançların çok az kişinin yararına olduğu, geri kalanımızın her zamankinden daha çok çalıştığı bir döngü içinde hapis kalmayı sürdürecek miyiz?
Nietzsche’nin meşhur aforizmalarından birinde söylediği gibi, “Canavarlarla savaşırken kendin de bir canavara dönüşmemeye dikkat et… Çünkü uçuruma uzun süre baktığında, uçurum da sana bakar.”
Nietzsche’nin meşhur aforizmalarından birinde söylediği gibi, “Canavarlarla savaşırken kendin de bir canavara dönüşmemeye dikkat et… Çünkü uçuruma uzun süre baktığında, uçurum da sana bakar.”
Sayfa 107Kitabı okudu
En büyük tehlike hep beraber iklim uçurumundan aşağı düşmemiz değil, insan medeniyetinin iklim felaketine "uyum sağlaması" ve bunu etraflarında korkunç bir yoksunluk varken zenginliklerle sarılmış, küçük egemen bir sınıfın konfor içinde yaşayacağı şekilde yapmasıdır.
Reklam
Bir de tabii kitleler vardır. İdeoloji, insanları tarif ettiğim bu durumu kabullenmeye ikna edecek kadar güçlü olacak mıdır? Yoksa insanlar, yapay kıtlık rejiminin ötesinde "başka bir dünya mümkünken," bilgi ve kültür zenginliğinin etrafının neden kısıtlayıcı yasalarla çevrili olduğunu sormaya mı başlayacaktır?
Marx'ın iddiası, kendi çıkarları için plan yapanlarla o planları hayata geçirenler arasındaki bariyerleri ortadan kaldırmanın mümkün olduğudur ki bu da elbette işletmeyi yönetenlerle yürütenler arasındaki ayrımın silinmesi demektir.
Her halükarda, çalışma süresinin kısaltılmasını toplumsal bir öncelik haline getirmeye karar verseydik, verimlilik artışına paralel olarak çalışma saatlerini yavaş yavaş azaltabilirdik. Böylece insanlar aynı yaşam standartlarından keyif alırken, gittikçe daha az çalışıyor olabilirlerdi.
176 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.